Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerüld el a tűzoltó palackos átverést! És a büntetést!

Az év végéig le kell cserélni az egyik tűzoltókészülék-típust. Bár az érintett MSZ1040-es készülékek száma a katasztrófavédelem szerint csökkent az elmúlt években, a Buksza szerint a határidő lejárta miatt megjelenhetnek a csalók is. Ezért fontos: hogyan kell elkerülni az átverést. Plusz: tanácsok a tűzoltó készülékek vásárlásához, karbantartásához.

A tűzoltó készülékek ott lógnak a falon sok-sok épületben, munkahelyeken, vagy akár lakóházakban (bár azokban nem kötelező, ezáltal nem jellemző), de ritkán nézi meg az ember, hogy be vannak-e rendszeresen vizsgálva, és használhatóak-e, márpedig ez kulcsfontosságú, ha szükség van rájuk.

Fotó: Origo

Az ügy azért aktuális, mert december végéig le kell cserélni az egyik típust. A hatályos rendelet értelmébben ugyanis az MSZ1040-es szabványnak megfelelő készülékeket december 31. után már nem szabad használni. A tűzoltó készüléken viszonylag apró betűkkel van feltüntetve ez a jelölés, de észrevehető - tehát MSZ1040-es jelölésűeket le kell cserélni.

2 Tovább

Kiborultak a taxisok a kormány tervén

Dühösek a taxisok a szaktárca rendelettervezete miatt, amely szerintük jelentősen megdrágítaná a taxizást. A minisztérium szerint még nem végleges a tervezet.

"Amennyiben nem sikerül megegyezésre jutni a problémás részekben, úgy megszervezzük az utóbbi tíz év eddigi legnagyobb országos taxis demonstrációját" - derül ki Hallotaxi.hu mellett több taxisokkal foglalkozó portálon a napokban megjelent hírekből. A felhívás a taxizásra vonatkozó fejlesztési minisztériumi rendelettervezetre reagál, amely a taxisok szerint durva szigorításokat helyez kilátásba.

A taxisok többek között azon akadtak ki, hogy a tervezet szerint 2016-tól kizárólag 7 évnél fiatalabb autóval lehetne taxizni országszerte, emellett online órát is be kellene építeniüka taxisoknak, és a vizsgakövetelmények is szigorodnának. A taxis szervezetek elfogadhatatlannak tartják a tervezetet.

A taxisok úgy látják, a tervezett lépések irreálisan megdrágítanák a szolgáltatást. Sérelmezik azt is, bár korábban az volt a terv, hogy a fuvarszervezés engedélyhez kötődne, a tervek szerint elég lesz bejelenteni. Márpedig ez a nemzetközi szinten komoly sikereket elérő Uber rendszer számára megnyitja a magyar piacot. (Az Uber a személyfuvarozást ötvzi a közösségi médiával, egy okostelefonos alkalmazáson keresztül biztosít fuvart az felhasználóknak.)

1 Tovább

Nyugdíj: mínusz 70 ezer

Vendégszerzőnk írása

A nyugdíjba vonulás után akár 50-70 ezer forinttal csökkenthet a havonta elkölthető összeg - ha a hivatalos statisztikákkal végzünk hipotetikus számításokat. Extrém esetben 150 ezer is lehet a mínusz.

Az öngondoskodás felértékelődése számtalanszor elhangzik manapság, nem véletlenül, az Európai Bizottság, az Eurostat, az OECD elmúlt időszakban megjelent különböző statisztikái, -elemzései riasztó jövőképet festenek.

A legfőbb gond, hogy a társadalom elöregedőben van, ezért egyre több nyugdíjast kell kifizetni arányaiban egyre kevesebb aktív dolgozó keresetéből.

Fotó: Origo

Holtzer Péter nyugdíjszakértő, a Nyugdíj- És Időskori Kereksasztal egykori elnöke szeptember közepén a Hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta: 20-30 millió forintot félre kellene tennie annak nyugdíjas korára annak, aki nem akar alábbadni életszínvonalából, és el kell fogadni, hogy sokkal jobban magunkra leszünk utalva. A szakember harmadannyi nyugdíjról, 70 éves korhatárról is beszélt.

0 Tovább

Hitelmatek: ki mennyit kap jövőre? És ki nem kap?

Bár a bankok a hitelbírálat során eddig is figyelembe vették, hogy kinek mennyi jut a hitel törlesztésére, de most szabály is lesz rá. A szabály mindössze annyi, hogy az igazolt jövedelem 50 százaléka -magas jövedelműeknél a 60 százaléka- mehet hitelre. A családoknak azonban ételre, rezsire, egyebekre is kell költeniük. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor leszűkül a hitelképes kör. A Buksza kiszámolta, hogy a jövedelmek és a fogyasztás alapján körülbelül mekkora hitelt kaphatnak a családok.

A devizahitelesek problémájának lassan célegyenesbe kerülő megoldása mellett a kormányzat további intézkedéseivel a fair bankolás jogszabályi környezetének megteremtését is célul tűzte ki. Ennek jegyében született egy új MNB-rendelet a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról. A 2015. január 1-jén hatályba lépő rendelet három eszközt vet be a túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében: a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alkalmazását, ennek számításában az igazolt havi jövedelem figyelembevételét, és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazását.


Fotó: Origo

Az eddigi elemzésekből kiderül, hogy - bár van olyan várakozás is, hogy ez a hitelezést vissza fogja vetni -, nagy változás nem várható. A bankok ugyanis a hitelek elbírálása során eddig is vizsgálták az ügyfél jövedelemi és kiadási viszonyait, és természetesen a fedezeti ingatlan értékét, annak a hitelösszeghez viszonyított arányát. Ezen eljárásokra minden banknak megvoltak/vannak a maga módszerei, belső szabályai. A rendelet most 2015. január 1-től ezeket egységes keretek közé szorítja.

A bankok korábban sem gyakran nyújtottak hitelt a jövedelem 50 százalékát meghaladó törlesztőrészlettel, még kevésbé az ingatlan értékének 80 százalékát meghaladó összegben. Természetesen ez a folyósítás pillanatára vonatkozik. (A devizahitelek esetében ez mindkét mutatót tekintve jelentősen megnőtt, de ezzel most nem foglalkozunk.)

1 Tovább

Hány forint a Google? - íme a világ legdrágább márkái

Az Apple és a Google a világ két legértékesebb márkája. Mindketten 100 milliárd dollár felett járnak.

Ezen a héten jelent meg a legfrissebb Global Brands-jelentés, amelyben az Interbrand tanácsadó cég rangsorolja a világmárkákat.

Az élen az Apple áll közel 119 milliárd dolláros értékkel, ami 21 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. A Google 15 százalékkal 107,4 milliárd dollárra drágult - ismertette a rangsort a CNN.

0 Tovább

Bajunk van az internettel

A románok, portugálok mellett a magyarok kapcsolódnak legritkábban a netre - egy uniós adathalmaz szerint. A svédek, hollandok és dánok az élen. Infografika. 

Az Európai Parlament által készített infografikáról kiderül az is, hogy az európaiak háromnegyede tart attól, hogy a cégeknél lévő adataik nincsenek biztonságban. A legelterjedtebb eszköz pedig a laptop. 

0 Tovább

Jön a magyar banánszigor!

A hatóság rászáll a déligyümölcsökre: elkapják a zöld banánt, a fagyott citromot, a túlérett avokádót.

A hatóság kiemelten ellenőrizni fogja a déligyümölcsöket a mosst kezdődő, egyébként mércius végéig tartó szezonban - rendelte el Fazekas Sándor földművelésügyi minszter.

Fotó: Origo

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az ellenőrzések során elsősorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és a kereskedők polcain egyre nagyobb mennyiségben megjelenő egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) és a banánt nézik.

0 Tovább

Lemondhatunk a műanyag forintról

Műanyagból készült bankjegyek tartósabbak, de könnyen összetapadnak. A jövő a papír-műanyag kombóé lehet, csak nem Magyarországon.

Az elmúlt másfél évtizedben világszerte több jegybank tért át a papíralapú bankjegyekről a műanyagból készült bankókra, de arányuk azért még mindig elenyésző. Ausztráliában már több mint egy évtizede használják a műanyag bankjegyeket, Kanadában is ilyenekkel lehet fizetni, ahogy Romániában is, a Bank of England (az angol jegybank) pedig úgy döntött, hogy 2016-tól műanyagra cseréli az 5 és a 10 fontost.

A műanyag 5 fontos - Forrás: Bank of England

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn megjelent cikkében ír a műanyag és a papíralapú bankjegyek közötti különbségekről. A jegybanki dolgozat szerint a műanyag bankjegyek elterjedésének gátja, hogy a papíralapú bankjegyekétől jelentősen eltérő nyomdai technológiával készülnek.

0 Tovább

Benézték az új ötezrest - fantáziabankó miatt tesz lépéseket az MNB

Egy amerikai online lap szerint a Pénzjegynyomdából ellopták az új 5 ezer forintos mintáját. Ez nem igaz, egy fantázianyomatot hittek az új forintbankónak - közölte a Bukszával a magyar jegybank. 

Egy bankjegyekkel foglalkozó - egyébként hitelesnek tűnő - amerikai online portál , a Banknotenews.com ismertetett két képet, amelyen a lap szerint az új 5 ezer forintos elő- és hátlapja látható. A lap azt írta, hogy az aláírás és dátum nélküli bankjegymintát a Pénzjegynyomdából lopták el.

Forrás: Banknotenews.com

A Buksza megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot, valóban az új ötezres szerepel-e az amerikai portálon. Az érzékeny ügyre lényegében azonnal reagált jegybank, amely Bukszával közölte: a magyar jegybank az új forintbankjegy-sorozatról szóló tájékoztatóiban nyilvánvalóvá tette, hogy eddig csak  a szeptember elején bemutatott tízezres és a jövőre érkező 20 ezres megjelenését rögzítették. A többi címlet (ezres, kétezres és az ötezres) grafikai terve sincs meg, és a kibocsátásuk időpontja sincs meghatározva. A bankjegycsere menetrendjét készpénzállomány és a selejtes bankjegyek számának alakulása alapján alakítja ki a jegybank.

Fantázianyomat, nem igazi bankó - Forrás: Banknotenews.com

"Mindezekből egyértelműen következik, hogy a képen (illetve a hivatkozott honlapon) látható 5000 forintos nem a megújuló forintbankjegy-sorozat tagja, hanem egy, a korábbi években tesztelés céljából készült, értéket nem képviselő fantázianyomat" - tisztázta a kérdést az MNB. A jegybank jelezte, tájékoztatni fogja a Banknotenews.com portált arról, hogy az általa közölt 5000 forintos bankjegyképek és az arról szóló információk nem helytállók, s alkalmasak a Pénzjegynyomda Zrt. és az MNB jó hírnevének megsértésére.  

Szigorú előírások

A jegybank hangsúlyozta azt, hogy a Pénzjegynyomda és a Magyar Nemzeti Bank pénzkezelési gyakorlata szigorú szabályok alapján történik, mely előírások az értékkezelési folyamatokban nem teszik lehetővé a visszaélést. 

A jegybanki készpénzgyárában tett korábbi látogatás, valamint a témában készült cikkei alapján a Buksza szerint állítható, hogy a magyarországi, azon belül is a jegybanki készpénzgyártás, -kezelés meglehetősen szigorú szabályok szerint működik. (A Buksza a jegybanktól kapott válaszra reagálva szerda reggel arról is érdeklődött a jegybanknál, hogyan kerülhetett az amerikai portálhoz a fantázianyomat. Amint mégérkezik a válasz, azzal bővítjük a cikket.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Átírhatják a személyi igazolványról szóló szabályt

Lehet menni a cukorért

Durva különbségek meglepetésekkel

Fogamzásgátlókat vontak ki a forgalomból

Álarcos mérgek bujkálhatnak az ételeinkben

Ennyi nyugdíjas képtelen gyakran húst enni


0 Tovább

Kutyavásárt tart a rendőrség


Szolgálati kutyákat vásárolna a rendőrség: német és belga juhászkutyákra van igény. 

Kutyavásárt hirdetett szolgálati kutyák beszerzésére a rendőrség. Szinte bárki jelentkezhet, tenyésztők, magánszemélyek, szervezetek  - írta hétfőn a Police.hu


Fotó: Sxc.hu

A rendőrség elsősorban 10-14 hónapos német és belga juhászkutyákat vásárolna. A jelölteknek rendelkeznie mikrochippel, veszettség elleni oltással és igazoltan részt kellett venniük féreghajtáson. A rendőrség Dunakeszin tartja a vásárt minden szerdán 9-től. A pontosabb részletek itt olvashatóak

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Átírhatják a személyi igazolványról szóló szabályt

Lehet menni a cukorért

Durva különbségek meglepetésekkel

Fogamzásgátlókat vontak ki a forgalomból

Álarcos mérgek bujkálhatnak az ételeinkben

Ennyi nyugdíjas képtelen gyakran húst enni


0 Tovább

Átírhatják a személyi igazolványról szóló szabályt

Ha valakitől ellopják a személyijét, kap ideiglenest, ha pedig azt elhagyja, akkor nem kap másikat, így képtelen igazolni magát. Ez történt a Buksza egyik szerzőjével, majd megkereste a hatóságot, amely ennek örömére javasolja a törvény módosítását.

Az ellopott iratok pótlása során egyszer flottul, egyszer pedig rémesen működő okmányirodáról már itt írt a Buksza, akkor utaltunk arra, hogy az elhagyott ideiglenes személyivel kiírjuk magunkat a rendszerből.

A Buksza szerzője az ellopott személyi igazolványa helyett ideiglenes személyit kért az újbudai okmányirodában szeptember elején, ám az új okmányt pár napon belül elhagyta. Ezért a Hegyvidék Okmányirodában kért egy másik ideiglenest, ahol az ügyintéző azt mondta, ez nem lehetséges. Nem tud új ideiglenes személyit adni, a rendszer nem teszi lehetővé. (A személyivel együtt az összes okmányt, papírt - jogsit, adókártyát, bankkártyát - ellopták. Az útlevél pedig lejárt.)

Ez azért probléma, mert személyi nélkül nehéz bármilyen ügyet intézni, például a bankban nem lehet pénzt felvenni. (A bankkártyás pénzkivét nem jelentett alternatívát, mivel azt még az első körben, az eredeti személyivel együtt ellopták.) A Buksza szerzője érdeklődött, hogy ilyenkor mi a teendő, az okmányiroda munkatársa azt mondta, nem tud mit tenni, meg kell várni, amíg elkészül az új személyi.

10 Tovább

Lehet menni a cukorért!

A brazil kilátások miatt cukordrágulás jöhet, míg a boltláncokban most igen olcsón kapható.

Három hónapja tartó csökkenést követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentősen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az előrejelzések szerint a kedvezőtlen feltételek egyhamar nem változnak, ezért drágulhat a cukor.

Forrás: Origo

A cukor emelkedésének az szabna gátat, ha tovább erősödne a dollár, vagy az olajár jelentősen csökkenne. Jelenleg ugyanis a brazil cukorgyáraknak jobban megéri, ha a cukorszirupból etanolt állítanak elő, mintsem exportra nyerscukrot. Az aszályon kívül tehát ez is csökkenti a nyerscukor kínálatot a világ árutőzsdéin - írja az Investor.hu.

Alacsony ár a boltokban 

Miközben a nemzetközi piacon a drágulásra van kilátás a magyar boltokban kedvező a helyzet. A boltláncok akciós árait rendszeresen bemutató Mindenár.hu heti listája szerint a jövő hét közepéig több lánc, az Auchan, az Aldi, a Penny és a Spar is 178-179 forintos akciós áron adja a cukrot.

Forrás: Mindenár.hu

Ez nagyon kedvező ár, az akciós cukrok ugyanis az elmúlt hetekben 190-200 forintba kerültek, a KSH adatai szerint a kristálycukor országos átlagára pedig 214 forint. Arról nem beszélve, hogy a 179 forintos mostani akciós cukorár a cukorhiszti idején, 2011 márciusában mért 352 forintos csúcsnak a fele. 

Mivel a cukor korlátlan ideig eltartható, az esetleges drágulással szemben könnyű védekezni: a mostani kedvezőbb árakon fel lehet tankolni. (Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e a mostani 180 alatti árnál olcsóbb cukor a következő hetekben, de nagyságrendekkel alacsonyabb ár nem valószínű.)

A Buksza szerzője részt vesz a Mindenár.hu árösszehasonlító oldal szerkesztésében. 

 

1 Tovább

Ennyi magyar nyugdíjas képtelen gyakran húst venni

Bár a magyar nyugdíjasok költése meghaladja az átlagot, 40 százalékuknak nincs pénze arra, hogy kétnaponta húst vagy halat egyen. 80 százalékuknak pedig az egyhetes üdülés nem fér bele.

Október elsején volt az idősek világnapja, ennek alkalmából a KSH összeállítást készített az idősek helyzetéről. Kiábrándító és pozitív adatok egyáránt vannak.

Nyugdíjasok az egyik Vas megyei idősotthonban - Fotó:Origo

Az elemzés szerint a nyugdíjasok esetében a szegénységi kockázat alacsonynak mondható. A nyugdíj stabil rendszeres jövedelem, a KSH szerint emiatt a nyugdíjasok nagyobb biztonságban vannak, mint a társdalom más csoportjai. A nyugdíjasok körében a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmi ötöd közötti különbség 2,8-szoros, szemben az országos 4,5-szeres szorzóval.

0 Tovább

Átverés az ingyenes repjegyakció

Az Instagramon terjedő Wizzair-akció - amely szerint 15 ezer ingyenes jegy vár gazdára - egyszerű átverés.

A légitársaság nevét viselő instagramos hamis profil 15 ezer ingyenjegyet kínál fel azoknak, akik követni kezdik és ezt egy screenshottal bizonyítják - írta szombaton az Index. A légitársaság erre reagálva a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy több hamis profil is használja a Wizz Air nevet. Azokhoz a cégnek nincs köze.

Az álprofilok a következők: 

 Wizzairromaniaooficial

Wizzairromaniaoficial

Wizzair_europe

Wizzair_uk (ezen jelent meg az "akció")

Wizzairhungary

wizzairofficial

wizzair_romania. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Fogamzásgátlókat vontak ki a forgalomból

Az érintett gyógyszer egyes tételei nem felelnek meg az előírásoknak. A hatóság a forgalmazó kérésére lépett. 

A gyógyszerforgalmazásért felelős intézet (GYEMSZI-OGYI) közölte (szó szerint idézet következik a határozatból): "az Azalia 75 mikrogramm filmtabletta (OGYI-T-20553/01-02, lx28 és 3x28) elnevezésü gyógyszer T3 1394E, T31394G, T33642C, T33642G, T33674C, T3616I E, T36 163K, T37500R, T42358B számú gyártási tételeit a forgalomból kivonom".

A lépésre azért volt szükség, mert a fogamzásgátló gyógyszer forgalmazója, a Richter szeptember 10-én közölte a GYEMSZI-OGYI-val, hogy a gyógyszer nem felel meg az előírásoknak. A hatósági közlemény így fogalmaz: "A készítmény stabilitási vizsgálata alapján a jelzett, Magyarországon forgalomba került gyártási tételek a hatóanyag-tartalom és/vagy a rokon vegyületek (bizonyos egyedi, a hatóanyaghoz hasonló szerkezetű szennyezők) tekintetében nem felelnek meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek. A forgalomba hozatali engedély jogosultja ezért kezdeményezte a tételek forgalomból történő kivonását."

Itt található azoknak a gyógyszereknek a listája, amelyeket az idén kivontak a forgalomból. 

0 Tovább

Most undorító kókuszreszeléket találtak

A Nébih a jelöletlen krumplik és hagymák lefoglalása után kókuszreszelékre csapott le

Többek között szappanos ízű és vegyszeres szagú kókuszreszeléket hívott vissza az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság (Nébih). A termékről ezt írták: "a termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, erősen idegen, szappanos ízű. A szaga is kellemetlen, idegen, vegyszeres, szappanos, aldehidre emlékeztető."

 

Ráadásul a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott, minőségét a jelölés szerint 2014. november 25-i megőrző kókuszreszelék csomagolásán egy allergén anyag (kén-dioxid) feltüntetését is elmulasztották. A hatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy allergiások esetében a termék fogyasztása nem biztonságos!

A hatóság a kókusreszelék gyártóját, a békéscsabai Trafik Jam Kft.-t várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd élelmiszerbiztonsági- és minőségi hiba miatt. (Fotó: Nébih)

0 Tovább

Krumplikat és hagymákat végeznek ki

Az élelmiszer-biztonsági hatóság (Nébih) 86 tonna hagymát és krumplit foglalt le, mert jelöletlenek voltak. A készletet megsemmisítik, és bírság is lesz. 

A Nébih ellenőrei hétfőn csaptak le egy Pest megyei zöldségcsomagoló üzemre, azt követően, hogy a NAV szólt nekik, hogy egy, az országba belépő teherautó jelöletlen zöldségeket szállított. 

A krumplik, hagymák Németországból, Szlovákiából és Magyarországról származtak. A bizonytalan eredet miatt a krumplikat, hagymákat lefoglalta a hatóság, és elrendelte azok megsemmisítését. A bírság megállapítása folyamatban van.

A videó forrása: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

1 Tovább

Durva különbségek meglepetésekkel

Azt eddig is tudni lehetett, hogy Budapest és a nyugati megyék jobban állnak, mint a keletiek. A Buksza most az átlagkeresetek és a munkanélküliségi adatok alapján rangsorolt. Meglepő eredmény érkezett Borsodból, de máshol is vannak érdekes eredmények. Infografikán az ország.

Az utóbbi hónapokban rendre érkeztek az adatok a javuló munkaerő-piaci helyzetről, az országos átlagadatok tényleg kedvező változásra utalnak, ám a területi különbségek óriásiak.

Az talán nem újdonság, hogy a nyugat-magyarországi megyék mellett Budapest áll a legjobban. Győr-Moson-Sopron megye és Vas Megye 2-3 százalékos relatív munkanélküliségi mutatóval zárta az augusztust, Budapest pedig alig több mint 3 százalékos eredményt ért el. Ezzel szemben a keleti országrészben sokkal durvább adatok születtek. Nógrád és Szabolcs megyében 10 százalék feletti értéket produkált, pde Borsod is a 10 százalékos határ közelében volt. Közben az országos átlag 5,8 százalékos volt augusztusban.

Keresetek vs. munkanélküliség

A Buksza arra is kíváncsi volt, hogy a munkanélküliségi adatokhoz milyen átlagkeresetek társulnak az egyes megyékben. A 2014-es becsült megyei átlagkeresetek a munkanélküliségi adatokat nézve kiderül, hogy nincs egyértelmű összefüggés a keresetek nagysága és a munkanélküliség között. A megyéket nézve a legjobb munkanélküliségi mutatóval Vas és Győr-Moson-Sopron rendelkezik, ám az ottani becsült 222 ezer és 218 ezer forintos megyei átlagkeresetek messze nem a legmagasabbak. Fejér megye az első 245 ezer forinttal, ott viszont a munkanélküliségi ráta ugyan az átlagnál alacsonyabb, 4,48 százalékos, de ez bőven meghaladja a másik két nyugat-magyarországi megye eredményét.

Az összevetésből az is látszik, hogy a két legmagasabb munkanélküliségi mutatót produkáló megyében, Nógrádban és Szabolcsban legalacsonyabbak a becsült átlagkeresetek, előbbi 190 ezer, utóbbi 189 ezer forintos eredményt ért el, ha a közfoglalkoztatottak fizetését nem számoljuk. Ugyanakkor Baranya a harmadik megye, amelyben a becsült átlagkereset 200 ezer forint alatt marad, de az ottani 7,86 százalékos munkanélküliségi mutató jóval alacsonyabb a Nógrádban és Szabolcsban mértnél, bár az országos átlagot azért bőven meghaladja.

0 Tovább

Álarcos mérgek bujkálhatnak az ételeinkben

Az apró penészgombákra eleve senki nem kíváncsi, főleg, ha az ételekbe kerülnek, az általuk termelt mérgekre -a szakzsargonban mikotoxionokra - még kevésbé. Márpedig ezek a mérgező anyagok képesek álcázni magukat, ezáltal még nagyobb fejtörést adnak a kutatóknak, és több munkát az élelmiszer-biztonságiaknak - derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap, legfrissebb, szerdán megjelent számából.

Az utóbbi években többször is napirenden voltak az aflatoxinok, többek között tejekben, fűszerpaprikában is előfordultak, márpedig semmi szükség rájuk. Az aflatoxinok az apró, toxinogén (mérgező) penészgombák által termelt mérgek, a mikotoxinok táborába tartoznak, amelyek többek között a mogyoróban, gabonafélékben verhetnek tanyát. Már a nevükből is látszik, hogy nem nagyon valók az élelmiszereinkbe, annál is inkább, mert igen veszélyesek, nagy mennyiségben pedig akár rákkeltőek is lehetnek.

Paprikaszüret - Fotó:Origo

Nem véletlen tehát, hogy az élelmiszervizsgálatok célpontjában többek között ezek a vegyületek állnak. A penészgombák toxintermelésük miatt az utóbbi évtizedek meghatározó jelentőségű takarmányozási-állategészségügyi és élelmiszer-ellátási problémájává váltak, amely világszerte növekszik, többek között a fokozott stresszhatást okozó időjárási extremitások gyakoribbá válása miatt.

0 Tovább

Ha ezt a látod, megállsz! A bicajosokra is vonatkozik a tilalom

Változott a Kresz: a gyerekszállító buszok mellett még szemből sem szabad elmenni autóval, a Buksza szerint a bringával sem. Igaz utóbbit tolni is lehet, ezzel kikerülhető a tilalom. Egyébként 150 ezer forint lehet a büntetés.

Szeptember elején jelent meg az a rendelet, amely néhány ponton átírja a Kreszt az iskolakezdés miatt. Az új szabály a gyerekeket szállító autóbuszra vagy iskolabuszra és a gyerekekre vigyáz.

A szabály lényege, hogy a gyerekeket szállító buszt nem szabad kikerülni (előzni), sőt, szemből sem szabad elmenni mellette, ha a busz "párhuzamos közlekedésre nem alkalmas", azaz több sávos úttesten áll, és a gyerekek be- és kiszállását a busz sofőrje a vészvillogóval jelzi.

Az iskolabuszt vagy gyerekeket szállító buszt pedig az alábbi "Gyermekszállító" táblával kell megjelölni, elől is és hátul is. (A legalább 40x40 centis táblának fényvisszaverőnek vagy fénykibocsátónak kell lennie, ha ez nem megy, akkor meg kell világítani.)

Ez az a tábla - Forrás: Kormányhivatal.hu

Ha tehát olyan úton megyünk, ahol nincs másik, velünk egy irányba haladó sáv, és a fenti táblával felszerelt, indexét villogtató buszt látunk, akkor meg kell állni. Ha nem tesszük, a bírság 5-150 ezer forint lehet. A szabály teljesen érthető autósok esetében.

Bringások sem kivételek

Erről több médium, köztük az Origo is írt az elmúlt hetekben, de a Bukszát az érdekelte, hogy a biciklisekre is vonatkozik-e a tilalom. A Kresz érintett pontjából nem derül ki, hogy esetleg lenne kivétel, ahogy az sincs nevesítve, hogy a tilalom mely járművekre vonatkozik.

2 Tovább

Mindenki irigyelheti a holland fiatalokat

A finn, osztrák, német és holland fiatalok körében a legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, Spanolországban és Görögországban viszont kiábrándító a helyzet. Magyarország a középmezőnyben. A holland fiataloknak mindössze 4 százaléka nem csinál semmit. Az EU infografikája az egyik legégetőbb problémáról. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Új pénzt köszönt Európa

Kedden jelennek meg az új tízeurósok, amelyek biztonságosabbak, mint a korábbiak.

A Buksza több cikkben számolt be az új tízeurós érkezéséről, amely szeptember 23-án kedden került piacra az eurózónában.

A legfontosabb újdonságok az új tízeuróson:

- a bal és jobb szélén vonalkasor domborodik

Forrás: Európai Központi Bank

- a biztonsági szálon az euró jele - "€" - látható; a vízjelen pedig Európé arcképe és egy ablak látható


Forrás: Európai Központi Bank

- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám (a tízes) változtatja a színét: smaragdzöldről mélykékre

0 Tovább

Schwarzenegger utódja sokkal többet kapott

A Mr. Olimpia idei nyertese 275 ezer dollárt, 66,5 millió forintot kapott. Az első versenyen 1965-ben pedig még csak ezer dollár járt a győztesnek, és a verseny egyik legismertebb bajnoka, Arnold Schwarzenegger is csak 32,5 ezer dollárt tehetett zsebre a hét győzelméért.    

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban tartották a Mr. Olimpia döntőjét, amelyet az Egyesült Államokban a testépítők Super Bowljaként emlegetnek. A mostani Mr. Olimpia jubileumi volt, ugyanis ötvenedik alkalommal rendezték meg.

Az idei versenyen - az elmúlt évekhez hasonlóan - a két esélyes, Kai Greene és a címvédő Phil Heath küzdelmét hozta. Phil Heath nyert végül, így sorrendben a negyedik győzelmét könyvelhette el 2010 óta.

275 ezer dollár - 66,5 millió forint a győztesnek

Phil Heath idei győzelméért 275 ezer dollárt, azaz 66,5 millió forintnak megfelelő összeget kapott. Ez jelentős növekedés tavalyhoz képest, akkor ugyanis 250 ezer dollárt vihetett haza. Kai Greene, aki az utóbbi években rendre második lett Heath mögött 130 ezer dollárral, 31,5 millió forinttal lett gazdagabb. A harmadik helyezett Shawn Rhoden pedig 90 ezer dolláros, 21,8 millió forintos pénzdíjat vehetett fel.


Phil Heath, az idei győztes, negyedik bajnoki címe -

Forrás: Bodybuilding.com/Livestream.com

Bár vannak jóval nagyobb díjjal kecsegtető sportesemények, a Mr. Olimpia a kezdetekhez képest ma már sokkal jobban fizet, mint a verseny indulásakor. Az első Mr. Olimpián, 1965-ben ugyanis mindössze 1000 dollárt kapott az első helyezett Larry Scott.


Arnold Schwarzenegger évtizedekkel ezelőtt - Fotó: Northfoto/Origo 

Az amerikai inflációt figyelembe véve az 1965-ben elnyert 1000 dollár ma 7550 dollárt (1,82 millió forintot) érne. Fordítva pedig a következő a helyzet: a mostani 275 ezer dollár fődíjnak megfelelő értékű nyeremény 1965-ben 36,5 ezer dollár lett volna.

A verseny egyik legismertebb bajnoka Arnold Schwarzenegger, aki hétszer nyert. A testépítés után színészként világsztárrá váló, majd kaliforniai kormányzóként a politikában is szerepet vállaló Schwarzenegger 1970-1974 között minden évben 1000 dollárt kapott a bajnoki címért. 1975-ben viszont már 2500 dollárt tehetett zsebre az első helyért, ami mai értéken 11 ezer dollárt jelentene az inflációval korrigálva. Hetedik győzelmét pedig 1980-ban aratta, akkor már 25 ezer dollárral lett gazdagabb, ez pedig ma 72 ezer dollárnak felelne meg.

Schwarzenegger tehát összesen 32,5 ezer dollárra tett szert a hét győzelmével, miközben az elmúlt években és az idén is az első helyet megszerző Phil Heath pedig összesen 975 ezer dollárt kapott a négy győzelemért. (2010-ben 200 ezer, 2011-ben és 2012-ben 250-250 ezer dollár, az idén pedig 275 ezer dollár járt az első helyért.) 

Örül a magyar versenyző 

Bár a Mr. Olimpia volt a versenyhétvége főműsorszáma, számos más kategóriában is versenyeztek a sportolók, ezek egyikén pedig magyar szereplő is indult: Toldi Zsuzsanna a Figure Olimpia kategóriában versenyzett.

Bár nem jutott be az első tízbe, 16. lett, az eredményével nagyon elégedett, a Facebook-oldalán ezt írta a verseny után: "Tökéletesen elégedett vagyok, hogy eljutottam ide! Ez volt az álmom"

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

1 Tovább

Megmondjuk, mikor jön az új húszezres

A szeptemberben hivatalos pénzzé váló új tízezrest 2018-ig fokozatosan követik a többiek, a 20 ezer forintos várhatóan 2015 végén jelenik meg. Új címletre pedig nem kell számítani.

Egy bankjegysorozat műszaki szempontból természetes módon avul, ez a fejlesztések ellenére fokozatosan érezteti hatását, ami látszik a hamisítványok minőségében is - áll a Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányában, amelyben szeptember 1-jén bemutatott új tízezressel elindított - 2018-ig tartó - bankjegycsere indokairól írnak a jegybanki szakértők. (A Buksza szerint azért a tízezressel kezdték, mert ez a legnépszerűbb bankjegy Magyarországon, legalábbis ez logikus magyarázatnak fest.) 

Voltak megtévesztő hamisítványok, de jól állunk

Az MNB szerint a forinthamisítás - a körülbelül két évvel ezelőtt felszámolt nyomdai hamisító műhelytől eltekintve – a színes sokszorosító eszközökre - fénymásolókra, printerekre - épül. Ugyanakkor figyelemre méltó az a tendencia, hogy az alkalmi hamisítók egyszerű hamisítványai mellett – csekély számban –, de folyamatosan jelennek meg a forgalomban a felkészültebb hamisító műhelyekben előállított, kifinomult imitációs módszerekkel készített másolatok is. Ezek pedig a kereskedelemben dolgozó pénztárosok számára már gyakran megtévesztőnek bizonyulnak.


Az új, biztonságosabb tízezres - Forrás: MNB

Bár a forintbankjegyek hamisítási aránya kedvezőnek mondható, a jegybank szakértői rámutatnak, hogy egy lépéssel mindig a bűnözők előtt kell járni. Ezért van szükség egy-egy sorozat felfrissítésére, cseréjére, amelynek eredményeként biztonságosabb bankjegyek kerülnek forgalomba.

Jövő év végén jöhet az új húszezres

Az új sorozat első tagja a két hete bemutatott tízezres, amely bár szeptembertől hivatalos fizetőeszköznek számít, csak decembertől kerül nagyobb számban piacra, tömeges elterjedése pedig jövőre várható. A jegybanki tanulmányból szerint az új tízezrest a húszezres követi majd, várhatóan 2015 végén.

Jövőre jöhet az utódja - Forrás: MNB 

A többi címlet (ötszázas, ezres, kétezres, ötezres) bevezetésének időpontjáról nincs szó a jegybanki dolgozatban, amelyből az viszont kiderül, hogy új címlet bevezetését nem tervezi az MNB sem rövid, sem pedig középtávon. A jegybanki tanulmányt, amely foglalkozik az 1 és 2 forintosok kivezetésével, a 200 forintos bankjegy cseréjével, a nagy címletek rejtett gazdaságra gyakorolt hatásával is, itt olvashatja el.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Milyen autóval járnak a magyar főnökök?

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Így néz ki az új tízezres

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

Jönnek a tízeurósok

Milliárdokon ülünk, de nem foglalkozunk vele

0 Tovább

Mivel járnak a magyar főnökök? - Milyen autókra buknak a magyar mamutcégek?

A Bukszát az érdekelte, milyen autókból álló flottájuk van a legnagyobb magyar tőzsdén szereplő cégeknek (Magyar Telekom, Mol, OTP, Richter), valamint milyen autókkal járnak a cégvezetők.

A Buksza pontos márkákról, típusokról, motorfajtákról is érdeklődött, ám ezekre a kérdésekre nem igazán jött válasz a cégektől. A kérdések között szerepelt az is, hogy a cégek mennyire vevők a hibridekre és elektromos autókra. Alább a Buksza-felmérés eredménye.

400 autó az OTP-nél

"A menedzsment tagjai felső kategóriás német és japán gyártmányú autókkal közlekednek, a vezetőknél lévő autók átlagéletkora 4 év" - közölte az OTP.

Az OTP-nél a Skodát gyűjtik - Fotó: Origo (a kép illusztráció, nem OTP-s autót ábrázol)

A járműpark összesen 400 autóból áll, van köztük személyautó és kisteherautó egyaránt. Többségük Skoda: az autók 65 százalékát adja a cseh márka, ezeket az autókat pedig jellemzően az ügyintézők használják.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek