A szeptemberben hivatalos pénzzé váló új tízezrest 2018-ig fokozatosan követik a többiek, a 20 ezer forintos várhatóan 2015 végén jelenik meg. Új címletre pedig nem kell számítani.

Egy bankjegysorozat műszaki szempontból természetes módon avul, ez a fejlesztések ellenére fokozatosan érezteti hatását, ami látszik a hamisítványok minőségében is - áll a Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányában, amelyben szeptember 1-jén bemutatott új tízezressel elindított - 2018-ig tartó - bankjegycsere indokairól írnak a jegybanki szakértők. (A Buksza szerint azért a tízezressel kezdték, mert ez a legnépszerűbb bankjegy Magyarországon, legalábbis ez logikus magyarázatnak fest.) 

Voltak megtévesztő hamisítványok, de jól állunk

Az MNB szerint a forinthamisítás - a körülbelül két évvel ezelőtt felszámolt nyomdai hamisító műhelytől eltekintve – a színes sokszorosító eszközökre - fénymásolókra, printerekre - épül. Ugyanakkor figyelemre méltó az a tendencia, hogy az alkalmi hamisítók egyszerű hamisítványai mellett – csekély számban –, de folyamatosan jelennek meg a forgalomban a felkészültebb hamisító műhelyekben előállított, kifinomult imitációs módszerekkel készített másolatok is. Ezek pedig a kereskedelemben dolgozó pénztárosok számára már gyakran megtévesztőnek bizonyulnak.


Az új, biztonságosabb tízezres - Forrás: MNB

Bár a forintbankjegyek hamisítási aránya kedvezőnek mondható, a jegybank szakértői rámutatnak, hogy egy lépéssel mindig a bűnözők előtt kell járni. Ezért van szükség egy-egy sorozat felfrissítésére, cseréjére, amelynek eredményeként biztonságosabb bankjegyek kerülnek forgalomba.

Jövő év végén jöhet az új húszezres

Az új sorozat első tagja a két hete bemutatott tízezres, amely bár szeptembertől hivatalos fizetőeszköznek számít, csak decembertől kerül nagyobb számban piacra, tömeges elterjedése pedig jövőre várható. A jegybanki tanulmányból szerint az új tízezrest a húszezres követi majd, várhatóan 2015 végén.

Jövőre jöhet az utódja - Forrás: MNB 

A többi címlet (ötszázas, ezres, kétezres, ötezres) bevezetésének időpontjáról nincs szó a jegybanki dolgozatban, amelyből az viszont kiderül, hogy új címlet bevezetését nem tervezi az MNB sem rövid, sem pedig középtávon. A jegybanki tanulmányt, amely foglalkozik az 1 és 2 forintosok kivezetésével, a 200 forintos bankjegy cseréjével, a nagy címletek rejtett gazdaságra gyakorolt hatásával is, itt olvashatja el.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Milyen autóval járnak a magyar főnökök?

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Így néz ki az új tízezres

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

Jönnek a tízeurósok

Milliárdokon ülünk, de nem foglalkozunk vele