Magyarországon a műanyag pénznek nincs jövője. Ez nem is feltétlenül baj. 

"Az a legnagyobb probléma, hogy sokszor összeragadnak a műanyag pénzek" - mondta a Buksza egyik olvasójának rokona, aki Kanadában él. "Fokozottan kell figyelni arra, hogy ne verjem át magam. Azaz ne fizessek többet egy-egy alkalommal" - fogalmazta meg a műanyag pénzek legnagyobb problémáját. 

Fotó: Somogyi Nóra

Szerinte ebből a szempontból jobbak voltak a régi, papíralapú bankjegyek, de a többi dolog rendben van. "Ugyanúgy be lehet őket gyűrni a zsebünkbe, össze lehet hajtogatni őket és a többi" - mondta. 

Fotó: Somogyi Nóra

Kanadában 2011 novemberében vezették be a műanyag - pontosabban - polimer bankjegyeket. A kanadai jegybank azért döntött a polimer pénzek bevezetése mellett, mert tartósak, innovatívak és biztonságosak. Kanada mellett több országban is terjednek a műanyag pénzek. A Bank of England 2016-tól cseréli műanyagra az 5 és 10 fontost, Romániában pedig már fogalomban vannak. 

Itthon nem lesz

A Magyar Nemzeti Bank még októberben nemmel válaszolt a Bukszának arra  kérdésre, hogy az új tízezres bevezetésével elindított bankjegycsere keretében lesznek-e esetleg Magyarországon is műanyag bankjegyek. 

Az MNB akkor azzal indokolta a döntést, hogy a műanyag bankjegyek elterjedésének gátja, hogy a papíralapú bankjegyekétől jelentősen eltérő nyomdai technológiával készülnek. A jegybank szerint bár a műanyag bankjegyek előnye, hogy jóval tartósabbak, ellenállóbbak a szennyeződésekkel és mechanikai sérülésekkel szemben, valamint nehezebben hamisíthatóak, mint papíralapú társaik. Hátrányuk azonban, hogy nehezebb őket összehajtani, összehajtásnál pedig erős törésvonal alakul ki rajuk, emellett, ha nedvesség éri őket, akkor hajlamosak összetapadni, ez pedig mind a kézi, mind a gépi készpénzkezelésnél problémát jelent.

Az MNB véleménye szerint "a világ bankjegygyártóinak többsége – középút gyanánt – a papír-műanyag kom-binációk alkalmazását tartja követendő iránynak".Tekintettel arra, hogy a papír-műanyag kombinációk tömegszerű alkalmazása a nemzetközi gyakorlatban még nem kiforrott, így az Magyar Nemzeti Bank kibocsátási tervei között kizárólag papíralapú bankjegyek gyártása szerepel. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Lemondhatunk a műanyag forintokról

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

A 3 billió forintos bankjegycsere

Jön az új tízeurós

Új érmékkel bővült az eurócsalád

Új pénzt köszönt Európa