A világ tíz leggazdagabb embere a hét elején több mint 565 milliárd dollárral rendelkezett. Ez 160 ezer milliárd forintnak felel meg, és jóval több, mint az egy évvel korábbi összeg. 

A Buksza ismét elkészítette a gazdagmérleget, azaz a világ legvagyonosabb embereinek listáját a Bloomberg miliárdosindexe alapján. Az iszonyatos vagyonnal rendelkező, első tízben szereplő milliárdos közül mindössze ketten voltak, akik tavaly május végéhez képest buktak. Ingvar Kamprad Ikea-alapító vagyona 11 százalékkal 41,4 milliárd dollárra apadt, Az Egyesült Államokban egyik nagy ipari konglomerátumának (Koch Industries) tulajdonosai is veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni:, David Koch és Charles Koch vagyona 3-3 százalékkal 50,8 milliárd dollárral csökkent. 

A listát továbbra is a Microsoft alapítója, Bill Gates vezeti, akinek a vagyona idén május 26-án 85,3 milliárd dollárra rúgott. Ez az egy évvel korábbi állapothoz képest 6 százalékos bővülést jelent.

 

A Gates utáni sorrend megváltozott tavaly óta: egy évvel korábban ugyanis a telekommunikációs ágazatban érdekelt mexikói milliárdos, Carlos Slim állt a második helyen, azonban idén Warren Buffett befektetési bankár vette át a helyét. Ráadásul Slim idén májusban még a dobogóra sem fért fel, 67,6 milliárd dolláros vagyona csak a negyedik helyre volt elég. A Zara márkáról ismert Amancio Ortega a hét elején ugyanis 68,6 milliárd dollárral állt a harmadik helyen idén. 

Az első tízben szerepel továbbá Wang Jianlin, Kína leggazdagabb embere, aki egy évvel korábban még csak a 84. helyen állt a Bloomberg-listán. Az Atletico Madrid futballcsapatában is tulajdont szerző Wang Jianlin tavaly májusban még 13,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, egy évvel később pedig már 44,5 milliárdnál tartott, azaz két és félszeresére hizlalta a vagyonát. 

A világ tíz leggazdagabb embere összvagyona 565 milliárd dollárra rúgott, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 514 milliárd dolláros vagyonukat. Forintban számolva - a forint gyengülése miatt - még látványosabb a javulás: 114 ezer milliárd forintról 160 ezer milliárd forintra növelték a vagyonukat. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Havi 120 ezerbe kerül egy közmunkás

Akár 7 millió forintért is lehet szigetet venni

Mekkora fizetést kapnak a fiatalok?

Ők keresnek a legrosszabbul Magyarországon

Hivatalos: a politikusok keresnek a legjobban Magyarországon

Az ország fele buszozik

Az egyik legszomorúbb statisztika