A ruhamilliárdos Ortega tartja harmadik helyét, az Ikea tulajdonosa hátrébb csúszott. A tíz leggazdagabb vagyona már összesen 121 billió forintra rúg, de a magyar GDP megelőzi Bill Gates vagyonát. Frissült a gazdaglista.

A Bloomberg milliárdosokat felvonultató toplistáján változás történt január végér. A múlt évben rendre dobogós Warren Buffett befektetési bankár már decemberben a negyedik helyre került, és januárban sem tudott javítani. A harmadik helyen ugyanis a Zara ruhaboltlánc tulajdonosaként ismert Amancio Ortega áll. 


Forrás: Bloomberg

A pénteki tőzsdei záróárfolyamok alapján Bill Gates vezeti a rangsort 76,1 milliárd dolláros vagyonnal, a telekommunikációs cégeiből élő mexikói Carlos Slim a második 67,8 milliárddal. Ortega vagyona 60,5 milliárd dollárt tett ki pénteken, a korábbi bronzérmes helyét elvesztő Buffett vagyona pedig 58 milliárd dollárra rúgott. 

Ingvar Kamprad, az Ikea tulajdonosa is hátrébb került: decemberben még ötödik volt, a január végi listán azonban már csak a hetedik 48,7 milliárddal. A Koch Industries ipari konglomerátum tulajdonosai, a Koch fivérek előzték meg: Charles Koch és David Koch egyaránt 49,9 milliárd dollárral zárta a januárt.

A nyolcadik Larry Ellison, a vitorlázásba dollármilliókat ölő Oracle-tulajdonos 42,3 milliárd dolláros vagyonnal. 37,2 milliárddal a kilencedik a Walmart áruházlánc egyik tulajdonosa, Christy Walton, aki egyben a világ leggazdagbb nője ezzel a vagyonnal. A tizedik pedig Sheldon Adelson kaszinómágnás 36,2 milliárd dollárral. 


A tíz leggagzdagabb vagyona egyébként pénteken meghaladta az 526 milliárd dollárt. Ez forintban 121 ezer milliárd forintnak felel meg, a magyar GDP durván négyszerese. A listavezető Bill Gates vagyona forintban mérve 17 503 milliárdot teszi ki, szemben a 2012-es 28 048 milliárdos magyar GDP-vel. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták