A világ tíz legvagyonosabb embere 3 százalékkal 571 milliárd dollárra növelte vagyonát egy év alatt. Az Ikea tulajdonosa nagyot bukott, a listát vezető Bill Gates pedig jelentősen növelte vagyonát. A Microsoft alapítója forintban számolva naponta 15 milliárddal gyarapodott.

Összességében jó évet zártak világ legvagyonosabb emberei, akik a Bloomberg listáján szerepelnek.

Fotó: AFP/Don Emmert - Origo

2013. december 31-én 553 milliárd dollárt tett ki az összvagyonuk, ez aznapi árfolyamon 119,3 ezer milliárd forintnak felelt meg. Egy évvel később, 2014. december 31-én 571,1 milliárd dollárnál tartottak, ami 148 ezer milliárd forintnak felel meg. Tehát dollárban 3 százalékkal nőtt a vagyonuk, forintban számolva - a forint dollárral szembeni gyengülése miatt - jóval látványosabb, 24 százalékos volt a növekedés.

Az első helyen 2014. december 31-én - a korábbi listavezető - Bill Gates, a Microsoft alapítója állt 86,6 milliárd dolláros vagyona volt, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Forintban számolva egy évvel ezelőtt - az akkori dollárárfolyamon - 16 951 milliárd forintos vagyona volt, most pedig 22 440 milliárd forintnál tart, ami 32 százalékos gyarapodást jelent. Ez a növekedés forintban közel 5500 millliárdos tétel, azaz naponta átlagosan 15 milliárd forintos többletet ért el Bill Gates.

Az első tízben a legnagyobb növekedést Warren Bufett befektetési bankár érte el: 21 százalékkal 73,8 milliárd dollárra emelkedett a vagyona. A legrosszabbul pedig Ingvar Kamprad járt, az Ikea tulajdonosának vagyona 53,4 milliárdról 45 milliárd dollárra apadt.

A kalkulációkhoz hozzátartozik, hogy az érintettek vagyonát az aktuális tőzsdeárfolyamok alapján tartja nyilván a Bloomberg, tehát a nem realizált nyereségről vagy veszteségről van szó. A forintban mért vagyon is csak elméleti mutató, egyrészt, mert nem valószínű, hogy az érintettek egy az egyben pénzzé tennék a vagyonukat, másfelől forintra feltehetően ritkán lenne szükségük.

Az alábbi adatgrafikák a Bloomberg-lista első tíz helyzettjének vagyonát, és az előző évhez képest végbement változást mutatják. Az egeret az osztlopokra irányítva megjelennek az adatok. A legvagyonosabbak neve mellett szerepel egyrészt az iparág, amelyekben megalapozták a vagyonukat, másrészt a hozzájuk köthető legismertebb cég neve. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel

Egy csomó pénzt hagyunk a NAV-nál feleslegesen

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

Lecserélik a 20 eurós

A világ legdrágább fotója

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?