Bár a magyar nyugdíjasok költése meghaladja az átlagot, 40 százalékuknak nincs pénze arra, hogy kétnaponta húst vagy halat egyen. 80 százalékuknak pedig az egyhetes üdülés nem fér bele

Október elsején volt az idősek világnapja, ennek alkalmából a KSH összeállítást készített az idősek helyzetéről. Kiábrándító és pozitív adatok egyáránt vannak.

Nyugdíjasok az egyik Vas megyei idősotthonban - Fotó:Origo

Az elemzés szerint a nyugdíjasok esetében a szegénységi kockázat alacsonynak mondható. A nyugdíj stabil rendszeres jövedelem, a KSH szerint emiatt a nyugdíjasok nagyobb biztonságban vannak, mint a társdalom más csoportjai. A nyugdíjasok körében a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmi ötöd közötti különbség 2,8-szoros, szemben az országos 4,5-szeres szorzóval. 

A 2012-es adat szerint a nyugdíjas háztartások aránya 31 százalékos volt, de ezekben a háztartásokban kevesebben éltek: egy átlagos háztartás 2,6 fős, míg a nyugdíjas háztartásoknál 1,7 fős a mutató. Az úgynevezett személyes költés a nyugdíjas családoknál éves szinten fejenként 950 ezer forint, ami 16 százalékkal haladja meg a 816 ezer forintos országos átlagot. A nyugdíjas háztartásoknál csak a gyermektelenek költenek többet, utóbbiak fejenként évente több mint 1 millió költenek. 

Forrás: KSH

Nem meglepő módon az egészségügyi kiadások aránya a legmagasabb a nyugdíjasoknál, az országos átlag dupláját költik erre. A lakásfenntartásra 34, élelmiszerekre, italokra, dohányárukra 24 százalékkal költöttek többet az átlagnál. 

Bár említettük, hogy a KSH szerint a nyugdíjasok esetében a szegénységi kockázat alacsony, az érintettek nagy részének nem futja számos dologra, és nem a luxuscuccokról van szó. Például egyhetes üdülésre a nyugdíjasok 80 százalékának nincs pénze, 40 százalékuk pedig képtelen kétnaponta hús vagy halat enni, míg az országos átlagok szerint közel előbbi a családok 70 százalékának nem fér bele, több mint 30 százalékuknál pedig nincs pénz arra, kétnaponta húst egyenek.

 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!