Forintbúcsú, forintszületés; kinek jár több nyugdíj; a devizahitelesek átlagosan 800 ezret kaphatnak vissza és az egyik bank meglepetést okozott a bíróságon. Három kép, kilenc mondat - Buksza-válogatás a hét híreiből. 

Nyugdíjellentét

100,5 ezer forintot kap átlagosan egy magyar nyugdíjas, a férfiak 110 ezret, a nők azonban csak 94 ezret - derül ki a hvg.hu összeállításából, amelyben az egy nyugdíjszakértő azt mondja, a 40 éves korhatár a nőknél egy beépített bomba.

200 ezer forintnál magasabb nyugdíjat 72 ezer férfi, és 42 ezer nő kap.

Bár a férfiaknak jár több nyugdíj, végül mégis a nők járnak jobban: rövidebb ideig és összességében kevesebb járulékot fizetnek, de tovább vannak nyugdíjban, mint a férfiak, így végeredményben több nyugdíjat kapnak.

Forintbúcsú, forintszületés

Fotó: MNB

Hétfőn a jegybank bejelentette, lecseréli a legnépszerűbb bankót, a tízezrest, majd 2018-ig a többi bankjegyet is leváltja.

Új címlet, új minta nem lesz, de biztonságosabbak lesznek a bankjegyek.

Keddtől lehet az új tízezressel fizetni, de csak decembertől jelenik majd meg a piacon. 

Bírósági meglepetés

Bár a bankok többsége elveszítheti az állam ellen indított devizahiteles pert, akad kivétel: a bíróság nem jogerős döntése szerint a Magyar Cetelem Bank részlegesen nyert.

A Cetelem euróalapú személyi kölcsöneinek feltételei három időszakban tisztességesek voltak, így érvényesek is. 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig a héten azt mondta: lehet, hogy mégsem készpénzt kapnak a devizahitelesek, hanem a tőketartozásuk csökkenhet átlagosan 800 ezer forinttal, és a devizahiteles csomag minden adóst érint, tehát az intézkedés vonatkozik a forintalapú és devizaalapú fogyasztási kölcsönökre, a szabad felhasználású hitelekre, a lakásra felvett jelzáloghitelekre, az autóhitelekre is.