Az iskolai menzákon nagyon rossz a helyzet: egy átfogó felmérés szerint túl sós ételeket adtak a gyerekeknek, ráadásul azok kalciumtartalma az ajánlott érték felét sem érte el. A só-, zsír és kalciumtartalomra vonatkozó összesített limitet egyik iskola menzája sem teljesítette. 

Igen meglepő eredményeket mutat az iskolai étkeztetést felmérő, 2013-ban zárult vizsgálatsorozat, amelynek megállapításait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling által rendezett Hungalimentaria 2015 című konferencián ismertette Martos Éva, az Oszágos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

A vizsgálat legfontosabb megállapításai:

-       az étrendek átlagos energiatartalma 20-30 százalékkal alacsonyabb - a szakzsargonban úgynevezett "kiszabatnak" - vagyis a nyersanyagok alapján joggal feltételezett és elvárt szintnél,

-       az étrendek sótartalma: jóval meghaladta ajánlott értéket (duplája, triplája volt),

 

-       kalciumtartalom: még az ajánlott mennyiség felét sem érte el,

-       vastartalom: meg sem közelítette a vasbevitel-szükségletet,

-       friss zöldség csak az iskolák 40 százalékában volt,

-       diétás étkezésre lehetőség vizsgálat szerint az iskolák 66 százalékában volt, igaz, ez az arány azóta javult,

- a vizsgálat kiderítette azt is, hogy a só-, a zsír- és a kalciumtartalomra vonatkozó összesített elvárt értéket egyetlen iskola sem teljesítette,

- a cukrozott italok aránya magas.

Összességében a vizsgálat kimutatta, hogy  az iskolai közétkeztetés nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek. Martos Éva utalt arra, hogy emiatt fontos egyrészt a megfelelő jogi szabályozás, így például a közétkeztetésről szóló rendelet, másfelől pedig a szabályok, előírások ellenőrzése.