Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az OTP megkezdte a jóváírásokat

Az OTP első körben 100 milliárd forintot ír jóvá az elszámolásban az élő szerződéssel rendelkező devizahitelesek egy részénél, aztán a következő hetekben a többiek is sorra kerülnek.

Az elszámolásról Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese beszélt az MTI-nek. A bankár elmondta, a devizahiteles elszámolás és forintosítás a valaha volt legnagyobb banki művelet Magyarországon, a devizahiteles elszámolás az OTP Bank több százezer ügyfelét érinti.

0 Tovább

Zárul az ajtó a minimálbéresek előtt

Megjelent a jövedelemarányos törlesztésről szóló jogszabály, célegyenesbe került a devizahiteles csomag, elindult a Bubi. Három kép, kilenc mondat - heti összefoglaló a Bukszától. 

Jön a plafon


Forrás: Origo

A héten megjelent a jövedelemarányos törlesztőrészletről szóló rendelet, amelynek lényege leegyszerűsítve: 400 ezer forintos - legális, azaz bevallott - jövedelem felett a fizetés 60 százalékát, 400 ezer alatt pedig annak a felét költhetjük a hitelre.

Ez egyben azt is jelenti, hogy azok nem kaphatnak hitelt, akik kizárólag zsebbe kapják a pénzüket, a minimálbérre bejelentettek számára pedig nagyon szűk nyílás marad a hitelkapukon: a minimálbér nettó összegére vetítve körülbelül 33 ezer forint lehet a törlesztőrészet, ezért pedig a jelenlegi átlagkamatok mellett alig több mint 4 millió forintos húszéves futamidejű lakáshitelt, és 1,2 millió forintos ötéves futamidejű személyi kölcsönt adnak.

Kivételek vannak, nem vonatkozik a törlesztési plafon többek között azokra, akik 200 ezer forintnál alacsonyabb összegű hitelt felvevőkre, az árfolyamgátas adósokra, a diákhitelesek.

Mennyit kapnak a devizahitelesek?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken közölte, átlagosan harmadával csökken a devizahitelesek törlesztőrészlete, és az úgynevezett elszámoltatási törvény pénteki megjelenését követően "egy ország fog osztani, szorozni, számolni", hiszen egyenként kell minden hitelszerződést újraszámolni.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig a pénteki sajtótájékoztatóján pedig azt mondta: a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkenhetnek, a pontos elszámolás képletét a jegybank dolgozza ki, a pénzintézeteknek pedig összesen mintegy ezermilliárd forintot kell visszafizetniük az ügyfeleiknek.

Az elszámoltatási törvény szerint a devizahitelesek törlesztőrészletei várhatóan februártól csökkennek. 

Elindult a Bubi

Fotó: Buksza - Csernátony Csaba

Néhány hónap csúszással hétfőn elindult a Bubi, a budapesti közbringarendszer, a Budapesti Közlekedési Központ a Bukszával közölte, az első két napon összesen közel 10 ezren tekertek a közbringákkal, egy-egy alkalommal átlagosan 16 percig használták azokat. 

A Bubi-bérlet ára 18,9 ezer forint, ennyiért egy éven keresztül bármikor lehet tekerni fél órát ingyen, és akár négy bringát is lehet vele kölcsönözni - azaz egy családnak megéri bubizni

Szeptemberben olcsóbb a bérlet, 12 ezerért kapható.   0 Tovább

Fura ellentét és beépített bomba a magyar nyugdíjakban - ennyit kaphatnak a devizások

Forintbúcsú, forintszületés; kinek jár több nyugdíj; a devizahitelesek átlagosan 800 ezret kaphatnak vissza és az egyik bank meglepetést okozott a bíróságon. Három kép, kilenc mondat - Buksza-válogatás a hét híreiből.

Nyugdíjellentét

100,5 ezer forintot kap átlagosan egy magyar nyugdíjas, a férfiak 110 ezret, a nők azonban csak 94 ezret - derül ki a hvg.hu összeállításából, amelyben az egy nyugdíjszakértő azt mondja, a 40 éves korhatár a nőknél egy beépített bomba.

200 ezer forintnál magasabb nyugdíjat 72 ezer férfi, és 42 ezer nő kap.

Bár a férfiaknak jár több nyugdíj, végül mégis a nők járnak jobban: rövidebb ideig és összességében kevesebb járulékot fizetnek, de tovább vannak nyugdíjban, mint a férfiak, így végeredményben több nyugdíjat kapnak.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek