Nemzetközi összevetésben a várható életkor alacsony Magyarországon, emellett magas a halálozási ráta és a dagadtak aránya is. A románok rövidebb életre számithatnak, pedig ott nagyon kevés az elhízott ember. 

December elején jelent meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) átfogó 2014-es egészségügyi felmérése, amely szerint Magyarország eredményei javultak a korábbi évekhez képest, de nem áll túl jól.

Forrás: Origo

Például a születéskor várható élettartam Magyarországon az OECD szerint - 2012-ben - 75,3 év volt. Ez az 1990-ben mért 70 év körüli szinthez képest számottevő javulás, ugyanakkor az 79,2 éves uniós átlagtól elmarad, és az európai listán a legrosszabbak közé tartozik. Az uniós országok közül a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok kilátásai rosszabbak, ők 74,1-74,5 évre számíthatnak az OECD szerint.

Az első hely a spanyoloké, ők 82,5 évig élhetnek, a második helyen az olaszok, a harmadikon a franciák állnak 82,4 és 82,1 évvel. (Az alábbi adatgrafikán az EU-n kívüli európai országok is szerepelnek, az egeret az oszlopokra irányítva is megjelennek a kérdéses adatok.) 


Magyarország halálozási rátája is rossz: 100 ezer főre vetítve 1494 halálozás jut. Ennél ugyanazok az országok szerepeltek rosszabbul, mint a várható életkornál: Bulgáriában, Lettországban, Litvániában, Romániában 1575-1687 halálozás jut 100 ezer főre. 

Magyar népbetegség az elhízás

Az OECD-felmérésből kiderül az is, hogy a vizsgált 30 ország közül Magyarországon a legrosszabb a helyzet az elhízás terén. Közel 30 százalék az elhízottak aránya, a második legrosszabb eredményt az Egyesült Királyság érte el közel 25 százalékos aránnyal, a harmadik pedig Írország 23 százalékkal. Az uniós tagállamok közül a legkevesebb dagadt ember Romániában, Bulgáriában és Olaszországban él, arányuk 7,9-10,4 százalékos. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

A világ legdrágább fotója

Menük pokoli árakon

Hány forintot ért a Google? - A világ legdrágább márkái

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?

Ezek a kormány kedvenc települései

Menük pokoli árakon

Hány forintos játszma a boltzár?