A brazil kilátások miatt cukordrágulás jöhet, míg a boltláncokban most igen olcsón kapható.

Három hónapja tartó csökkenést követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentősen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az előrejelzések szerint a kedvezőtlen feltételek egyhamar nem változnak, ezért drágulhat a cukor.

Forrás: Origo

A cukor emelkedésének az szabna gátat, ha tovább erősödne a dollár, vagy az olajár jelentősen csökkenne. Jelenleg ugyanis a brazil cukorgyáraknak jobban megéri, ha a cukorszirupból etanolt állítanak elő, mintsem exportra nyerscukrot. Az aszályon kívül tehát ez is csökkenti a nyerscukor kínálatot a világ árutőzsdéin - írja az Investor.hu.

Alacsony ár a boltokban 

Miközben a nemzetközi piacon a drágulásra van kilátás a magyar boltokban kedvező a helyzet. A boltláncok akciós árait rendszeresen bemutató Mindenár.hu heti listája szerint a jövő hét közepéig több lánc, az Auchan, az Aldi, a Penny és a Spar is 178-179 forintos akciós áron adja a cukrot.

Forrás: Mindenár.hu

Ez nagyon kedvező ár, az akciós cukrok ugyanis az elmúlt hetekben 190-200 forintba kerültek, a KSH adatai szerint a kristálycukor országos átlagára pedig 214 forint. Arról nem beszélve, hogy a 179 forintos mostani akciós cukorár a cukorhiszti idején, 2011 márciusában mért 352 forintos csúcsnak a fele. 

Mivel a cukor korlátlan ideig eltartható, az esetleges drágulással szemben könnyű védekezni: a mostani kedvezőbb árakon fel lehet tankolni. (Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e a mostani 180 alatti árnál olcsóbb cukor a következő hetekben, de nagyságrendekkel alacsonyabb ár nem valószínű.)

A Buksza szerzője részt vesz a Mindenár.hu árösszehasonlító oldal szerkesztésében.