Változott a Kresz: a gyerekszállító buszok mellett még szemből sem szabad elmenni autóval, a Buksza szerint a bringával sem. Igaz utóbbit tolni is lehet, ezzel kikerülhető a tilalom. Egyébként 150 ezer forint lehet a büntetés. 

Szeptember elején jelent meg az a rendelet, amely néhány ponton átírja a Kreszt az iskolakezdés miatt. Az új szabály a gyerekeket szállító autóbuszra vagy iskolabuszra és a gyerekekre vigyáz. 

A szabály lényege, hogy a gyerekeket szállító buszt nem szabad kikerülni (előzni), sőt, szemből sem szabad elmenni mellette, ha a busz "párhuzamos közlekedésre nem alkalmas", azaz több sávos úttesten áll, és a gyerekek be- és kiszállását a busz sofőrje a vészvillogóval jelzi.

Az iskolabuszt vagy gyerekeket szállító buszt pedig az alábbi "Gyermekszállító" táblával kell megjelölni, elől is és hátul is. (A legalább 40x40 centis táblának fényvisszaverőnek vagy fénykibocsátónak kell lennie, ha ez nem megy, akkor meg kell világítani.)

Ez az a tábla - Forrás: Kormányhivatal.hu

Ha tehát olyan úton megyünk, ahol nincs másik, velünk egy irányba haladó sáv, és a fenti táblával felszerelt, indexét villogtató buszt látunk, akkor meg kell állni. Ha nem tesszük, a bírság 5-150 ezer forint lehet. A szabály teljesen érthető autósok esetében.

Bringások sem kivételek

Erről több médium, köztük az Origo is írt az elmúlt hetekbende a Bukszát az érdekelte, hogy a biciklisekre is vonatkozik-e a tilalom. A Kresz érintett pontjából nem derül ki, hogy esetleg lenne kivétel, ahogy az sincs nevesítve, hogy a tilalom mely járművekre vonatkozik.

Fotó: Origo

A Kresz pedig "Magyarország területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza". Ebből a Buksza számára az következik, hogy a bicajosokra is vonatkozik a tilalom, márpedig ez pedig nem feltétlenül kézenfekvő, az iskolabusszal szemben kerekezők számára. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéssel foglalkozó szakértői a Bukszának megerősítették ezt a feltételezést, azaz a tilalom vonatkozik a bicajosokra is.  

Tehát az autósoknak, teherautósoknak stb., valamint a bicajosoknak is meg kell állniuk, akár szemből, akár a busz mögül közelítenek. Ugyanis a bicajosok is mehetnek olyan sebességgel, amely veszélyes lehet. A bicajosoknak annyi előnyük van, hogy leszállhatnak a bringáról, és tolhatják azt, miközben a gyerekek le- és felszállnak; az autósoknak azonban várniuk kell.  

Kivétel

Ha buszon nincs tábla vagy nem villognak az indexek, arra az esetre nem vonatkozik a szabály, ezzel együtt, ha éppen be- vagy kiszállnak a gyerekek, akkor is indokolt a fokozott óvatosság.