Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezzel kerüld el a bírságot!

Egy uniós alkalmazást érdemes minden külföldre induló autósnak letöltenie. Az olaszorsági információk akár egy 1500 eurós bírságtól is megmenthetnek.

Tavaly tavasz óta érhető el az Európai Unió egyik közelekdésbiztonsági alkalmazása, a Going Abroad. A Buksza már akkor is felhívta erre a figyelmet, de most - a közeledő turistaszezon miatt - újra megteszi.

Parkoló az Adria partján - Forrás: Csernátony Csaba/Buksza

A legtöbb mobilos operációs rendszeren (Android, Windows, iOS) futtatható - magyarul is beszélő - appban valamennyi uniós országban érvényes közlekedési szabályokról - többek között a megengedett véralkoholszintekről - lehet tájékozódni, ennek segítségével pedig megúszni az esetleges büntetést.

0 Tovább

Ha ezt a látod, megállsz! A bicajosokra is vonatkozik a tilalom

Változott a Kresz: a gyerekszállító buszok mellett még szemből sem szabad elmenni autóval, a Buksza szerint a bringával sem. Igaz utóbbit tolni is lehet, ezzel kikerülhető a tilalom. Egyébként 150 ezer forint lehet a büntetés.

Szeptember elején jelent meg az a rendelet, amely néhány ponton átírja a Kreszt az iskolakezdés miatt. Az új szabály a gyerekeket szállító autóbuszra vagy iskolabuszra és a gyerekekre vigyáz.

A szabály lényege, hogy a gyerekeket szállító buszt nem szabad kikerülni (előzni), sőt, szemből sem szabad elmenni mellette, ha a busz "párhuzamos közlekedésre nem alkalmas", azaz több sávos úttesten áll, és a gyerekek be- és kiszállását a busz sofőrje a vészvillogóval jelzi.

Az iskolabuszt vagy gyerekeket szállító buszt pedig az alábbi "Gyermekszállító" táblával kell megjelölni, elől is és hátul is. (A legalább 40x40 centis táblának fényvisszaverőnek vagy fénykibocsátónak kell lennie, ha ez nem megy, akkor meg kell világítani.)

Ez az a tábla - Forrás: Kormányhivatal.hu

Ha tehát olyan úton megyünk, ahol nincs másik, velünk egy irányba haladó sáv, és a fenti táblával felszerelt, indexét villogtató buszt látunk, akkor meg kell állni. Ha nem tesszük, a bírság 5-150 ezer forint lehet. A szabály teljesen érthető autósok esetében.

Bringások sem kivételek

Erről több médium, köztük az Origo is írt az elmúlt hetekben, de a Bukszát az érdekelte, hogy a biciklisekre is vonatkozik-e a tilalom. A Kresz érintett pontjából nem derül ki, hogy esetleg lenne kivétel, ahogy az sincs nevesítve, hogy a tilalom mely járművekre vonatkozik.

2 Tovább

Példátlan átverés, óriási bírsággal

Az MNB óriási, 1,25 milliárd forintos bírságot szabott ki egy engedély nélkül működő cégre, a Fortress Holdingsra. A most elkaszált cég mellett számot cég működik engedély nélkül, amelyek kockázatosak lehetnek. Ezért kezeljük óvatosan a mesés hozammal kecsegtető ajánlatokat, és nézzük meg a hatóság listáját, amelyen az engedély nélkül működő, ennélfogva kockázatos cégek szerepelnek.

"Több ezer befektetőt tévesztett meg a Fortress Holdings LLC és egy természetes személy, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk, valamint az ehhez kapcsolódóan engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két cégre, és több büntetőeljárást is kezdeményezett az ügyben" - közölte Windisch László, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fotó: Origo

A jegybankár az MTI tudosítása szerint utalt arra, hogy a Kulcsár-ügy óta nem tártak fel hasonló volumenű ügyet, és az összegyűjtött forrás volumenét tekintve a magyar pénzpiacon példátlan mértékű jogszabálysértésről van szó.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek