Egy uniós alkalmazást érdemes minden külföldre induló autósnak letöltenie. Az olaszorsági információk akár egy 1500 eurós bírságtól is megmenthetnek.  

Tavaly tavasz óta érhető el az Európai Unió egyik közelekdésbiztonsági alkalmazása, a Going Abroad. A Buksza már akkor is felhívta erre a figyelmet, de most - a közeledő turistaszezon miatt - újra megteszi. 

Parkoló az Adria partján -  Forrás: Csernátony Csaba/Buksza

A legtöbb mobilos operációs rendszeren (Android, Windows, iOS) futtatható - magyarul is beszélő - appban valamennyi uniós országban érvényes közlekedési szabályokról - többek között a megengedett véralkoholszintekről - lehet tájékozódni, ennek segítségével pedig megúszni az esetleges büntetést.

 

- Az alkalmazás például megmondja azt, hogy a külföldre utazó magyarok körében legnépszerűbb Ausztriában lakott területen kívül 100 km/h-val lehet menni. Kiderül belőle az is, hogy Ausztriában a kerékpározó gyerekeknek kötelező bukósisakot hordaniuk. 

- Szlovákiában pedig lakott területen kívül minden bringásnak kötelező a bukósisak.

- Szlovéniában lakott területen belüli gyalogosövezetekben nem szabad 10 km/h-nál gyorsabban menni. 

- Az app szerint Horvátországban nyáron napközben nem kötelező világítással közlekedniük az autósoknak, a lámpát csak a téli időszámítás idején kötelesek használni. 

- A olasz tengerpartra indulók pedig megtudhatják például, hogy a leállósáv jogosulatlan használaáért akár 1500 eurós (450 ezer forintos) bírság is kiszabható. 

Az Európai Bizottság azonban arra is figyelmeztet, hogy az appban szereplő információkat a tagállamok hatóságai biztosították, ha azonban  az alkalmazásban elérhető információk és adott ország közlekedési szabályai között ellentmondás merül fel, az utóbbiak az irányadók. Az adatok kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Ők keresnek a legrosszabbul Magyarországon

Hivatalos: a politikusok keresnek a legjobban Magyarországon

Az ország fele buszozik

Nagyon jól járunk a bankkártyás szigorral

Amikor az ásványvíz átver​

Az egyik legszomorúbb statisztika