Az MNB óriási, 1,25 milliárd forintos bírságot szabott ki egy engedély nélkül működő cégre, a Fortress Holdingsra. A most elkaszált cég mellett számot cég működik engedély nélkül, amelyek kockázatosak lehetnek. Ezért kezeljük óvatosan a mesés hozammal kecsegtető ajánlatokat, és nézzük meg a hatóság listáját, amelyen az engedély nélkül működő, ennélfogva kockázatos cégek szerepelnek. 

"Több ezer befektetőt tévesztett meg a Fortress Holdings LLC és egy természetes személy, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk, valamint az ehhez kapcsolódóan engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két cégre, és több büntetőeljárást is kezdeményezett az ügyben" - közölte Windisch László, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fotó: Origo

A jegybankár az MTI tudosítása szerint utalt arra, hogy a Kulcsár-ügy óta nem tártak fel hasonló volumenű ügyet, és az összegyűjtött forrás volumenét tekintve a magyar pénzpiacon példátlan mértékű jogszabálysértésről van szó. 

Windisch közölte, hogy a megbírságolt magánszemély és a három cég 2014 január közepéig összesen több mint 10 milliárd forint forrást gyűjtöttek össze jogosulatlanul közel 2000, többségében magyarországi befektetőtől, akiknek havi 9 százalékos kamatot ígértek. Az elkövetők számláin az összegyűjtött összeg töredékét, 1,5 milliárd forintot tudtak zárolni - mondta el Windisch László.

Óvatosan!

A Buksza már tavaly decemberben felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes körültekintően megválasztani, kire bízzuk a befektetni való pénzünket, azaz óvatosan kell bánni a különféle befektetéseket hirdető cégekkel. Egyfelől, sokan közülük devizakereskedésre buzdítják az embereket, és állítják, mesés hozamot lehet elérni. Ez valóban elképzelhető, de ugyanúgy - sőt, nagyobb valószinűséggel - bukni is könnyű a devizakereskedéssel - még a tapasztalt nagybefektetők is könnyen megégethetik magukat a devizaporondon. Az MNB tételesen felsorolja azokat a cégeket, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel, ezért kockázatosak lehetnek. A terjedelmes lista ezen a linken található, a listán szerepel egyébként a most lebuktatott Forstress is. (kifejezetten az ügyfelek átverésére létrehozott, a szakirodalomban boiler roomnak - magyarul kazánháznak nevezett - cégekről itt olvashat; egy korábbi, nagy vihart kavart, rendőrségi eljárással megspékelt átverésről szóló cikket pedig itt találja.) 

Mielőtt tehát bármilyen pénzügyi tanácsot kérünk valamely cégtől, vagy befektetést tervezünk valamely pénzügyi szolgáltatóval, mindenképp nézzük át a listát, és kezeljük helyén a mesés hozamokkal kecsegtető ígéreteket! 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Budai négyzetméterárak a pestiek ellen

Melyik a legtehetőebb balatoni település?

Vesztésre áll a magyar millliárdosgyár

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije