Egy amerikai online lap szerint a Pénzjegynyomdából ellopták az új 5 ezer forintos mintáját. Ez nem igaz, egy fantázianyomatot hittek az új forintbankónak - közölte a Bukszával a magyar jegybank. 

Egy bankjegyekkel foglalkozó - egyébként hitelesnek tűnő - amerikai online portál , a Banknotenews.com ismertetett két képet, amelyen a lap szerint az új 5 ezer forintos elő- és hátlapja látható. A lap azt írta, hogy az aláírás és dátum nélküli bankjegymintát a Pénzjegynyomdából lopták el.

Forrás: Banknotenews.com

A Buksza megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot, valóban az új ötezres szerepel-e az amerikai portálon. Az érzékeny ügyre lényegében azonnal reagált jegybank, amely Bukszával közölte: a magyar jegybank az új forintbankjegy-sorozatról szóló tájékoztatóiban nyilvánvalóvá tette, hogy eddig csak  a szeptember elején bemutatott tízezres és a jövőre érkező 20 ezres megjelenését rögzítették. A többi címlet (ezres, kétezres és az ötezres) grafikai terve sincs meg, és a kibocsátásuk időpontja sincs meghatározva. A bankjegycsere menetrendjét készpénzállomány és a selejtes bankjegyek számának alakulása alapján alakítja ki a jegybank.

Fantázianyomat, nem igazi bankó - Forrás: Banknotenews.com

"Mindezekből egyértelműen következik, hogy a képen (illetve a hivatkozott honlapon) látható 5000 forintos nem a megújuló forintbankjegy-sorozat tagja, hanem egy, a korábbi években tesztelés céljából készült, értéket nem képviselő fantázianyomat" - tisztázta a kérdést az MNB. A jegybank jelezte, tájékoztatni fogja a Banknotenews.com portált arról, hogy az általa közölt 5000 forintos bankjegyképek és az arról szóló információk nem helytállók, s alkalmasak a Pénzjegynyomda Zrt. és az MNB jó hírnevének megsértésére.  

Szigorú előírások

A jegybank hangsúlyozta azt, hogy a Pénzjegynyomda és a Magyar Nemzeti Bank pénzkezelési gyakorlata szigorú szabályok alapján történik, mely előírások az értékkezelési folyamatokban nem teszik lehetővé a visszaélést. 

A jegybanki készpénzgyárában tett korábbi látogatás, valamint a témában készült cikkei alapján a Buksza szerint állítható, hogy a magyarországi, azon belül is a jegybanki készpénzgyártás, -kezelés meglehetősen szigorú szabályok szerint működik. (A Buksza a jegybanktól kapott válaszra reagálva szerda reggel arról is érdeklődött a jegybanknál, hogyan kerülhetett az amerikai portálhoz a fantázianyomat. Amint mégérkezik a válasz, azzal bővítjük a cikket.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Átírhatják a személyi igazolványról szóló szabályt

Lehet menni a cukorért

Durva különbségek meglepetésekkel

Fogamzásgátlókat vontak ki a forgalomból

Álarcos mérgek bujkálhatnak az ételeinkben

Ennyi nyugdíjas képtelen gyakran húst enni