Műanyagból készült bankjegyek tartósabbak, de könnyen összetapadnak. A jövő a papír-műanyag kombóé lehet, csak nem Magyarországon. 

Az elmúlt másfél évtizedben világszerte több jegybank tért át a papíralapú bankjegyekről a műanyagból készült bankókra, de arányuk azért még mindig elenyésző. Ausztráliában már több mint egy évtizede használják a műanyag bankjegyeket, Kanadában is ilyenekkel lehet fizetni, ahogy Romániában is, a Bank of England (az angol jegybank) pedig úgy döntött, hogy 2016-tól műanyagra cseréli az 5 és a 10 fontost. 

A műanyag 5 fontos - Forrás: Bank of England

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn megjelent cikkében ír a műanyag és a papíralapú bankjegyek közötti különbségekről. A jegybanki dolgozat szerint a műanyag bankjegyek elterjedésének gátja, hogy a papíralapú bankjegyekétől jelentősen eltérő nyomdai technológiával készülnek.

A műanyag bankjegyek előnye, hogy jóval tartósabbak, ellenállóbbak a szennyeződésekkel és mechanikai sérülérekkel szemben, valamint nehezebben hamisíthatóak, mint papíralapú társaik.

Hátrányuk azonban, hogy nehezebb őket összehajtani, összehajtásnál pedig erős törésvonal alakul ki rajuk, emellett, ha nedvesség éri őket, akkor hajlamosak összetapadni, ez pedig mingd a kézi, mind a gépi készpénzkezelésnél problémát jelent. "A világ bankjegygyártóinak többsége – középút gyanánt – a papír-műanyag kom-binációk alkalmazását tartja követendő iránynak" - utal a jövőbeni trendekre a jegybankos cikk, de arról nem tesz említést, hogy az MNB milyen technológiára voksol majd a következőkben. 

Marad a papír

A Buksza ezért megkereste az MNB-t, hogy a jövőben lesznek-e műanyag alapú forintbankjegyek, esetleg a papír-műanyag kombinmációjával készülő bankók. A jegybank válaszában közölte: műanyag-papír kombináció esetén különleges technológia alkalmazásával a bankjegy papír anyagába a hamisításokat megnehezítő, egyben a valódi bankjegyek azonosítását megkönnyítő átlátszó, esetleg részben nyomattal fedett műanyag felületeket, „ablakokat” integrálnak. A bankjegyek hamisítás elleni védelmét számos választható műszaki megoldás és azok hatékony kombinációja képes biztosítani. Ezek közül csak egy a műanyag, illetve a szintén különleges technológiát igénylő, papír-műanyag kombináció. 

Tekintettel arra, hogy a papír-műanyag kombinációk tömegszerű alkalmazása a nemzetközi gyakorlatban még nem kiforrott, így az Magyar Nemzeti Bank kibocsátási tervei között kizárólag papíralapú bankjegyek gyártása szerepel.