Kedden jelennek meg az új tízeurósok, amelyek biztonságosabbak, mint a korábbiak.

A Buksza több cikkben számolt be az új tízeurós érkezéséről, amely szeptember 23-án kedden került piacra az eurózónában. 

A legfontosabb újdonságok az új tízeuróson:

 - a bal és jobb szélén vonalkasor domborodik

Forrás: Európai Központi Bank

 - a biztonsági szálon az euró jele - "€" - látható; a vízjelen pedig Európé arcképe és egy ablak látható


Forrás: Európai Központi Bank

- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám (a tízes) változtatja a színét: smaragdzöldről mélykékre


Forrás: Európai Központi Bank

A bankjegysorozat tervezésébe látássérülteket is bevontak, hogy ők is könnyebben használhassák az új pénzeket. Számukra kedvező, hogy az új euróbankjegyek (Európé-sorozat) címletei minél nagyobb összegűek, annál nagyobb méretű a bankjegy. Így a látássérültek könnyen tudják majd csoportosítani a pénzüket, de az a megoldás mindenki számára megkönnyíti majd az euróbankjegyek felismerését, kezelését.


Forrás: Európai Központi Bank 

Az új 10 eurós az új Europé-sorozat tagja, ahogy a korábban kibocsátott 5 eurós is, a következő pedig a 20 eurós lesz. Az első sorozathoz hasonlóan az Európé-sorozat bankjegyei is az európai kultúrtörténet hét különböző korszakának építészeti stílusait jelenítik meg, bár a rajtuk látható emlékművek és hidak nem léteznek a valóságban. Az 5 eurós a klasszikus, a 10 eurós a román stílust idézi. A jövőben megjelenő 20 eurós a gótikus, az 50 eurós a reneszánsz, a 100 eurós a barokk és rokokó stílusokra utal majd, a 200 eurós a XIX. századi „vas és üveg” építészetnek az 500 eurós pedig a XX. századi modern építészetnek állít emléket. 

Minden egyes címletnek más az uralkodó színvilága, amely a szomszédos címletek esetében elüt egymástól. A második sorozat címleteinek alapszíne megegyezik az első sorozat megfelelő címleteinek uralkodó színével: az 5 eurós szürke, a 10 eurós vörös, a 20 eurós kék, az 50 eurós narancssárga, a 100 eurós zöld, a 200 eurós sárgásbarna, az 500 eurós pedig lila.