Magyarország a tízezrest, az eurózóna a 10 euróst cseréli le. Előbbiek decembertől, utóbbiak már három hét múlva debütálnak a piacon. 

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn jelentette be, hogy lecseréli biztonságosabb, újratervezett bankókra cseréli a meglévő bankjegyeket. A cserét a legnépszerűbb bankjeggyel, a tízezressel kezdik, az új tízezres keddtől hivatalos fizetőeszköz, de a forgalomban csak decembertől jelenik meg.

A régi és az új tízeruós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Nem csak az MNB hajt végre cserét, az Európai Központi Bank is: az öteuróssal kezdte, majd idén - ahogy azt a Buksza már korábban megírta - most szeptember 23-án dobják piacra az új tízeruóst. 


A régi és az új tízeruós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Ezen a linken az új tízeruós biztonsági elemei láthatóak, itt pedig a régi és az új bankjegyet egymásra téve lehet összevetni a kettőt, az alábbi videóból pedig kiderül, hogyan készülnek a tízeurósok. (A videó hosszú, több mint 15 perces, az izgalmasabb rész a harmadik (3.00-nál) percnél kezdődik, amikor például azt is megmutatják, hogyan kenik össze a festékkel a nyomtatóhengert.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Így néz ki az új tízezres

Lecserélik a legnépszerűbb magyar bankót

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket