Ha valakitől ellopják a személyijét, kap ideiglenest, ha pedig azt elhagyja, akkor nem kap másikat, így képtelen igazolni magát. Ez történt a Buksza egyik szerzőjével, majd megkereste a hatóságot, amely ennek örömére javasolja a törvény módosítását. 

Az ellopott iratok pótlása során egyszer flottul, egyszer pedig rémesen működő okmányirodáról már itt írt a Buksza, akkor utaltunk arra, hogy az elhagyott ideiglenes személyivel kiírjuk magunkat a rendszerből. 

A Buksza szerzője az ellopott személyi igazolványa helyett ideiglenes személyit kért az újbudai okmányirodában szeptember elején, ám az új okmányt pár napon belül elhagyta.  Ezért a Hegyvidék Okmányirodában kért egy másik ideiglenest, ahol az ügyintéző azt mondta, ez nem lehetséges. Nem tud új ideiglenes személyit adni, a rendszer nem teszi lehetővé. (A személyivel együtt az összes okmányt, papírt - jogsit, adókártyát, bankkártyát - ellopták. Az útlevél pedig lejárt.)

Ez azért probléma, mert személyi nélkül nehéz bármilyen ügyet intézni, például a bankban nem lehet pénzt felvenni. (A bankkártyás pénzkivét nem jelentett alternatívát, mivel azt még az első körben, az eredeti személyivel együtt ellopták.) A Buksza szerzője érdeklődött, hogy ilyenkor mi a teendő, az okmányiroda munkatársa azt mondta, nem tud mit tenni, meg kell várni, amíg elkészül az új személyi. 

Bár nem mindennapos esetről van szó, és a Buksza szerzője a hibás jelen esetben, mert elhagyta az ideiglenes okmányt. Az viszont nonszensz, hogy emiatt kiírja magát a rendszerből, azaz nem képes magát igazolni. (Pénzt egyébként ebben az esetben úgy lehet szerezni, hogy a netbankon keresztül kell utalni ismerősnek, barátnak, családtagnak pénzt, akinek van kártyája, és utána tőle elkérni.) 

Az ideiglenes személyi elhagyása miatti problémával a Buksza megkereste az okmányokért felelős állami szervet, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalt, amely a következőt válaszolta: a személyi igazolványokról szóló rendeletben nincs szó arról, mi a teendő az ideiglenes személyi elvesztése esetén, vélhetően azért, mert az ilyen esetek száma elenyésző.

E tényre tekintettel – továbbá figyelembe véve az általános jogalkotó szándékot, mely arra irányul, hogy minden magyar állampolgár rendelkezzen személyazonosításra alkalmas okmánnyal, valamint a Szig. rendelet 12. §-ában foglaltakra hivatkozással – egyedi eljárás keretében a Hivtal álláspontja szerint nincs akadálya az ideiglenes személyazonosító igazolvány pótlásának (ismételt kiadásának). Tájékoztatjuk, hogy az illetékes szakterület javasolni fogja a hivatkozott jogszabály e probléma rendezésére kiterjedő módosítását" - áll a hivatal válaszában. 

Tehát azok, akik az eredeti személyi után az ideiglenest is elveszítik vagy ellopják, a törvény módosítása után is kaphatnak okmányt. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Lehet menni a cukorért

Durva különbségek meglepetésekkel

Fogamzásgátlókat vontak ki a forgalomból

Álarcos mérgek bujkálhatnak az ételeinkben

Ennyi nyugdíjas képtelen gyakran húst enni