Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 4-es metróhoz jön? Perkáljon! - Fizető parkolást hoz a 4-es metró

A "helyiek érdekeinek védelmében" Őrmezőn fizetni kell a parkolásért a 4-es metró indulása miatt. Később Kelenföldön is.

"A 4-es metró indulásával együtt megnövekedő forgalom miatt, de a helyiek érdekeinek védelmében, hamarosan Őrmezőn is fizetni kell a parkolásért. A város egyéb részeiből, illetve az agglomerációból érkezők nem élhetnek a helyiek jogaival, így nekik parkolócédulát kell majd váltaniuk" - derül ki az újbudai önkormányzat szerdán megjelent hírleveléből.


A kelenföldi állomás, az ide tartóktól féltik a parkolókat - Forrás/fotó: Origo, Mudra László

4 Tovább

A tíz legdrágább koncertjegy

A Rolling Stones-koncert megyek a legdrágábbak, átlagosan 624 dollárba került egy darab. A toplistán Pink, Justin Timberlake mellett szerepel a One Direction és az Eagles is.

A koncertjegy-közvetítő oldalt (leegyszerüsítve jegytőzsdét) működtető TiqIQ amerikai cég az átlagos jegyárak alapján rangsorolta a koncerteket - írja a 24/7 WallSt.com. Az öreg rocksztárok mellett több fiatal is helyet kapott a rangsorban.

1. Rolling Stones

Az első a Rolling Stones fellépése lett, amelyre egy belépő átlagosan 624 dollárba, azaz - jelenlegi árfolyamon - több mint 140 ezer forintba került.

Forrás: Origo

0 Tovább

Százmilliókkal dobálóznak az ingatlanosok - Káosz a legdrágább kégliknél

Az ország egyik legdrágább ingatlanát összevissza hirdetik: a Várkert kaszinónak korábban helyet adó ingatlan vendéglátós egységként 2,3 milliárdért vihető, kastélyként azonban már 2,44-3 milliárdért kínálják. A budapesti kéglitoplistát vezető Országház utcai ingatlan árát 300 millióval csökkentették két hét alatt, a második helyen álló svábhegyi kastély pedig az OTP-nél még mindig 1,8 milliárd, de akad hirdetés, amelyben 2,3 milliárdos összeg szerepel.

A legdrágább budapesti lakóingatlanokat bemutató összeállítás után a Buksza napirenden tartja a témát, ugyanis az érintett ingatlanok ára közel sem egyértelmű.

300 milliós árcsökkenés

A két héttel ezelőtti összerakott listán első helyen végző, a Budai Várban található lakás akkor 2,117 milliárdos összeggel szerepelt, ám úgy fest, az összeg túl magas volt a lehetséges vásárlók számára, ugyanis az ingatlan eladási árát, azóta 1,827 milliárd forintra módosították, tehát egy csinos villa árának megfelelő 290 millió forinttal, csökkent az ár.

Esett az ár, 290 millióval - Forrás: Ingatlan.com

0 Tovább

Az Erzsébet a kis Tescókba ment, a Spar pedig a Gellért térre

Rövid Buksza-hírek.

Mostantól a kis Tescókban is elfogadják az Erzsébet utalványt, amivel eddig csak a hipermarketekben lehetett fizetni - derül ki az áruházlánc csütörtökön publikált hírleveléből.

A lépés nyomán a kis alapterületű, a belső kerületekben is megtalálható Tesco-egységekben élelmiszereket (többek között tejtermékeket, pékárukat, felvágottakat) lehet vásárolni.

Más

Közben a Spar éjjel-nappali boltot nyitott a XI. kerületben, a Bartók Béla úton, a Gellért tér közelében.

A bolt helyén korábban - a képen látható - számítástechnikai szaküzlet működött. Az elmúlt hónapokban benzinkutakon terjeszkedő Spar tehát folytatja a hálózatbővítést.

0 Tovább

Mennyit ér az Iron Maiden?

A budapesti koncertre tízezerért lehet bejutni, a franciaországira már sehogy, Belgrádban és Szófiában viszont olcsóbb, a nyugat-európai városokban pedig jóval drágább a jegy. 30 év alatt pedig 80-szorosára drágult a budapesti belépő.

Június elején jön Budapestre az Iron Maiden. A hír megjelenése után elterjedt, hogy irreálisan magasak lesznek a jegyárak, több kommentelő szerint a színpad elé szóló jegy 25 ezer forintos ára túlzás. A koncertre egyébként a legolcsóbb jegy 9900 forint. Ez nem kevés, ahogy 25 ezer forintos összeg sem, de irreális árakról szó sincs. A Buksza most megvizsgálta, a zenekar többi koncertjére mennyiért lehet a legolcsóbban bejutni.

Forrás: Origo

2 Tovább

Másodikra gagyit adna az Ikea

De nem végül nem ad. A viszonylag olcsó ikeás tükrökhöz adott eredeti ragasztó működik, a pótalkatrész a munkatárs szerint alkalmatlan a feladatra. Barkácsboltban kell venni tükröhöz ragasztót, vagy venni egy újabb szettet. 1690 forintért.

Az Ikea "Lots" néven futó csomagjában 4 darab, egyenként 30x30 centis tükör van, ezeket bárhova fel lehet tenni a falra a termékhez adott kétoldalú ragasztónégyzetekkel. A ragasztó tartós, de költözéskor, lakásfelújításkor, vagy szimpla átrendezéskor a tükrök kaphatnak új helyet. Ehhez pótragasztóra van szükség, de nem ikeásra.

0 Tovább

Ezeket hagyjuk a polcon! - a bukott áruk listája

Gyermekkabátok, kesztyűbábok és golyók a betiltott áruk idei listáján. Íme:

1. Yo-yo labda

A 4 centi átmérőjű tömör gumilabdához rögzített madzag a gyermek nyaka köré tekeredve fulladást okozhat.


Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

2. Supercolor buborékfújó

Egy féldecis buborékfújóról van szó, amelynek kupakjában golyós ügyességi játék van. Játék során a gyermek bőrére kerülhet a szappanoldatból, ami mikrobiológiai fertőzést okozhat. A hatóság szerint fennáll az egészségkárosodás súlyos kockázata.


Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

0 Tovább

Méregdrágán adja az eurót a Ryanair, de van megoldás

A forint ugyan gyengébb, mint néhány héttel, hónappal ezelőtt, de a Ryanair 330 forintos eurója túlzásnak fest. 

Az egyik családtag - Tiger - Dublinba utazik márciusban. Foglalt jegyet a Ryanair egyik járatára, a jegyfoglalás során csak az euróban feltüntetett árfolyamok szerepeltek a képernyőn, a forintban számolt árak nem. 

Forrás: Origo.hu

A meglepetés a kártyás fizetés után jött a sikeres vásárlásról szóló e-mailben érkezett, ebben ugyanis szerepelt az árfolyam. Abból az következik, hogy a Ryanair jelentős forintgyengülére számít: 330 forintnál magasabb euróárfolyamon kalkulálta a jegyárat a társaság, szemben a mostani 309-310 forintos árfolyammal. 

Forrás: Buksza

A társaság végülis annyiért adja az eurót, amennyiért akarja, é még a drága euróval is lehet, hogy a legjobb árat kínálja egy-egy útra. Azért mégiscsak jobb lenne, ha az alkalmazandó árfolyamot előre közölné a vásárlóval. 

Van megoldás

A már-már irreálisnak mondható árfolyam alkalmazása régóta gyakorlat a cégnél. Az Origo tavaly nyáron írt erről.  

Azóta ugyan változott a foglalási oldal, de a lényeg, hogy a foglalás legvégén van egy „További információ” gomb, és arra kattintva ki kell venni a pipát a négyzetből, hogy ne az általuk kínált brutális, hanem a banki árfolyamon vedd az eurót. A megoldásukat azzal magyarázzák, hogy az utas így biztosíthatja magát az árfolyam-ingadozásal szemben. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezek Budapst legdrágább kéglijei

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Véget vetnek a hőpapíros garanciatrükknek

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Mennyit kér a gázszerelő? 

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

0 Tovább

Óvakodj a fehér csíkos kétezrestől!

Azt a bankjegyet, amelyről lekopik az ezüstös biztonsági csík, hamisnak nézik, nem fogadják el és kellemetlen perceket okoz. Vigyük a bankba!

A napokban visszakaptunk valahol egy kétezres bankjegyet, amelyen - mint később kiderült - egyáltalán nem látszott az ezüstözött biztonsági csík, helyén egy fehér csík volt. A bankó többi része azonban olyan volt érzésre, mint a többi.A Blaha Lujza téri Sparban akartunk vele fizetni, de a pénztáros nem fogadta el, mondván ezzel nem lehet, mert hamis vagy hamisgyanús.

Majd megpróbáltunk vele több, XI. kerületi kisboltban, trafikban vásárolni, előre jelezve az eladónak, hogy milyen bankjegyünk van, meg tudná-e nézni, hogy valódi-e, mert ezzel szeretnénk fizetni, de visszautasították. Bár sehol sem mondták, hogy hamisnak tartják, de ezek kellemetlen percek voltak az érezhető bizalmatlanság miatt. Ez persze érthető, senki nem akar bukni kétezer forintot.

A vásárlási próbák után a körtéri OTP-fiók nyújtotta a megoldást. Ott az ügyintéző hölgy megnézte az UV-lámpákkal, megtapogatta, majd azt mondta: "Semmi baja, csak nincs ott a csík. Az kopik le a legkönnyebben, feltehetően kimosták vagy ilyesmi. Adok maguknak másikat".

Ha valaki találkozik nem a megszokott paraméterekkel, kinézettel rendelkező bankjeggyel, akkor első körben a bankba vigyük, ahol gyorsan ítéletet mondanak a bankjegyről.

Nem nézik csalónak

Persze előfordulhat, hogy valakihez hamis vagy hamisgyanús bankjegy kerül, erről a Buksza szerzője még 2010-ben beszélgetett az MNB szakértőivel. (Bár az a cikk évekkel ezelőtt készült, ezek a szabályok nem változtak.)  Akkor Pataki Tibor, az MNB Készpénzszakértői Központjának vezetője azt mondta: "Nem életszerű, hogy mindenki egyesével ellenőrizze a bankjegyeket, ennek ellenére jó, ha mindenki tisztában van a legfontosabb bankjegybiztonsági elemekkel".

Hozzátette: ha kétségeink vannak, akkor el kell vinni egy bankba a gyanús pénzt, attól pedig nem kell tartani, hogy emiatt csalónak, hamisítónak néznek minket. Fontos, hogy a hamis bankjeggyel találkozó vásárlónak nem kell tartania a megtorlástól, ha nem ő volt a hamisító. Amennyiben valaki mégis hamis bankjegyet kap valahol vissza, akkor az ő kárát nem téríti meg senki, kénytelen lenyelni a veszteséget. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezek Budapst legdrágább kéglijei

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Véget vetnek a hőpapíros garanciatrükknek

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Mennyit kér a gázszerelő? 

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

 

2 Tovább

Ezek Budapest legdrágább eladó házai, lakásai

Az Országház utcai házra a lottóötösből kijön az ára, de a berendezésére már nem nagyon marad pénz. Toplista.

A Buksza az utóbbi hetekben több ingatlanközvetítővel folytatott beszélgetést, ezekből kiderült, a használt lakások piacán a paneleket viszonylag könnyű eladni, a nagyobb, főként drágább lakásoktól azonban nem mindig egyszerű megszabadulni, sokszor az eladók túlárazzák az ingatlant. Számos olyan hirdetés akad, amely már régóta elérhető a különböző ingatlanportálokon és a kezdeti ár mára jóval, 10-20 százalékkal lejjebb ment.

A Bukszának beszámoló ingtlanközvetítők véleményét alátámasztja az OTP Ingtlanpont februári elemzése is, amely szerint a panelek, különösen a felújított, mérőórás lakások lehetnek a piac sztárjai a következő időszakban.

Az Otthon Centrum szintén februári elemzésében arra jutott, bár európai összevetésben a budapesti lakásárak alacsonyak, ám a bérekkel összevetve már rosszabb a kép. Egy átlagos, 60 négyzetméteres budapesti lakásért - 974 eurónak megfelelő - átlagbért feltételezve Magyarországon 6,4 évet kell dolgozni, Ljubljanában 5,2, Berlinben pedig csak 3,5 évet.

1 Tovább

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Felesleges kacatnak tűnik, de a háztartásban sok helyen hadra fogható a szilikagél, és lényegében ingyen jutunk hozzá.

Számos termék dobozában van szilikagél, valójában szilikagranulátummal töltött kis zacskó, amely rendkívül jó nedvszívó képessége miatt meggátolja, hogy a pára, víz kárt tegyen a portékában. Sokan a kicsomagolás után a kukába dobják a kis csomagot, pedig jó szolgálatot tehet a háztartásban.

0 Tovább

Kőbe vésik a garanciát - hadüzenet a hőpapíros trükknek

A boltok csak úgy tüntethetik fel a jótállás határidejét, hogy annak lejártáig látható maradjon. Hőpapír kilőve. 

Egy, a kormány honlapján megjelent jogszabálytervezet módosítaná a jótállási szabályokat. Az előterjesztés egyik lényegesebb eleme, hogy a jövőben a boltok nemcsak papíron, hanem más formában is átadhatják a vásárlóknak a jótállási jegyet. Fontosabb azonban az a szabály, hogy a jótállási jegyen lévő információknak olvashatónak kell maradniuk legalább addig, amíg  határidő lejár. 

Forrás: Origo

Ez azért fontos pont, mert a kormány szerint egyre több bolt a jótállási jegyet a vásárlásról szóló, hőpapírra nyomtatott számlán tünteti fel. Márpedig a hőpapírt speciállis körülmények között ell tartani ahhoz, hogy később is olvasható maradjon a rajta lévő szöveg. A vásárlók azonban ritkán tartják hőpapírkompatibilis helyeken a garanciajegyeket, ha pedig nem látható a jótállásra szóló kitétel, akkor lőttek a garanciának, hiába mutogatjuk az eladónak a jegyet. 

A rendelettervezet emellett konkrétan nevesít egy csomó terméket, amelyekre kötelező jótállást vállalnia a boltoknak. A listán szerepel többek között a 10 ezer forintnál drágább pelenkázósztal, gyümölcsaszalógép, fitneszgépek, vagy azook a nemes és félnemes szőrmésbőrből készült szőrmeruházati termékek - lénygeében a bundák -, amelyek 50 ezer forintnál többe kerülnek. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Éremmatek Szocsiban

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Magyarország vs. Bill Gates

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

1 Tovább

Hiába támad a génpuska!

A genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) világszerte az érdeklődés középpontjában állnak, a témával Magyarországon is előszeretettel foglalkozik a politika, a sajtó. Érdemes áttekinteni, hogy a GMO-kkal kapcsolatban milyen jogszabályok érvényesek az EU-ban, Magyarországon, illetve azt is, hogy egyáltalán mit is nevezünk pontosan génmódosított növénynek, hogyan állítják elő és milyen módszerekkel lehet kimutatni azokat. Egy független DNS-labor munkatársainak segítségét kértük.

A GMO-kal szemben megfogalmazott legfőbb aggodalmak alapvetően két nagy csoportba sorolhatók. Egyrészt az egészségre gyakorolt hatásuk miatt tartanak ezektől a növényektől, másrészt az ökológiai rendszerek sérülésétől félnek, különösen a rovarölő hatású fajták esetében, de nem elhanyagolható aggály a gyomirtószereknek ellenálló, "szupergazok" elszabadulása sem. Ezek a kérdések a táplálkozáskutatóknak, ökológusoknak adnak munkát.

Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenniük a laikusoknak, mit is nevezünk pontosan genetikailag módosított szervezetnek, milyen módosítások léteznek, hogyan lehet a GMO-kat kimutatni - a Buksza a Biomi Kft. független laboratórium munkatársait, Dr. Micsinai Adriennt és Dr. Dallmann Klárát kérdezte ezekről. Genetikailag módosított szervezetek (GMO) alatt olyan organizmusokat értünk, amelyek örökítőanyagába idegen, más fajokból származó DNS-t juttattak be, vagy amelyet a saját DNS-ével módosítottak. A célszervezetek köre igen tág: baktériumok mellett gombák, növények és állatok is szerepelnek a listán - mondták el a szakértők.

0 Tovább

Mennyiért jön ki a gázszerelő?

Telefonon kérjünk minél több árajánlatot, mielőtt bármilyen szerelőt hívunk a lakásba! Így akár több mint 10 ezer forintot spórolhatunk.

Újra előkerültek a gázszerelők. Korábban a Buksza írt ról, hogy ugyanannak a cégnek az egyik szerelője több mint 100 ezer forintos cserét javasolt, míg a később kijövő kollégája 6 ezer forintból megoldotta a problémát.

Most a Buksza újonnan bérelt ingatlanába volt szükség rájuk. A lakásban ugyanis régóta nem laktak, így gázkészülékek felülvizsgálatra szorultak. A feladat egy cserépkályha, és két konvektor ellenőrzése volt. A Buksza e-mailen keresett és felhívott több gázkészülék-felülvizsgálattal, -szereléssel foglalkozó céget, hogy egy-ét napon belül (mindkettő hétköznap) tudnának-e jönni. Öt cégből néggyel sikerült felvenni a kapcsolatot.

1 Tovább

Melyik magyar nagyváros áll a legjobban?

Munkaügyi szempontból. Győr áll az élen, míg Salgótarjánban a legmagasabb a munkanélüliek aránya. Bár a városok ranglistáján Budapest csak a harmadik, adataival erősen javítja az összképet.

Rendszeresen elhangzik, hogy javul a helyzet a munkaerőpiacon, az országos adatokból azonban nem látszanak fontos részletek. Ezért a Buksza a hivatalos statisztikák alapján most röviden bemutatja a megyék és megyeszékhelyek munkanélküliségi (munkaerő-piaci) rangsorát.

Székhelyek: Budapest csak a harmadik

Budapestet és a 19 megyeszékhelyet felsoroló ranglistán Győr és Szombathely áll az élen. A nyilvántartott munkanélküliek és a munkavállalási korú emerek számának hányadosából képzett úgynevezett relatív mutató mindkét városban 4,3 százalékos volt 2013-ban.

Mindössze 0,1 százalékponttal magasabb értékkel Budapest harmadik. Mindhárom város jóval a 8 százalékos országos átlagnál jobb eredménnyel zárta a múlt évet.

0 Tovább

Az USA előtt Magyarország - harmincadikok vagyunk a tealistán

A törökök az elsők az írek és az angolok előtt, mi pedig a mezőny második felében vagyunk, és egyre jobban szeretjük a gyümölcsteát, főleg télen.

Az Euromonitor Internationalál fogyasztási szokásokat, adatokat gyűjtő nemzetközi szervezet a napokban tette közzé a tearanglistáját. Bár a legtöbb tea, több mint 700 ezer tonna Kínában fogy, az egy főre vetítve a törökök az elsők, 3,16 kiló teát fogyasztanak. A másodikok az írek és az angolok, ők fejenként 2,19, illetve 1,94 kiló teát főznek el évente.

Teatérkép - Forrás: Euromonitor International

Magyarországon az egy főre jutó teafogyasztás az Euromonitor szerint 0,28 kiló, ezzel a harmincadik helyen állunk, megelőzve többek között Norvégiát, Ausztriát és az Egyesült Államokat.

0 Tovább

Elkaszálták a bérletes trükköt - Titkolózás és vasszigor a BKK-nál

A lebukás után vásárolt bérlet bemutatása már nem megoldás. A BKK percre pontosan méri a vásárlás időpontját, erről viszont nem szól az utasnak. Így a 2 ezer helyett a 16 ezer lehet a büntetés. Adódhat olyan helyzet, amelyben a vasszigor a szülőknek is felesleges kiadást okozhat.

Egy olvasó jelezte a Bukszának, megbüntették az egyik budapesti tömegközlekedési járaton. Ezt követően - még aznap - megvásárolta a bérletet, amit bemutatott az Akácfa utcában, ám ott nem fogadták el a bérletet, mondván, a vásárlás időpontja későbbi, mint az utazás. Megbüntették: ki kellett fizetnie a 16 ezer forintos büntetést, a 2 ezer forintos bérletbemutatási költség helyett.


Pénz és idő - Forrás: Sxc.hu

Az a BKK szabályzatában eddig is benne volt (van), hogy csak a lebukás előtt megvett bérlettel lehet élni az büntetéshez képest jóval olcsóbb bérletbemutatás lehetőségével, de a gyakorlatban azért volt megoldás. Az ellenőrrel való találkozás után az utas elment vett bérletet, majd bemutatta az Akácfában és le volt tudva az ügy. Ezzel persze kijátszották a szabályokat, de az tény, hogy sokan éltek ezzel a megoldással.

12 Tovább

Gyakran kell dugni, de kevés a hely

Manapság egyre könnyebb helyzetben lenne az, aki elektromos autóval szeretne közlekedni Budapesten. Ha a töltőállomásokat nézzük. Elvileg. A valós helyzet azonban rosszabb.

Tegyük fel, hogy az autónk tankjában mindössze 100-200 kilométerre elegendő üzemanyag fér el. A városban közlekedve ez nem jelent gondot, nincs izgalom, mert 10 kilométeren belül több kutat is találunk. Egész más a helyzet azonban egy villanyautóval.

Bár áramkútból egyre több van, a villanyautós sofőr továbbra sem mehet biztosra. Miközben a benzinkutakon mindig van hely, legfeljebb várni kell egy keveset, a budapesti áramkutaknál lévő parkolóhelyek sokszor foglaltak, márpedig egy villanyautónál ez nagyon nem vicces. Ha elfogy a muníció, akkor nincs tovább, leáll a kocsi - a benzinkanna itt nem segít, rá kell dugni a töltőre.

Az Origo tavalyi összeállítása szerint akkor nem volt könnyű villanyautózni, a Buksza most újból megvizsgálta, változott-e a helyzet. (A teszt során nem volt nálunk olyan csatlakozó, amellyel az elműs kutakról lehetne tölteni, ezért csak azt néztük, oda lehet-e egyáltalán állni az oszlopokhoz.)

A Buksza a Nissantól kapott egy, kizárólag elektromos motorral hajtott autót, a Leafet. Az autó gyári hatótávolsága 200 kilométer körül van, a hideg idő miatt azonban ez a teszt során 130-140 kilométerre apadt. Ez pedig gyorsan elfogy, ezért sokat kell tölteni. A Buksza otthon nem tankolt, egyrészt mert az első emeletről körülményes, másrészt direkt arról szól a történet, mire számíthat a drágán megvásárolható, de olcsón üzemeltethető villanyautó vásárlásával kacérkodó - garázs nélküli - városlakó. (A Leaf fenntartási költségeiről szóló cikk pár nap múlva jelenik meg itt a Bukszán.)

0 Tovább

Érem - télen

Bár a szocsi olimpia érmei jóval nehezebbek, mint a londoni társaik, mégis kevésbé értékesek. Éremmatek árakkal, grammokkal, órabérrekkel. Plusz egy videó az éremgyártásról, valamint képgaléria az eddigi téli olimpiák érmeiről.

A pénteken kezdődő téli olimpián megnyerhető aranyérmek a legnagyobbak közé tartoznak az olimpiák történtében: egy érem 531 gramm súlyú, 10 centi átmérőjű, és 10 milliméter vastag. (A torinói például ugyan nagyobb átmérőjű, de könnyebb volt.)


Forrás:www.olympic.org

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata szerint nem kell színaranyból készülnie az érmeknek, lég, ha 6 grammot tartalmaznak, több mint 90 százaléka pedig ezüst. A szocsi olimpia aranyérmei egyenként több mint 550 dollár értéket képviselnek, ez azonban elmarad a londoni aranyérmek 700 dollár körüli értékétől, annak ellenére, hogy előbbiek több mint 100 grammal nehezebbek - írja a Chemistry.about.com és s Forbes amerikai online kiadása.

0 Tovább

Mennyiért autózhatunk a Citroën C-Elysée-vel?

Folytatódik az autófenntartási költségekről szóló sorozat. Az apró Skoda, a C3 Picasso és a Mazda CX-5-ös után Citroën C-Elysée (Peugeot-kivitelben 301-es) járt a Bukszánál. A Citroën olcsó szedánjával akár 26 forintból kijön egy kilométer értékvesztés nélkül.

Röviden:

- 15 ezer kilométeres éves futásteljesítménynél sztrádatempótól függően 1,88-1,92 millió forintért autózhatunk a C-Elysée-vel öt év alatt

- 1 kilométer így kevesebb mint 26 forintba kerül értékvesztés nélkül

- értékvesztéssel együtt közel 58 forintra ugrik a kilométerdíj

5 Tovább

121 billió forintnál járnak a milliárdosok + Magyarország vs. Bill Gates

A ruhamilliárdos Ortega tartja harmadik helyét, az Ikea tulajdonosa hátrébb csúszott. A tíz leggazdagabb vagyona már összesen 121 billió forintra rúg, de a magyar GDP megelőzi Bill Gates vagyonát. Frissült a gazdaglista.

A Bloomberg milliárdosokat felvonultató toplistáján változás történt január végér. A múlt évben rendre dobogós Warren Buffett befektetési bankár már decemberben a negyedik helyre került, és januárban sem tudott javítani. A harmadik helyen ugyanis a Zara ruhaboltlánc tulajdonosaként ismert Amancio Ortega áll. 


Forrás: Bloomberg

A pénteki tőzsdei záróárfolyamok alapján Bill Gates vezeti a rangsort 76,1 milliárd dolláros vagyonnal, a telekommunikációs cégeiből élő mexikói Carlos Slim a második 67,8 milliárddal. Ortega vagyona 60,5 milliárd dollárt tett ki pénteken, a korábbi bronzérmes helyét elvesztő Buffett vagyona pedig 58 milliárd dollárra rúgott. 

Ingvar Kamprad, az Ikea tulajdonosa is hátrébb került: decemberben még ötödik volt, a január végi listán azonban már csak a hetedik 48,7 milliárddal. A Koch Industries ipari konglomerátum tulajdonosai, a Koch fivérek előzték meg: Charles Koch és David Koch egyaránt 49,9 milliárd dollárral zárta a januárt.

A nyolcadik Larry Ellison, a vitorlázásba dollármilliókat ölő Oracle-tulajdonos 42,3 milliárd dolláros vagyonnal. 37,2 milliárddal a kilencedik a Walmart áruházlánc egyik tulajdonosa, Christy Walton, aki egyben a világ leggazdagbb nője ezzel a vagyonnal. A tizedik pedig Sheldon Adelson kaszinómágnás 36,2 milliárd dollárral. 


A tíz leggagzdagabb vagyona egyébként pénteken meghaladta az 526 milliárd dollárt. Ez forintban 121 ezer milliárd forintnak felel meg, a magyar GDP durván négyszerese. A listavezető Bill Gates vagyona forintban mérve 17 503 milliárdot teszi ki, szemben a 2012-es 28 048 milliárdos magyar GDP-vel. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

0 Tovább

Az idősebb politikusnak sokkal több jár

A politikusok keresete a kor szerinti bontás szerint jelentősen eltér. A fiatal politikusok fele annyit kapnak, mint akik a nyugdíjhoz közel járnak. Ezzel szemben az országos átlagok azt mutatják, hogy a fiatalabb alkalmazottak csak 15 százalékkal kapnak kevesebbet, mint a 60 év felettiek.

A Buksza a napokban írt arról, hogy az országos keresetstatiszika szerint a vagyonnyilatkozataikat a napokban leadó politikusok 1,2 millió havi keresetükkel a légiforgalmi irányítók mögött a második helyen állnak.

Ez az összeg a "Törvényhozó, miniszter, államtitkár" foglalkozási kategória - vagyis a lényegében a politikusok - keresetének átlaga, a különböző életkorhoz azonban különböző összegek tartoznak. Az bármelyik foglalkozás esetén természetes, hogy a korral együtt növekszik a kereset, ám a politikusoknál igen jelentősek a különbségek. (Egyelőre csak a 2012-es statisztika áll rendelkezésre, ám nagyságrendi változások egy év alatt nem következtek be.)

0 Tovább

Mutassátok a tojás árát! - Szemet fog szúrni

Eddig csak kötelező volt kiírni a tojás kilós árát, áprilistól azonban azt is megszabják, mekkora számokkal kell kiírni. Nagyobbakkal, mint most. Egyébként továbbra is érdemes a nagyobb méretű tojásokat mgvenni.

Egy friss minisztériumi rendelet szerint jobban látható lesz a tojások kilós ára. A tojásárakra vonatkozó eddig érvényben lévő csak arra kötelezte a forgalmazókat, hogy tegyék ki a kilós árat, ám az új - április végétőlő érvényes - szabály azt is megszabja, hogy a darabárat mutató címkénél maximum 20 százalékkal lehet kisebb a kilós ár címkéje. (A rendelet egész pontosan azt írja: "a feltüntetendő egységár betűméreténél legfeljebb 20%-kal kisebb betűméretben - fel kell tüntetni a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat is."

A lépés azt jelzi, hogy a minisztérium nem volt elégedett az eddigi kereskedelmi gyakorlattal, azaz túl kicsinek találta a kilós árcímkéket.

1 Tovább

Mennyit költ egy egyetemista?

Közeledik felsőoktatási szezon második felvonása, ennek apropóján egy sokat utazó, a tanulás mellett dolgozó egyetemistát kérdezett a Buksza arról, milyen kiadásai, bevételei vannak. Papp Henriett arról is beszélt, megéri-e a mesterképzéssel bajlódni, és mi öli meg a friss diplomások önbecsülését.

Papp Henriett mesterképzésre járó egyetemista. Szerencsés, mert van munkája, cserébe jó sokat, naponta minimum 3-4 órát  utazik. Budapesttől közel 120 kilométerre lévő Besenyőtelken lakik, onnan Hatvanba jár dolgozni. Budapestre pedig iskolába. Bár az utazás első látára macerásnak tűnhet, ám jobban megéri, mintha mintha lakást bérelne.

Menetrend

"Hetente váltakozva dolgozom vagy megyek suliba, egyik héten három nap munka, két nap suli, a következő héten pedig fordítva. Jellemzően 6 körül kelek, ha dolgozni jövök, fél 7-or indul a vonatom, 8-tól fél 5-ig bent vagyok a melóban, aztán haza" - mesélte. "Ha suliba megyek, akkor általában később kelek, 8-9 körül, hiszen az óráim délután vannak. Így általában a 11.24-es vagy 12.08-as vonattal indulok el Pestre. Ez már macerásabb dolog, mivel előbb Besenyőtelekről jutok át Füzesabonyba az állomásra busszal és ott ülök fel a vonatra. Általában a Keletitől a Külkerig 35 perc az út. Hazafelé ugyanez csak fordított verzióban" - tette hozzá.

A hatvani MÁV-állomás: az egyik fontos pont

Szerencsésnek tartja magát, mert a munkahelye kifizeti az otthona és a cég közötti távolságra szóló bérletet. Besenyőtelek – Füzesabony havi bérlet 960 forint, a Füzesabony-Hatvan közötti etapra szóló vonatbérlet 4290 forint, Hatvanban a helyi bérlet pedig 1900 forint. "Így amit én állok saját zsebből az egy 4980 forintos Hatvan-Budapest vonatbérlet és egy BKV-s felsőoktatási bérlet, ami 3800 forint. Így nincs 9 ezer forint a havi utazási költség. Tehát jobban megéri, mintha albérletet vagy kollégiumot fizetnék a fővárosban" - fogalmazott.

Azt is elmondta, négy évig lakott kollégiumban, de a családi ügyek hazaszólították, amikor elkezdte a mesterképzést. "Nem akartam felköltözni újra. Egyszerűen nem éri meg, sem anyagilag, sem a kis lelkemnek" - érvelt. A sok utazásnak is van előnye: lustaságból otthon soha nem tanul, viszont a vonaton töltött 1,5 órát mindig olvasással/készüléssel/tanulással tölti. Meg is lett az eredménye: az első félév után lett ösztöndíja, és reméli, most is lesz. (A vizsgaidőszak utáni átlaga alapján, úgy gondolja, számíthat rá).

Kefír, péksüti, menza

A Buksza az utazás mellett a további napi költségekre is kíváncsi volt, például arra, mire költ gy átlagos napon. "Reggelire mindig péksütit, esetleg szendvicset vagy kefírt fogyasztok. Átlag 400 forintot költök ezekre. Napközben ásványvizet iszom vagy 100 százalékos gyümölcslevet. Előbbit körülbelül egy százasért, utóbbit pontosan 350 forintért veszem meg a sarki kisboltban. 50-50 százalékban van az, hogy főzök magamnak vagy veszek kaját. Utóbbi esetben 2 ezer forintot költök alkalmanként, de ebből 2-3 napra előre kijön az ebédem" - mondta Papp Henriett.  

"A munkahelyen többnyire a kantinban ebédelek, 8-900 forintot költök el kajára, ehhez több mint 300 forintos ebédtámogatást ad a cég. Ez tök jó dolog. Nassolni is szoktam: gyümölcsöt vagy müzliszeletet, esetleg mogyorót, az százas nagyságrendű kiadás. Ja, heti 3-szor járok sportolni is, havi 5000Ft a bérlet egy füzesabonyi konditeremben" - számolt be a további kiadásokról.

Mérleg
Papp Henriett havonta átlagosan 100-120 ezer forintból él, ez a fiztésből, az ösztöndíjból, a szociális támogatásból, és az árvaellátásból áll. Igennel felelt arra kérdésre, tud-e félretenni, és fontosnak tartja-e a takarékoskodást.
Elindított egy lakástakarék-konstrukciót, ez havi 10 ezret visz el. Most még jobban takarékoskodik, minden fillért félretesz egy szemműtétre. "Tény, nem kell fizetnem albérletet, itthon nem kell anyukámnak beleadnom a rezsibe, csak így tudok félretenni. Ha kérne pénzt a fnntartásra, akkor egy fillérem sem maradna" - mondta. 

Megéri-e?

Papp Henriett azt is elmondta, a mesterképzés nem felétlenül éri meg ezt a macerát. "Szeretem csinálni amit csinálok, mind a melóhelyen, mind az iskolában. Az már más tészta, hogy nem érzem, hogy a mesterdiplomának túl nagy értéke lenne. Sokszor az az érzésem, hogy fogalma sincs a munkáltatóknak, mi a bolognai rendszer lényege, ugyanannyi pénzt kapnék, ha elhelyezkednék most az alapdiplomámmal, mint egy év múlva fogok, ha a mesterrel kapok valahol állást.

"Tudjuk ugyanis, hogy fizetések pozíciókhoz vannak kötve, nem pedig végzettséghez. Ez öli meg az összes friss diplomás önbecsülését manapság" - válaszolta arra a kérdésre, megéri a mesterképzéssel bajlódni, ha amúgy is van munkahelye.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

2 Tovább

Whiskyt vettek 140 millióért

Egy üveg Macallan whiskyért 140 millió forintnak megfelelő összeget adtak. Ez az új rekord. 

- A Sotheby's aukciós ház Hong-Kongban tartott hétvégi árverésén egy üveg Macallan márkájú whisky 630 ezer dollárért kelt el, ez 140 millió forintot jelent. 


Forrás: CNN Money

- A 140 millió forintos whiskey 70 centi magas, 6 literes kristályüvegét 17 ember 50 órán át készítette, ebből a kiadásból mindössze 4 üveg gyártottak.

- Ezzel megdőlt a világcsúcs, 2010-ben 460 ezer dollárért vittek el egy, szintén Macallan márkájú whiskyt.

- A Macallan kevésbé spéci termékei itthon is elérhetőek, jellemzöen 10 és 20 ezer forint között mozog egy palack. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek