Az Országház utcai házra a lottóötösből kijön az ára, de a berendezésére már nem nagyon marad pénz. Toplista.

A Buksza az utóbbi hetekben több ingatlanközvetítővel folytatott beszélgetést, ezekből kiderült, a használt lakások piacán a paneleket viszonylag könnyű eladni, a nagyobb, főként drágább lakásoktól azonban nem mindig egyszerű megszabadulni, sokszor az eladók túlárazzák az ingatlant. Számos olyan hirdetés akad, amely már régóta elérhető a különböző ingatlanportálokon és a kezdeti ár mára jóval, 10-20 százalékkal lejjebb ment. 

A Bukszának beszámoló ingtlanközvetítők véleményét alátámasztja az OTP Ingtlanpont februári elemzése is, amely szerint a panelek, különösen a felújított, mérőórás lakások lehetnek a piac sztárjai a következő időszakban. 

Az Otthon Centrum szintén februári elemzésében arra jutott, bár európai összevetésben a budapesti lakásárak alacsonyak, ám a bérekkel összevetve már rosszabb a kép. Egy átlagos, 60 négyzetméteres budapesti lakásért - 974 eurónak megfelelő - átlagbért feltételezve Magyarországon 6,4 évet kell dolgozni, Ljubljanában 5,2, Berlinben pedig csak 3,5 évet. 

Vannak azonban a budapesti kínálatban olyan lakások, amelyekért több száz évnyi munka kellene. Vagy a mostani 2,7 miliárdos lottóötös, igaz abból félre is kell tenni, így berendezésre nem sok marad.

Az ismertebb ingatlanhirdetési portálok, ingtlanözvetítők (ingatlan.com, OTP Ingatlnanpont, Otthon Centrum, Duna House) kínálatában több, egymilliárd forintnál drágább lakás szerepel. Íme a lista: 

1. Országház utca, 600 négyzetméteres lakás - 2,117 milliárd forint

Ezért a pénzért a Várban egy új, teljesen berendezett 600 négyzetméteres, panorámás penthouse-t adnak. Az 5 hálószoba, 9 fürdőszoba, külön vendéglakás, 2 teljesen felszerelt konyha mellett 6 földalatti parkolóhely is jár hozzá.  


Forrás: Ingatlan.com

2. Hűvösvölgy II. kerület, 2200 négyzetméteres ház - 1,8 milliárd forint

A 4400 négyzetméteres telken 22 éve épült caládi házat rezidenciáként is emlegeti a hirdetés. Van benne több különálló privát lakosztály, wellnessrészleg, liftek, 12 állásos teremgarázs stb.


Forrás: Duna House

2. Svábhegy XII. kerület, 782 négyzetméter - 1,8 milliárd forint

A mai formájában 1930 óta meglévő villaépületben 3 szint, és 13 szoba található. Nagykövetségeknek is ajánlják. Van benne fitneszterem, portaépület, zárt kert stb. A telek több mint 5 ezer négyzetméteres. 

Forrás: OTP Ingatlanpont

3. Istvánmező XIV. kerület, 1444 négyzetméteres villaépület - 1,44-1,8 milliárd forint

A Városliget mellett lévő, 1926-ban épült villát Novák András iparművész tervezte.
Az épületet 2002-ben kívül, belül felújították az eredeti állapotnak megfelelően. 5 szintes, 22 szoba. A villához jár - benne van az árban - a szomszédban lévő 2 ezer négyzetméteres telek. Az ingatlan érdekessége, hogy az Otthon Centrum 1,44 milliárdért hirdeti, a Duna House pedig 1,87 milliárdért. A hirdetésben szerepel, hogy a villa havi biztosítási díja közel 200 ezer forint lehet.

 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Éremmatek Szocsiban

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Magyarország vs. Bill Gates

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták