Munkaügyi szempontból. Győr áll az élen, míg Salgótarjánban a legmagasabb a munkanélüliek aránya. Bár a városok ranglistáján Budapest csak a harmadik, adataival erősen javítja az összképet.

Rendszeresen elhangzik, hogy javul a helyzet a munkaerőpiacon, az országos adatokból azonban nem látszanak fontos részletek. Ezért a Buksza a hivatalos statisztikák alapján most röviden bemutatja a megyék és megyeszékhelyek munkanélküliségi (munkaerő-piaci) rangsorát. 

Székhelyek: Budapest csak a harmadik

Budapestet és a 19 megyeszékhelyet felsoroló ranglistán Győr és Szombathely áll az élen. A nyilvántartott munkanélküliek és a munkavállalási korú emerek számának hányadosából képzett úgynevezett relatív mutató mindkét városban 4,3 százalékos volt 2013-ban.

 

Mindössze 0,1 százalékponttal magasabb értékkel Budapest harmadik. Mindhárom város jóval a 8 százalékos országos átlagnál jobb eredménnyel zárta a múlt évet.


 

A másik véglet Salgótarján, ahol 15 százalékos volt a munkanélküliségi arány. Ez kiugróan magas érték az egyik legalacsonyabb népességű megyeszékhelyünktöl. Utána Miskolc következik 9,4 százalékos eredménnyel, majd Debrecen jön 9,2 százalékkal. Összesen 10 város és Budapest áll jobban az országos átlagnál, Szolnok az átlagot produkálta, további 9 megyeszékhely pedig gyengébb mutatót ért el. 

Megyék: nagy a szórás

A megyék listáján a megyeszékhelyek sorrendjével összhangban Győr-Moson-Sopron és Vas áll az élen, ám előbbi megye 3,2 százalékos értéke sokkal jobb, mint az utóbbi 4,9 százalékos eredménye. (Ha Budapestet megyének tekintenénk, akkor a főváros lenne a második.) A harmadik helyen Pest megye szerepel, ott 5 százalékos munkanélküéliséget mutat a statisztika.

A leggyengébb eredményt Szabolcs-Szatmár produkálta:14,4 százalékos mutatóval. Nógrádban sem sokkal jobb a helyzet,  a 13,5 százalékos munkanélküliség miatt, majd Borsod következik 12,9 százalékkal. Az országos átlagnál 11 megyében született gyengébb eredmény, Zala megye az átlagot hozta, 8 megye pedig jobban szerepelt. 

A keleti országrészben lévő megyék közül egyedül Csongrád indexe jobb az átlagnál. A nyugati országrész megyéi közül pedig Tolna, Baranya, Somogy számai maradtak el attól.

Budapest ereje

Bár az abszolút számok alapján Budapest nincs az első helyen, a főváros a többiekhez képest nagyon magas adataival, és jó munkanélküliségi mutatójával jelentősen javítja az országos statisztikát.

A fővárosban valamivel több mint 47 ezer nyilvántartott álláskereső volt tavaly, a munkára fogható emberek száma pedig meghaladta az 1 milliót. Ha a Budapest eredményeit kivesszük az országos adatokból, akkor az összesített mutató jóval magasabb, 8,8 százalékos lenne, messze meghaladva a 8 százalékos országos értéket.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Éremmatek Szocsiban

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Magyarország vs. Bill Gates

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták