Tökéletes települések: munkánélküliség = 0 százalék.

Magyarországon 31 olyan település van, ahol ismeretlen - a kormány egyik ellensége - a munkanélküliség - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss statisztikáiból. Árnyalja a képet, hogy kisebb településekről van szó: az érintett falvakban összesen 1878 ember van munkavállalói korban, és mindegyiküknek van munkája.

Forrás: Google Maps

A 31 érintett települést öt megye adja. Borsodban Sima, Debréte, Keresztéte, Teresztenye és Tornabarakony rendelkezik tökéletes mutatóval. Baranyában és Veszprémben pedig egy-egy település - Szörény és Hosztót - számít ebbe a kategóriába.

Győr-Moson-Sopron megyéből Cakóháza, Csáfordjánosfa, Csér, Fertőboz, Hidegség, Rábasebes, Vadosfa produkált nullaszázalékos mutatót. Vas megyében Iklanberény, Ispánk, Kerkákápolna, Nemesmedves, Ólmod, Pinkamindszent és Velemér tagja az elit klubnak.

Zala megyét pedig Csertalakos, Felsőszenterzsébet, Gombosszeg, Gosztola, Gősfa, Magyarföld, Pusztaapáti, Sénye, Szentpéterfölde, és Zalaszentlőrinc képviseli. (Az infografikán a településnevek mellett a munkavállalói korú népesség száma látható.)

Egyébként a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által mért országos munkanélküliségi mutató szeptemberben 5,47 százalékos volt. Azaz a munkavállalói korban lévő 6,95 millió főre jutott 380 ezer nyilvántartott álláskereső. Országosan a 6,95 munkavállalói korú népességnek elenyésző hányadát, 0,03 százalékát adják a munkanélküliség-mentes települések. A 0 százalékos munkanélküliséget produkáló falvakat csak a nyers statisztikák alapján állította össze a Buksza. Az egyes településeken a tökéletes mutatóban szerepet játszhat a közfoglalkoztatás, amely a valós munkaerő-piacot torzíthatja.

A kétrészes sorozat következő epizódjában a leggyengébb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező települések jönnek.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon