Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Melyik állás fizet a legjobban a fiataloknak?

A mérnökök és a közgazdászok egy része számíthat a legmagasabb havi fizetésre.

A Buksza a legmagasabb és legalacsonyabb fizetések felsorolása után arra volt kíváncsi, hogy a 21-30 évesek körében melyik foglalkozás fizet a legjobban.

A hivatalos statisztika szerint a cégvezetőknek jár a legmagasabb kereset: az informatikai, telekommunikációs, kutatási, számviteli céget vezető fiatalok 620-698 ezer forintos bruttót kaptak tavaly havonta, de az első tízben ott vannak a polgármesterek is 517 ezer forinttal.

Forrás: Origo

A 21-30 éves korosztályban ritkának mondható a cégvezetői poszt, bár az igaz, hogy cégvezető simán lehet valaki családi tulajdonban lévő cégnél. A Buksza a pontosabb kép érdekében azt is megnézte, hogy a cégvezetők után mely szakmák fizetnek a legjobban, ebből az összeállításból pedig az derül ki, hogy a 21-30 éves korosztály top 10-es listáján több mérnöki és közgazdász végzettséghez kötődő foglalkozás áll. (Az alábbi adatgrafikán láthatóak a havi bruttó keresetek. Az egeret a különböző oszlopokra húzva megjelennek a kérdéses adatok.)

0 Tovább

Ők keresnek a legrosszabbul Magyarországon

A legjobban kereső politikusok fizetésének a tizedét kapják a legrosszabbul fizetett dolgozók, köztük sok a takarító.

Pár napja készítette el a Buksza a tavalyi hivatalos statisztika alapján a fizetési toplistát, amely szerint tavaly a politikusoké volt a legmagasabb fizetés, bruttóban havonta több mint 1 millió forintot kaptak. Most a lista másik végét mutatja be a Buksza, vagyis azokat az állásokat sorolja fel, amelyek a legalacsonyabb fizetést adják a hivatalos - közfoglalkoztatottak keresete nélküli - statisztika szerint.

Forrás: Origo

A tíz legalacsonyabb fizetést nyújtó állás közül mindössze 3 volt olyan, amely elérte vagy meghaladta az országos átlagkeresetnél kimutatott 3,4 százalékos emelkedést. A kádárok és a bognárok fizetése pedig drasztikusan, 80 ezer forinttal csökkent.

1. Házvezetők - bruttó 104,1 ezer forint/hó

A fizetési rangsor utolsó helyén állnak, fizetésük alakulását nem lehet a 2013-as adatokkal összevetni, mert akkor nem voltak értékelhető adatok ilyen állásra.

2. Textilművesek, hímzők, csipkeverők - bruttó 113,4 ezer forint/hó

A fizetésük jelentősen csökkent az előző évhez képest, 2013-ban ugyanis közel 125 ezer forintos bruttó fizetéssel rendelkeztek. Azaz 9 százalékkal ment lejjebb a bérük.

3. Nád- és fűzfeldolgozók, seprű-, kefegyártók - bruttó 113,6 ezer forint/hó

Ők voltak a 2013-as ranglista utolsó helyezettjei. Azóta viszont javítottak: fizetésük a textilművesekkel ellentétben emelkedett, mégpedig több mint 7 százalékkal.

0 Tovább

Magyarország durván 600 milliárdot bukik az aggasztó helyzetű fiatalokon

Európában pedig évente több mint 150 milliárd euró veszteséget jelent a fiatalok magas munkanélküliségi rátája. A ludas a "sem-sem nemzedék".

A hónapról hónapra érkező munkanélküliségi adatok rendre javulást mutatnak, legfőképp éves összevetésben, ám figyelembe kell venni, hogy a számok a közmunkaprogram hatása miatt torz képet adnak. (Erről itt írt részletesen a Buksza.) A részletes munkanélküliségi adatokat vizsgálva kiderül, hogy a fiatalok kiábrándító, a legfrisebb - pénteken megjelent - KSH-adat szerint a 15-24 évesek közel 20 százaléka volt munka nélkül. (Az országos munkanélküliségi ráta egyébként 7,4 százalékos a pénteki számok szerint.)

Forrás. Origo

Fontos azonban, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája magában foglalja azokat is, akik tanulnak. Éppen ezért a fiatalok munkanélküliségét pontosabban mutató, úgynevezett NEET-mutatót kell nézni, amelyből kiderül, hogy az érintett korosztályban mekkora arányban vannak azok, akik nem tanulnak, például munkanélküliek, gyermeket vagy beteget gondoznak.

Arányuk jelentős, az Eurostat adatai szerint 2013-ban 19 százalékos volt, tehát majdnem minden ötödik fiatalnak nem volt munkája, és nem is járt iskolába. Ők a kutatók által használt szakzsargon szerint a "sem-sem nemzedék" tagjai. (Magyar rövidítésként a munkán, iskolán, képzésen kívüliek rövidítésére a MIKK betűszót használják a szakemberek.)

0 Tovább

Munkanélküliség, ahogy még nem látta

A friss adatok szerint továbbra is felemás a munkanélküliségi helyzet. Az ország egyik felében jó, a másikban rossz. A leggyengébb mutatóval rendelkező településen 45 százalékos a ráta. Listákon a magyar helyzet.

Januárban 5,95 százalékos munkanélküliséget mért a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, ez pedig javulást jelent tavaly januárhoz képest, akkor ugyanis 6,3 százalékos volt a mutató. (Ez a ráta azt jelzi, hogy a munkavállalói korban lévőköz képest hány álláskeresőt tartottak nyilván az adott időszakban.)

Megyék harca

A munkanélküliségi helyzet tehát országosan javulást mutat, de a területi különbségek továbbra is óriásiak. Lényegében kettészakadt országról beszélhetünk.

Fotó: Origo

A fővároson kívül kilenc megye van, amely az országos átlagnál jobb munkanélküliségi mutató ért el januárban, következésképp tíz megyében az átlagnál rosszabb a ráta. (Az alábbi interaktív adatgrafikán látható a megyék sorrendje).

1 Tovább

Ezek a kormány kedvenc települései

Tökéletes települések: munkánélküliség = 0 százalék.

Magyarországon 31 olyan település van, ahol ismeretlen - a kormány egyik ellensége - a munkanélküliség - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss statisztikáiból. Árnyalja a képet, hogy kisebb településekről van szó: az érintett falvakban összesen 1878 ember van munkavállalói korban, és mindegyiküknek van munkája.

Forrás: Google Maps

A 31 érintett települést öt megye adja. Borsodban Sima, Debréte, Keresztéte, Teresztenye és Tornabarakony rendelkezik tökéletes mutatóval. Baranyában és Veszprémben pedig egy-egy település - Szörény és Hosztót - számít ebbe a kategóriába.

0 Tovább

Akiknek nyert ügye van - Legjobb állások, és a legrosszabbak

Az Egyesült Államokban matematikusnak a legjobb lenni, de a statisztikusok és az egyetemi tanárok sem panaszkodhatnak. A sor végén vannak a favágók és a riporterek.

A CareerCast amerikai munkaerő-piaci szakportál összeszedte a legjobb és legrosszabb állásokat, többek között a fizetések, a következő években várható kereslet alapján. Minden szakmát, állást pontoztak, és minél alacsonyabb pontszámot ért el az adott munka, annál kedvezőbb helyezést ért el.

Fotó: Freeimages.com

0 Tovább

Vicces állás nettó 180 ezerért

Az egyik hirdetési oldalon megjelent egy hirdetés, amely szerint fél éven keresztül rendszeresen alkoholt kell inni. Ingyen, a fizetés pedig havi nettó 180 ezer forint. A hirdetés szerint havonta egyszer orvsohoz kell menni. Nem tudom igaz-e, de állítják, hogy nem. (Aki beszél velük, írjon! Köszi.)

Íme a hirdetés szó szerint, meg a screenshot:

Keresünk fizetett alkoholfogyasztót! Havi nettó fizetés: 180.000 ft.

Fél éves időtartamra keresünk 30 darab önkéntes alkoholfogyasztót szakdolgozat kutatásának véghezvitele céljából.
Sajnos mi nem vehetünk részt a kísérletben, ugyanis félünk, hogy pontatlan eredmények kerülnének rögzítésre.

1 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek