A friss adatok szerint továbbra is felemás a munkanélküliségi helyzet. Az ország egyik felében jó, a másikban rossz. A leggyengébb mutatóval rendelkező településen 45 százalékos a ráta. Listákon a magyar helyzet.  

Januárban 5,95 százalékos munkanélküliséget mért a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, ez pedig javulást jelent tavaly januárhoz képest, akkor ugyanis 6,3 százalékos volt a mutató. (Ez a ráta azt jelzi, hogy a munkavállalói korban lévőköz képest hány álláskeresőt tartottak nyilván az adott időszakban.)  

Megyék harca

A munkanélküliségi helyzet tehát országosan javulást mutat, de a területi különbségek továbbra is óriásiak. Lényegében kettészakadt országról beszélhetünk. 

Fotó: Origo

A fővároson kívül kilenc megye van, amely az országos átlagnál jobb munkanélküliségi mutató ért el januárban, következésképp tíz megyében az átlagnál rosszabb a ráta. (Az alábbi interaktív adatgrafikán látható a megyék sorrendje). 

 

A legjobbak

A Buksza a januári adatokból elkészítette a települések rangsorát is a munkanélküliségi mutató alapján. Ebből kiderül, hogy januárban 24 településen 0 százalékos volt a munkanélküliség.

Kisherend, a legjobbak egyike - Fotó: Google Maps

A legjobb eredményt elérő települések: Kisherend, Debréte, Teresztenye, Tornabarakony, Csér, Dunaremete, Edve, Gyalóka, Potyond, Völcsej, Hegyhátszentmárton, Iklanberény, Nemesmedves, Ólmod, Orfalu, Balatonakarattya, Hosztót, Zalameggyes, Felsőszenterzsébet, Gombosszeg, Iborfia, Lendvadedes, Vöckönd, Zalaszentmárton.

Leggyengébbek

Emellett 29 olyan települést tartottak nyilván, ahol a 30 százalékot is meghaladta a ráta. Szakácsié a leggyengébb mutató, a Borsod megei településen 45 százalékos volt a munkanélküliség.

A leggyengébb mutatójú Szakácsi polgármesteri hivatal  - Fotó: Google Maps

A leggyengébb mutatóval rendelkező települések: Hollád, Vilmány, Babarszőlős, Drávapalkonya, Szendrőlád, Lúzsok, Kistamási, Lasztonya, Rakacaszend, Szágy, Bódvalenke, Hirics, Pamlény, Ág, Somogysámson, Rinyaújnép, Nemesdéd, Tékes, Felsővadász, Siklósnagyfalu, Felsőregmes, Somogyaracs, Kispalád, Old, Darnó, Tornaszentjakab, Boldogkőújfalu, Rinyabesenyő, Szakácsi. 

Fele-fele

A statisztikában szereplő több mint háromezer településből közel 1,4 ezernek a mutatója volt az 5,95 százalékos országos átlag alatt, durván 1,8 ezer településen pedig ennél magasabb érték született. Ha a munkavállalói korú lakosság alapján nézzük a statisztikát: a fővárossal együtt közel 4 millióan élnek olyan településen, amely az országos átlagnál jobb mutatóval rendelkezik. Ugyanakkor több mint 3 millióan élnek az átlagnál gyengébb településen. 

Budapest nélkül számolva nagyságrendileg 3-3 millióan élnek az átlag alatti és az átlag feletti településen. (A települések munkanélküliségi mutatója alapján készült - több mint 3 ezer soros - ranglista innen tölthető le Excel-fájlban. A letölthető Excel-fájlban a CTRL+F betűkombinációval lehet rákeresni egy-egy adott településre, illetve annak januári munkanélküliségi mutatójára.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Komplett falu kiadó

Veszélyesek-e a sztárjelölt tepsik? 

Durva Merci paranoiás despotáknak

Változhat egy jogsiszabály

Nagyot haraphat a fizetésből az influenza

Zseniális tervek a magyar euróra

Aprópénzt kapnak a bajban lévők