Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Hivatalos: a politikusok keresnek a legjobban Magyarországon

A hivatalos statisztika szerint a politikusok havi átlagkeresete a legmagasabb, igaz, a legfrissebb adatok között a korábban első helyen álló légiforgalmi irányítók adatai nem szerepelnek. Toplista bankvezérekkel, adótanácsadókkal, politikusokkal, hr-esekkel, stratégákkal.

Megjelent a Buksza egyik kedvenc statisztikája, amelyből kiderül, hogy - a közfoglalkoztatottak keresetét nem számolva - mekkora havi fizetés jár a különböző állásokért. A tavalyi adatok alapján új foglalkozás került a lista élére: a "törvényhozó, miniszter, államtitkár" poszt az első havi 1,03 millió forintos átlaggal. Azaz a politikusoké a legmagasabb átlagkereset az összes foglalkozást nézve. Fontos azonban, hogy a tavalyi statisztikában több foglalkozásnál nem voltak értékelhető adatok, így például a 2012-ben és 2013-ban is legjobban fizető légiforgalmi irányító posztért járó kereset nem szerepel a 2014-es adatok között. Könnyen elképzelhető, hogy, ha lenne róluk adat, akkor ők állnának az első helyen.

Továbbá nincsenek értékelhető tavalyi adatok többek között a sportolókról, ügyvédekről, sőt a mostani botrányok miatt fókuszba kerülő brókerekre vonatkozó kereseti adatok sem szerepelnek a friss statiszikában.

A top tízben lévő állások többsége egyébként tavaly rosszabbul fizetett, mint egy évvel korábban. A vállalati stratégák például 30 százalékkal kevesebbet, havonta bruttóbab 707 ezer forintot kaptak tavaly, ami egyébként közel háromszorosa az egyébként 3 százalékkal közl 248 ezer forintra emelkedő országos bruttó átlagfizetésnek.

3 Tovább

Munkanélküliség, ahogy még nem látta

A friss adatok szerint továbbra is felemás a munkanélküliségi helyzet. Az ország egyik felében jó, a másikban rossz. A leggyengébb mutatóval rendelkező településen 45 százalékos a ráta. Listákon a magyar helyzet.

Januárban 5,95 százalékos munkanélküliséget mért a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, ez pedig javulást jelent tavaly januárhoz képest, akkor ugyanis 6,3 százalékos volt a mutató. (Ez a ráta azt jelzi, hogy a munkavállalói korban lévőköz képest hány álláskeresőt tartottak nyilván az adott időszakban.)

Megyék harca

A munkanélküliségi helyzet tehát országosan javulást mutat, de a területi különbségek továbbra is óriásiak. Lényegében kettészakadt országról beszélhetünk.

Fotó: Origo

A fővároson kívül kilenc megye van, amely az országos átlagnál jobb munkanélküliségi mutató ért el januárban, következésképp tíz megyében az átlagnál rosszabb a ráta. (Az alábbi interaktív adatgrafikán látható a megyék sorrendje).

1 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek