A hivatalos statisztika szerint a politikusok havi átlagkeresete a legmagasabb, igaz, a legfrissebb adatok között a korábban első helyen álló légiforgalmi irányítók adatai nem szerepelnek. Toplista bankvezérekkel, adótanácsadókkal, politikusokkal, hr-esekkel, stratégákkal. 

Megjelent a Buksza egyik kedvenc statisztikája, amelyből kiderül, hogy - a közfoglalkoztatottak keresetét nem számolva - mekkora havi fizetés jár a különböző állásokért. A tavalyi adatok alapján új foglalkozás került a lista élére: a "törvényhozó, miniszter, államtitkár" poszt az első havi 1,03 millió forintos átlaggal. Azaz a politikusoké a legmagasabb átlagkereset az összes foglalkozást nézve. Fontos azonban, hogy a tavalyi statisztikában több foglalkozásnál nem voltak értékelhető adatok, így például a 2012-ben és 2013-ban is legjobban fizető légiforgalmi irányító posztért járó kereset nem szerepel a 2014-es adatok között. Könnyen elképzelhető, hogy, ha lenne róluk adat, akkor ők állnának az első helyen.

Továbbá nincsenek értékelhető tavalyi adatok többek között a sportolókról, ügyvédekről, sőt a mostani botrányok miatt fókuszba kerülő brókerekre vonatkozó kereseti adatok sem szerepelnek a friss statiszikában.

A top tízben lévő állások többsége egyébként tavaly rosszabbul fizetett, mint egy évvel korábban. A vállalati stratégák például 30 százalékkal kevesebbet, havonta bruttóbab 707 ezer forintot kaptak tavaly, ami egyébként közel háromszorosa az egyébként 3 százalékkal közl 248 ezer forintra emelkedő országos bruttó átlagfizetésnek. 

 

1. Törvényhozók, miniszterek, államtitkárok - átlagkereset: 1,033 milió forint/hó

A 2013-as adatok alapján még második helyen lévő politikusok az elsők a legfrissebb ranglistán. A több mint 1 millió forintos havi bruttó átlagfizetésük négyszerese a bruttó 248 ezer forintos országos átlagnak. Az átlagkeresetük egyébként csökkent: 2013-ban még közel 1,3 millió forintot kaptak havonta, azaz több mint 20 százalékos volt a visszaesés.  

2.  Kutatási, fejlesztési tevékenységet folytató egység vezetői - átlagekereset: 949 ezer forint/hó

A kutatási szervezeteket vezetők 2012-ben a harmadik helyen álltak, 2013-ban azonban nem fértek be az első háromba, most pedig a másodikok 949 ezer forintos havi átlaggal. Ez az összeg 14 százalékos emelkedést jelent a 2013-as 832 ezer forinthoz képest, ami bőven meghaladja az országos átlagkeresetnél bekövetkezett 3,4 százalékos emelkedést. 

3. Üzleti szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetői - átlagkereset 857 ezer forint/hó

Ők jóval kisebb emelkedés könyvelhettek el az előző évhez képest. 2013-ban ugyanis csak 845 ezer forintot kaptak, tehát midössze 1,4 százalékkal nőtt az átlagkeresetük egy év alatt. 

4. Informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetői - átlagkereset: 788 ezer forint/hó

Egy évvel korábban 793 ezer forintot kaptak, az 5 ezer forintos csökkenés alig 1 százalékos visszaesést jelent. Lényegében tehát stagnált a fizetésük. 

5. Pénzintézeti tevékenységet folytató egység vezetői - átlagkereset: 721 ezer forint/hó

A bankvezéreknek rossz évük volt, ha a keresetük alakulását nézzük. 2013-ban még havonta átlagosan 920 ezer forintot kaptak, tavaly azonban már csak 721 ezer forintot. Ez pedig 21 százalékos mínuszt jelent. (Az alábbi adatgrafikán látszódnak a 2014-es, 2013-as adatok, valamint a változás százalékban. Az egeret az oszlopokra húzva megjelenik az adott foglalkozáshoz tartozó eredmény.) 

6. Számviteli és pénzügyi tevékenységet folytató egység vezetői - átlagkereset: 715 ezer forint/hó

Ezen a poszton dolgozóknak is kevesebbel kellett beérniük tavaly: átlagkeresetük 4 százalékkal csökkent a 2013-as 742 ezer forintról. 

7. Adótanácsadók, adószakértők - átlagkereset: 711 ezer forint/hó

Az adótanácsadók viszont jól jártak. 12 százalékkal nőtt a havi átlagkeresetük az előző évhez képest. 

8. Vállalati stratégiatervezési egység vezetői - átlagkereset: 707 ezer forint/hó

Ők nagyot buktak. A kereseti rangsorban 2013-ban még a harmadik legmagasabb - valamivel 1 millió forint feletti - havi átlagkeresettel szerepeltek, tavaly azonban már csak a tízes lista második felében kaptak helyet. Keresetük 31 százalékkal esett vissza.

9. Személyzeti vezető, humánpolitikai egység vezetői - átlagkereset: 692 ezer forint/hó

A vezető vállalati stratégákhoz és a bankvezérekhez hasonlóan komoly keresetcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni a hr-es vezetők is. Tavalyi átlagkeresetük durván 250 ezer forinttal marad el az egy évvel korábbitól, ami 26 százalékos mínuszt jelent. 

10.  Egyéb gazdasági tevékenységet segítő egység vezetői - átlagkereset 668 ezer forint/hó

A statisztikailag nem besorolható cégek vezetői 8 százalékos fizetéscsökkenéssel zárták 2014-et. 

A statisztika átlagokat mutat, ezért foglalkozásonként lehetnek szélsőséges eltérések. Továbbá a statisztikából nem derül ki, hogy az adott foglalkozáshoz köthető átlagkereset hány alkalmazott fizetéséből adódott, ami szintén torzíthatja a statisztikát. Van például olyan számiviteli cégvezető, aki 20 évnél fiatalabb és 500 ezer forintot meghaladó átlagkeresettel rendelkezik, belőlük a Buksza szerint nem lehet túl sok. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Az ország fele buszozik

Nagyon jól járunk a bankkártyás szigorral

Amikor az ásványvíz átver​

Az egyik legszomorúbb statisztika