Az elmúlt tíz évben a tanárokkal szűkmarkúan bántak: átlagos fizetésük 11-35 százalékkal nőtt, miközben az országos átlag 76 százalékkal emelkedett. Most újabb béremelést kapnak. Infografikán a tanári fizetés 10 éve. 

A tanárok karrierjét menedzselő - úgynevezett új pedagógus előmeneteli - rendszer tavalyi bevezetése óta harmadik alkalommal emelkedik a tanárok fizetése: a magasabb fizetés szeptemberre jár, azaz október elején kapják meg az emelt összeget.

Fotó: Origo

Az új szabályok szerint a pedagógusok fizetését (illetményalapját) a végzettségtől függően a minimálbér alapján számolják: a középfokú végzettségre a minimálbér 118,9 százaléka jár, a furán hangzó, alap felsőfokú (bachelor) végzettségnél 1,63, mesterfokozatnál pedig 1,79 a szorzószám. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett "Pedagógus I." kategóriába tartozó, alap felsőfokú végzettséggel rendelkező tanárok 166-315 ezer forintot kaphatnak, a mesterfokozatúaknak pedig 182,3-346,4 ezer forint jár. (Az Eduline.hu oktatási szakportál összegyűjtötte, hogy kategóriánként és végzettségenként a tanárok pontosan mekkora bruttó fizetésre számíthatnak októberben.) 

Nagyon le vannak maradva

A statisztikák szerint a tanárokra ráfér a béremelés, mert rosszul jártak az elmúlt években. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis tíz év alatt fizetésük jóval kisebb mértékben nőtt, mint az az országos átlag. 

A tanárok közül az egyetemi oktatóké emelkedett a legdinamikusabban 2003 és 2013 között, az átlagkeresetük 35 százalékkal 323 ezer forintra nőtt. Az összeg ugyan meghaladja a 2013-as 240 ezer forintos országos átlagkeresetet, ám utóbbi jóval nagyobb mértékben, 76 százalékkal emelkedett 2003-hoz képest. 

A középiskolai és általános iskolai tanárok rosszabbul jártak. Átlagosan 11-19 százalékkal nőtt a fizetésük, így a 2003-as 171-200 ezer forintos átlagkeresetük 2013-ra 203-232 ezer forintra nőtt, ami elmarad az országos átlagtól.

A tanári fizetések változása, valamint a koronkénti bontás a fenti infografikán látható, az adott oszlopra húzva az egeret jelennek meg a pontos paraméterek.) 

(Az infografikák a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáin alapulnak, országos átlagokat tükröznek, így előfordulhat, hogy egy-egy konkrét esetben más számok adódnak.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Vesztésre áll a magyar millliárdosgyár

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?

Veszélyben az Ötöslottó trónja?