Az átalakulás előtt álló MTVA negyedévente több mint 3 milliárd forintot fizet bérköltségekre. A legmagasabb havi fizetés 2 millió, a legalacsonyabb pedig alig több mint 100 ezer forint. Az átlag pedig 400 ezer forint felett van. 

Nagyszabású átalakítás folyik a közmédiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál: március közepétől ugyanis az M1-ből hírtévé lesz, jönnek új csatornák, emellett egy 177 embert érintő leépítésre is sor kerül.

Az MTVA-telep  - Fotó: Origo

A Buksza arra volt kíváncsi, hogy az átalakuló állami médiamamutnál eddig mekkorák a fizetések, és a márciusi bővítés után hogyan fest majd a bértábla. Valamint arra, hogy a leépítés nagyságrendileg mekkora megtakarítást eredményezhet.

Az idei bérköltségek és fizetések alakulására vonatkozó kérdésre az MTVA sajtóosztálya a Bukszának azt felelte: "A közmédia rendszerében számos változás történik az év első felében, az átalakítások még folyamatban vannak, melyek a munkavállalói állományt is érintik, ezáltal befolyásolva az éves bérköltség-tervezést is." Ezekre tekintettel a 2015-ös évre jelenleg még nem tudnak pontos adattal szolgálni. Az MTVA közölte továbbá. "Az év elején lezajlott bértárgyalások lezárultak és ennek eredményeként megkötött bérmegállapodás alapján a foglalkoztatottak jelentős részénél 1,5 százalákos béremelés lesz várható." Az MTVA arra a kérdésre, hogy milyen sávban szóródnak a fizetések azt válaszolta: a legalacsonyabb fizetés az aktív dolgozókat és a közfoglalkoztatottakat is figyelembe véve havi bruttó 101,5 ezer forint, a legmagasabb fizetés pedig havi bruttó 2 millió forint.

 

Tehát az idei bérekről nincs információ, ám az MTVA sajtóosztálya jelezte: az összesített bér- és létszámadatok elérhetőek a honlapon, és azokból ki lehet kalkulálni az egy főre jutó béreket.

A legfrissebb adatsor szerint a múlt év utolsó negyedében az MTVA 3,176 milliárd forintos fordított bérköltségre (személyi jellegű kifizetések és járulékok nélkül), január 1-jén pedig - a 220 közfoglalkoztatottal és a paszív állományban lévőkkel együtt - 2499 fős volt a összlétszám. Ebből adódóan 423 ezer forint volt az átlagfizetés az MTVA-nál.

Fotó: Origo

Bár a közfoglalkoztatottak bére nyilvánvalóan lefelé húzza az átlagot, az ő fizetésük nélküli átlagbérekre azonban következtetni lehet a második negyedéves adatokból, azok között ugyanis nem szerepel, hogy akkor hány közmunkás dolgozott az MTVA-nak. Így a második negyedéves egy főre jutó átlag 472 ezer forint volt. Valamivel kisebb havi átlagbér adódik, ha feltételezzük, közfoglalkoztattak kapják a legalacsonyabb - 101 480 forintos - fizetést, és ezzel korrigáljuk az adatokat. Így 455 ezer forintos átlagbér jön ki a múlt év utolsó negyedésre. (A kalkulációban a paszív állományban lévők is szerepelnek, mert esetükben nem lehet tudni, mekkora összeget kapnak. A járulékok és a személyi kifizetések pedig itt sem szerepelnek az adatokban.) Az MTVA-nál tehát 406-472 ezer forint körüli lehet az átlagfizetés. Ebből az is következik, hogy a tervezett 177 fős elbocsátás minimum havi 70-85 millió forint pluszt jelenthet majd az MTVA-nak.

Összességében az MTVA-nál az átlagbér az elérhető adatok alapján 406-472 ezer forint körül alakul, ami nettóban 270-310 ezer forintot jelent havonta. Ez pedig bőven az átlag feletti összeg. A KSH adatai szerint ugyanis 234 ezer forint volt a bruttó bér, a nettó pedig meghaladta a 154 ezer forintot. Az MTVA-nál sok szerkesztő, újságíró, rendező, opreatőr, technikus dolgozik, az ő átlagfizetésük a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2013-as statisztikája alapján- 3 százalékos tavalyi béremelést feltételezve - 222-312 ezer forint között volt, ennél szintén magasabb az MTVA-s átlag.

(A kalkuláció az elérhető információkon alapul, az átlagos fizetések nagyságrendjét mutatja be. Mivel átlagokról van szó, ezért egy-egy munkatárs tényleges fizetése ettől jócskán eltérhet, a fizetések között ezért jelentős lehet a szóródás.)