Kicsik: 147 ezer forint havonta, nagyobbak: 195 ezer forint. A kkv-knál és a még kisebbeknél a nettó átlagkereset az országos átlagot sem éri el. A nagyobb cégek jóval többet.

Érdekes képet festenek a cégek létszáma alapján készült fizetési adatok. A 250 fősnél kisebb cégeknél 110-174 ezer forint a nettó fizetés. Ezen belül a 10 fő alatti cégek fizetnek a legrosszabbul, náluk az átlagos nettó fizetés alig haladja meg a minimálbért. Ebben a táborban a 150-200 főnek munkát adó cégek a legbőkezűbbek, ők adnak 174 ezer forintot havonta.  A szóban forgó - létszám alapján a kkv-kategóriába tartozó cégeknél - havi nettó fizetés átlagosan 147 ezer forint, ami elmarad a 153 ezres nemzetgazdasági átlagtól. 

Forrás: Origo

Ebből adódik az is, hogy a nagyobb cégeknél magasabb a fizetés. A 250 főnél több embernek munkát adó vállalatoknál 172-224 ezer forint havi nettót vihetnek haza a dolgozók. Átlagosan fejenként ezek a cégek 195 ezer forintot fizetnek nettóban.

Ebben a körben a 2-5 ezer dolgoztató cégek fizetnek a legjobban, 224 ezres fizetéssel állnak a rangsor élén. Az 5 ezer fősnél nagyobb társaságoknál átlagosan 198 ezer forintot lehet zsebre tenni. (Az alábbi infografikán létszám szerint csoportosítva láthatóak a nettó keresetek.)

A cikk és a grafika forrása a KSH, a vonatkozó adatsor itt található (xls). A kalkulált a 250 fősnél kisebb és nagyobb cégekre vonatkozó fizetési átlagok pedig nincsenek a létszámmal súlyozva, azokat a Buksza kalkulálta. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Ezek a kormány kedvenc települései

Menük pokoli árakon

Hány forintos játszma a boltzár?

Jön a boltok háborúja

Így kerülhető ki a boltzár

Adósságrendezés a dohányboltokban

Mekkora fizetésemelést szán nekünk a kormány?

Híres épületet választott az Aldi

500-640 forintos dugódíj jöhet Budapesten