Az Egyesült Államokban matematikusnak a legjobb lenni, de a statisztikusok és az egyetemi tanárok sem panaszkodhatnak. A sor végén vannak a favágók és a riporterek. 

A CareerCast amerikai munkaerő-piaci szakportál összeszedte a legjobb és legrosszabb állásokat, többek között a fizetések, a következő években várható kereslet alapján. Minden szakmát, állást pontoztak, és minél alacsonyabb pontszámot ért el az adott munka, annál kedvezőbb helyezést ért el.

Fotó: Freeimages.com

Az elemzés szerint a matematikusok állnak az első helyen. Éves átlagos fizetésük 101 ezer dollár, vagyis 22,5 millió forint évente, és 2022-ig pedig várhatóan 23 százalékkal nő a matematikusoknak szánt állások száma.

A második helyen az egyetemi tanári állás szerepel. Ezért ma évente 68 ezer dollárt, 15,3 millió forintot adnak, és a következő 8 évben 19 százalékos bővülés várható a munkahelyek számában. Az első helyezett matematikus szakmához áll közel a harmadik helyezett: a statisztikusok közel 17 millió vihetnek haza, és 2022-ig 27 százalékkal több szakemberre lehet szükség. 


Az CareerCast csokorba szedte a legrosszabb állásokat is. A favágók helyzetét tartja az elemzés a legkilátástalanabbnak. Átlagos fizetésük évente 5,4 millió forint, a technológiai fejlődés, azaz a gépek elterjedése miatt kevésbé van rájuk szükség. A legrosszabbak listáján a riporter került a második helyre, akik 37 ezer dollárt - 8,2 millió forintot - tehetnek zsebre évente. 2022-ig 13 százalékkal csökkenhet a számuk, főleg a nyomtatott sajtó visszaszorulása miatt. A harmadik legrosszabb állás a katonáké, stresszes, veszélyes munkát végeznek alacsony fizetésért, évente ugyanis 28,8 ezer dollárt - azaz 6,4 millió forintot kapnak.

Beszédes a CareerCast állások pontozása közötti különbség. Míg a legjobb állások pontszáma 100 alatt van, a legrosszabbaké 689-726 között szóródik. (Annál jobb egy állás, minél alacsonyabb eredményt ér el.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

700 lóerő 500 millióért - a legdrágább használt autók