A törökök az elsők az írek és az angolok előtt, mi pedig a mezőny második felében vagyunk, és egyre jobban szeretjük a gyümölcsteát, főleg télen. 

Az Euromonitor Internationalál fogyasztási szokásokat, adatokat gyűjtő nemzetközi szervezet a napokban tette közzé a tearanglistáját. Bár a legtöbb tea, több mint 700 ezer tonna Kínában fogy, az egy főre vetítve a törökök az elsők, 3,16 kiló teát fogyasztanak. A másodikok az írek és az angolok, ők fejenként 2,19, illetve 1,94 kiló teát főznek el évente.

Teatérkép - Forrás: Euromonitor International

Magyarországon az egy főre jutó teafogyasztás az Euromonitor szerint 0,28 kiló, ezzel a harmincadik helyen állunk, megelőzve többek között Norvégiát, Ausztriát és az Egyesült Államokat.

Inkább télen isszuk 

A régió országaiban több teát isznak, a lengyelek például a nyolcadikok a toplistán kereken 1 kilós eredménnyel, az csehek a huszonnegyedikek 0,42, a szlovákok pedig a huszanhatodikok 0,36 kilós teafogyasztással.

Magyarországon szezonfüggő: a GfK Piackutató felmérése szerint  az őszi-téli időszakban a háztartások több mint fele vásárol teát, addig a tavaszi-nyári negyedévekben a vásárló háztartások aránya 40 százalék alá esik vissza.

 Forrás: GfK Hungária

A piackutató cég januárban publikált elemzéséből kiderül az is, hogy a korábban egyeduralkodónak számító fekete teákkal szemben teret hódítottak a zöld, a herba- illetve a valódi gyümölcsteák. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Éremmatek Szocsiban

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Magyarország vs. Bill Gates

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták