Közeledik felsőoktatási szezon második felvonása, ennek apropóján egy sokat utazó, a tanulás mellett dolgozó egyetemistát kérdezett a Buksza arról, milyen kiadásai, bevételei vannak. Papp Henriett arról is beszélt, megéri-e a mesterképzéssel bajlódni, és mi öli meg a friss diplomások önbecsülését.

Papp Henriett mesterképzésre járó egyetemista. Szerencsés, mert van munkája, cserébe jó sokat, naponta minimum 3-4 órát  utazik. Budapesttől közel 120 kilométerre lévő Besenyőtelken lakik, onnan Hatvanba jár dolgozni. Budapestre pedig iskolába. Bár az utazás első látára macerásnak tűnhet, ám jobban megéri, mintha mintha lakást bérelne.

Menetrend

"Hetente váltakozva dolgozom vagy megyek suliba, egyik héten három nap munka, két nap suli, a következő héten pedig fordítva. Jellemzően 6 körül kelek, ha dolgozni jövök, fél 7-or indul a vonatom, 8-tól fél 5-ig bent vagyok a melóban, aztán haza" - mesélte. "Ha suliba megyek, akkor általában később kelek, 8-9 körül, hiszen az óráim délután vannak. Így általában a 11.24-es vagy 12.08-as vonattal indulok el Pestre. Ez már macerásabb dolog, mivel előbb Besenyőtelekről jutok át Füzesabonyba az állomásra busszal és ott ülök fel a vonatra. Általában a Keletitől a Külkerig 35 perc az út. Hazafelé ugyanez csak fordított verzióban" - tette hozzá.

A hatvani MÁV-állomás: az egyik fontos pont

Szerencsésnek tartja magát, mert a munkahelye kifizeti az otthona és a cég közötti távolságra szóló bérletet. Besenyőtelek – Füzesabony havi bérlet 960 forint, a Füzesabony-Hatvan közötti etapra szóló vonatbérlet 4290 forint, Hatvanban a helyi bérlet pedig 1900 forint. "Így amit én állok saját zsebből az egy 4980 forintos Hatvan-Budapest vonatbérlet és egy BKV-s felsőoktatási bérlet, ami 3800 forint. Így nincs 9 ezer forint a havi utazási költség. Tehát jobban megéri, mintha albérletet vagy kollégiumot fizetnék a fővárosban" - fogalmazott.

Azt is elmondta, négy évig lakott kollégiumban, de a családi ügyek hazaszólították, amikor elkezdte a mesterképzést. "Nem akartam felköltözni újra. Egyszerűen nem éri meg, sem anyagilag, sem a kis lelkemnek" - érvelt. A sok utazásnak is van előnye: lustaságból otthon soha nem tanul, viszont a vonaton töltött 1,5 órát mindig olvasással/készüléssel/tanulással tölti. Meg is lett az eredménye: az első félév után lett ösztöndíja, és reméli, most is lesz. (A vizsgaidőszak utáni átlaga alapján, úgy gondolja, számíthat rá).

Kefír, péksüti, menza

A Buksza az utazás mellett a további napi költségekre is kíváncsi volt, például arra, mire költ gy átlagos napon. "Reggelire mindig péksütit, esetleg szendvicset vagy kefírt fogyasztok. Átlag 400 forintot költök ezekre. Napközben ásványvizet iszom vagy 100 százalékos gyümölcslevet. Előbbit körülbelül egy százasért, utóbbit pontosan 350 forintért veszem meg a sarki kisboltban. 50-50 százalékban van az, hogy főzök magamnak vagy veszek kaját. Utóbbi esetben 2 ezer forintot költök alkalmanként, de ebből 2-3 napra előre kijön az ebédem" - mondta Papp Henriett.  

"A munkahelyen többnyire a kantinban ebédelek, 8-900 forintot költök el kajára, ehhez több mint 300 forintos ebédtámogatást ad a cég. Ez tök jó dolog. Nassolni is szoktam: gyümölcsöt vagy müzliszeletet, esetleg mogyorót, az százas nagyságrendű kiadás. Ja, heti 3-szor járok sportolni is, havi 5000Ft a bérlet egy füzesabonyi konditeremben" - számolt be a további kiadásokról.

Mérleg
Papp Henriett havonta átlagosan 100-120 ezer forintból él, ez a fiztésből, az ösztöndíjból, a szociális támogatásból, és az árvaellátásból áll. Igennel felelt arra kérdésre, tud-e félretenni, és fontosnak tartja-e a takarékoskodást.
Elindított egy lakástakarék-konstrukciót, ez havi 10 ezret visz el. Most még jobban takarékoskodik, minden fillért félretesz egy szemműtétre. "Tény, nem kell fizetnem albérletet, itthon nem kell anyukámnak beleadnom a rezsibe, csak így tudok félretenni. Ha kérne pénzt a fnntartásra, akkor egy fillérem sem maradna" - mondta. 

Megéri-e?

Papp Henriett azt is elmondta, a mesterképzés nem felétlenül éri meg ezt a macerát. "Szeretem csinálni amit csinálok, mind a melóhelyen, mind az iskolában. Az már más tészta, hogy nem érzem, hogy a mesterdiplomának túl nagy értéke lenne. Sokszor az az érzésem, hogy fogalma sincs a munkáltatóknak, mi a bolognai rendszer lényege, ugyanannyi pénzt kapnék, ha elhelyezkednék most az alapdiplomámmal, mint egy év múlva fogok, ha a mesterrel kapok valahol állást.

"Tudjuk ugyanis, hogy fizetések pozíciókhoz vannak kötve, nem pedig végzettséghez. Ez öli meg az összes friss diplomás önbecsülését manapság" - válaszolta arra a kérdésre, megéri a mesterképzéssel bajlódni, ha amúgy is van munkahelye.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták