Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hiába van bérlete, a gatyája is rámehet a feledékenységre

Bár sokan úgy tudják, a jegy vagy bérlet nélküli utazásért kapott csekk aznap helyettesíti a bérletet. Hát, nem. Nagyon sokba kerülhet a feledékenység.

Igencsak szigorúan bánik a BKK a feledékeny bérleteseivel. Előfordul bárkivel, hogy otthon felejti a bérletét. Ha elkapják az ellenőrök, akkor lehetősége van bérletbemutatással rendezni az ügyet az Akácfa utcában, esetenként 2000 forintért, de - havi bérletnél - évente maximum két alkalommal. A Buksza egyik olvasójával is ez történt: otthon hagyta a bérletét, az utazás során jöttek az ellenőrök, átadta a szükséges papírokat, majd megkapta a csekket. Abban a hitben volt, hogy a csekkel aznap utazhat korlátlanul, de biztos, ami biztos, rákérdezett, valóban így van-e.

Fotó: Origo

Az ellenőr erre azt mondta: "Nem, ez csak a mostani utazás végéig jó, utána a szabályok szerint jegyet kell venni, esetleg bérletet. A kollégák azonban sokszor elfogadják és az Akácfa utcáig el lehet vele menni." Az illető később, az egyik metróállomáson a bejáratnál mutatta a csekket, erre az ellenőr mondta, hogy ez kevés, nem utazhat. Az utas pedig azt felelte, az Akácfa utcába tart. Az ellenőr átengedte, de jelezte, az utas ne lepődjön meg, ha megbüntetik.

1 Tovább

Így adózik a zsebed és a táskája ha külföldről jön

Az EU-n kívülről - mondjuk Ukrajnából vagy Szerbiából - behozott drágább termékek után fizetni kell.

Bár az uniós országokból behozott termékek adó- és vámmentesek, az EU-n kívülről behozott holmik csak a megadott értékhatárig adómentesek.

Nincsenek új szabályok, de érdemes átismételni, mégis mik azok. A limitek forintban számolt értéke pedig változhat, mivel azt euróban adja meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Határátkelő Záhonynál, nem mindegy, mit hozunk be - Fotó: Magócsi Márton

A NAV 2015-re vonatkozó tájékoztatója szerint a légi utasok 430 euró (133 ezer forint), a nem légi utasok 300 euró (93 ezer forint), a 15 évnél fiatalabbak pedig 150 euró (47 ezer forint) értékben adómentesen hozhatnak magukkal termékeket, ha azt a személyi poggyászban hozzák.

0 Tovább

Kiborultak a taxisok a kormány tervén

Dühösek a taxisok a szaktárca rendelettervezete miatt, amely szerintük jelentősen megdrágítaná a taxizást. A minisztérium szerint még nem végleges a tervezet.

"Amennyiben nem sikerül megegyezésre jutni a problémás részekben, úgy megszervezzük az utóbbi tíz év eddigi legnagyobb országos taxis demonstrációját" - derül ki Hallotaxi.hu mellett több taxisokkal foglalkozó portálon a napokban megjelent hírekből. A felhívás a taxizásra vonatkozó fejlesztési minisztériumi rendelettervezetre reagál, amely a taxisok szerint durva szigorításokat helyez kilátásba.

A taxisok többek között azon akadtak ki, hogy a tervezet szerint 2016-tól kizárólag 7 évnél fiatalabb autóval lehetne taxizni országszerte, emellett online órát is be kellene építeniüka taxisoknak, és a vizsgakövetelmények is szigorodnának. A taxis szervezetek elfogadhatatlannak tartják a tervezetet.

A taxisok úgy látják, a tervezett lépések irreálisan megdrágítanák a szolgáltatást. Sérelmezik azt is, bár korábban az volt a terv, hogy a fuvarszervezés engedélyhez kötődne, a tervek szerint elég lesz bejelenteni. Márpedig ez a nemzetközi szinten komoly sikereket elérő Uber rendszer számára megnyitja a magyar piacot. (Az Uber a személyfuvarozást ötvzi a közösségi médiával, egy okostelefonos alkalmazáson keresztül biztosít fuvart az felhasználóknak.)

1 Tovább

Átverés az ingyenes repjegyakció

Az Instagramon terjedő Wizzair-akció - amely szerint 15 ezer ingyenes jegy vár gazdára - egyszerű átverés.

A légitársaság nevét viselő instagramos hamis profil 15 ezer ingyenjegyet kínál fel azoknak, akik követni kezdik és ezt egy screenshottal bizonyítják - írta szombaton az Index. A légitársaság erre reagálva a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy több hamis profil is használja a Wizz Air nevet. Azokhoz a cégnek nincs köze.

Az álprofilok a következők: 

 Wizzairromaniaooficial

Wizzairromaniaoficial

Wizzair_europe

Wizzair_uk (ezen jelent meg az "akció")

Wizzairhungary

wizzairofficial

wizzair_romania. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Kihagyhatatlan - 14 millió forintos utazás akciósan, 1500 forinttal olcsóbban

A legdrágább utazási hirdetések egyike közel 14 millió forintért négy hónapos világ körüli utat kínál. A startállomásra szóló repülöjegy ebben nincs benne, és a biztosításért is külön kell fizetni. Az akciós ár azonban 1500 forinttal alacsonyabb, mint a teljes. 

Ahogy az autóknál, az utazásoknál is akadnak elképesztő árak. Az egyik legérdekesebb, a 2015-ben induló világkörüli hajós luxusutazás, az előfoglalást már most lehet intézni.

Ehhez hasonlóval lehet menni 14 millióért - Forrás: Origo

Az utazás 13 901 500 forintba kerül teljes áron, a mostani akciós ár azonban 13 900 000 forint, azaz 1500 forint kedvezményt adnak. A közel 14 millió árban 114 éjszaka van benne, meg az all inclusive ellátás, de ennyiből nem ússzák meg. 

A hajóra ugyanis Los Angelesben kell felszállni, az odautazást mindenkinek magának kell megoldania, külön kiadás fejében. A biztosítást sem tartalmazza a lakás árával felérő összeg, az további 60-100 ezer forint. Plusz az esetleges ferihegyi parkolás, amely több mint 200 ezer forint. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Használjon virtuális postai értesítőt?

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

0 Tovább

Megverte druszáját a 4-es metró

A 4-es villamosnál jóval hamarabb ért a célba az Újbuda Központ és Rákóczi tér vonalon.

A Buksza az Újbuda Központ és a Rákóczi tér közötti versenyeztette a 4-es metrót druszájával, a 4-es villamossal, azon az útvonalon, amelyen a Buksza szerzői nap mint nap közlekednek.

0 Tovább

Elkaszálták a bérletes trükköt - Titkolózás és vasszigor a BKK-nál

A lebukás után vásárolt bérlet bemutatása már nem megoldás. A BKK percre pontosan méri a vásárlás időpontját, erről viszont nem szól az utasnak. Így a 2 ezer helyett a 16 ezer lehet a büntetés. Adódhat olyan helyzet, amelyben a vasszigor a szülőknek is felesleges kiadást okozhat.

Egy olvasó jelezte a Bukszának, megbüntették az egyik budapesti tömegközlekedési járaton. Ezt követően - még aznap - megvásárolta a bérletet, amit bemutatott az Akácfa utcában, ám ott nem fogadták el a bérletet, mondván, a vásárlás időpontja későbbi, mint az utazás. Megbüntették: ki kellett fizetnie a 16 ezer forintos büntetést, a 2 ezer forintos bérletbemutatási költség helyett.


Pénz és idő - Forrás: Sxc.hu

Az a BKK szabályzatában eddig is benne volt (van), hogy csak a lebukás előtt megvett bérlettel lehet élni az büntetéshez képest jóval olcsóbb bérletbemutatás lehetőségével, de a gyakorlatban azért volt megoldás. Az ellenőrrel való találkozás után az utas elment vett bérletet, majd bemutatta az Akácfában és le volt tudva az ügy. Ezzel persze kijátszották a szabályokat, de az tény, hogy sokan éltek ezzel a megoldással.

12 Tovább

Mennyit költ egy egyetemista?

Közeledik felsőoktatási szezon második felvonása, ennek apropóján egy sokat utazó, a tanulás mellett dolgozó egyetemistát kérdezett a Buksza arról, milyen kiadásai, bevételei vannak. Papp Henriett arról is beszélt, megéri-e a mesterképzéssel bajlódni, és mi öli meg a friss diplomások önbecsülését.

Papp Henriett mesterképzésre járó egyetemista. Szerencsés, mert van munkája, cserébe jó sokat, naponta minimum 3-4 órát  utazik. Budapesttől közel 120 kilométerre lévő Besenyőtelken lakik, onnan Hatvanba jár dolgozni. Budapestre pedig iskolába. Bár az utazás első látára macerásnak tűnhet, ám jobban megéri, mintha mintha lakást bérelne.

Menetrend

"Hetente váltakozva dolgozom vagy megyek suliba, egyik héten három nap munka, két nap suli, a következő héten pedig fordítva. Jellemzően 6 körül kelek, ha dolgozni jövök, fél 7-or indul a vonatom, 8-tól fél 5-ig bent vagyok a melóban, aztán haza" - mesélte. "Ha suliba megyek, akkor általában később kelek, 8-9 körül, hiszen az óráim délután vannak. Így általában a 11.24-es vagy 12.08-as vonattal indulok el Pestre. Ez már macerásabb dolog, mivel előbb Besenyőtelekről jutok át Füzesabonyba az állomásra busszal és ott ülök fel a vonatra. Általában a Keletitől a Külkerig 35 perc az út. Hazafelé ugyanez csak fordított verzióban" - tette hozzá.

A hatvani MÁV-állomás: az egyik fontos pont

Szerencsésnek tartja magát, mert a munkahelye kifizeti az otthona és a cég közötti távolságra szóló bérletet. Besenyőtelek – Füzesabony havi bérlet 960 forint, a Füzesabony-Hatvan közötti etapra szóló vonatbérlet 4290 forint, Hatvanban a helyi bérlet pedig 1900 forint. "Így amit én állok saját zsebből az egy 4980 forintos Hatvan-Budapest vonatbérlet és egy BKV-s felsőoktatási bérlet, ami 3800 forint. Így nincs 9 ezer forint a havi utazási költség. Tehát jobban megéri, mintha albérletet vagy kollégiumot fizetnék a fővárosban" - fogalmazott.

Azt is elmondta, négy évig lakott kollégiumban, de a családi ügyek hazaszólították, amikor elkezdte a mesterképzést. "Nem akartam felköltözni újra. Egyszerűen nem éri meg, sem anyagilag, sem a kis lelkemnek" - érvelt. A sok utazásnak is van előnye: lustaságból otthon soha nem tanul, viszont a vonaton töltött 1,5 órát mindig olvasással/készüléssel/tanulással tölti. Meg is lett az eredménye: az első félév után lett ösztöndíja, és reméli, most is lesz. (A vizsgaidőszak utáni átlaga alapján, úgy gondolja, számíthat rá).

Kefír, péksüti, menza

A Buksza az utazás mellett a további napi költségekre is kíváncsi volt, például arra, mire költ gy átlagos napon. "Reggelire mindig péksütit, esetleg szendvicset vagy kefírt fogyasztok. Átlag 400 forintot költök ezekre. Napközben ásványvizet iszom vagy 100 százalékos gyümölcslevet. Előbbit körülbelül egy százasért, utóbbit pontosan 350 forintért veszem meg a sarki kisboltban. 50-50 százalékban van az, hogy főzök magamnak vagy veszek kaját. Utóbbi esetben 2 ezer forintot költök alkalmanként, de ebből 2-3 napra előre kijön az ebédem" - mondta Papp Henriett.  

"A munkahelyen többnyire a kantinban ebédelek, 8-900 forintot költök el kajára, ehhez több mint 300 forintos ebédtámogatást ad a cég. Ez tök jó dolog. Nassolni is szoktam: gyümölcsöt vagy müzliszeletet, esetleg mogyorót, az százas nagyságrendű kiadás. Ja, heti 3-szor járok sportolni is, havi 5000Ft a bérlet egy füzesabonyi konditeremben" - számolt be a további kiadásokról.

Mérleg
Papp Henriett havonta átlagosan 100-120 ezer forintból él, ez a fiztésből, az ösztöndíjból, a szociális támogatásból, és az árvaellátásból áll. Igennel felelt arra kérdésre, tud-e félretenni, és fontosnak tartja-e a takarékoskodást.
Elindított egy lakástakarék-konstrukciót, ez havi 10 ezret visz el. Most még jobban takarékoskodik, minden fillért félretesz egy szemműtétre. "Tény, nem kell fizetnem albérletet, itthon nem kell anyukámnak beleadnom a rezsibe, csak így tudok félretenni. Ha kérne pénzt a fnntartásra, akkor egy fillérem sem maradna" - mondta. 

Megéri-e?

Papp Henriett azt is elmondta, a mesterképzés nem felétlenül éri meg ezt a macerát. "Szeretem csinálni amit csinálok, mind a melóhelyen, mind az iskolában. Az már más tészta, hogy nem érzem, hogy a mesterdiplomának túl nagy értéke lenne. Sokszor az az érzésem, hogy fogalma sincs a munkáltatóknak, mi a bolognai rendszer lényege, ugyanannyi pénzt kapnék, ha elhelyezkednék most az alapdiplomámmal, mint egy év múlva fogok, ha a mesterrel kapok valahol állást.

"Tudjuk ugyanis, hogy fizetések pozíciókhoz vannak kötve, nem pedig végzettséghez. Ez öli meg az összes friss diplomás önbecsülését manapság" - válaszolta arra a kérdésre, megéri a mesterképzéssel bajlódni, ha amúgy is van munkahelye.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

2 Tovább

Mennyit költ a magyar turista?

Utazáskor tavaly egy nap alatt 3541 forintot költöttünk belföldön, külföldön ennek a tripláját. Jól szerepelt a balatoni térség, amely lenyomta az inflációt - érdekes adatok a városrangsorral. 

Tavaly a több mint négynapos utazások során összesen 124 milliárd forintot költöttünk (magyar lakosság). Ennek a 40 százaléka közel 50 milliárd ment el szállásra, több mint a negyede 33,5 milliárd pedig étkezésre, a fennmaradó összeg pedig közlekedésre. 

A napi kiadás átlagosan fejenként 3541 forint volt. A KSH most megjelent összefogalója további érdekességekkel szolgál: a Budapest mellett legkeresettebb balatoni régió jól szerepelt tavaly: a térség turisztikai bevételei az inflációnál nagyobb mértékben 5,8 százalékkal 79 milliárd forintra emelkedtek. 

Forrás: KSH

A külföldi - jellemzően többnapos - utazások során tavaly összesen 387 milliárd forintot fizettünk. Egy magyar turistának egy nap átlagosan több mint 12 ezer forintjába került, a belföldi összeg triplája. 

További bukszás posztok:

Mi hiányzik a dohányboltokból? 

Ahol a szabadban sem lehet cigizni

Mire elég a babapénz? 

Törékeny rollerekre figyelemeztet a Lidl


1 Tovább

Újdonság ragaszkodó szomszédoknak a BKV-tól

3100 forint. Ennyibe fog kerülni a közeljövőben megjelenő új BKV-jegy.  A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldala szerint "a német városokból ismert kedvezményes autópótló napijegyet bevezetjük, melyet az együtt utazó 2-5 fős ocsoportok használhatnak majd". (A BKK ezt azt követően közölte, hogy a budapesti főpolgármester bejelentette, jövőre nem drágulnak a BKV-jegyek és -bérletek.) Az új termékért két napijegy árát kell kifizetni a tervek szerint, ezért a pénzért 2-5 fő utazhat együtt 24 órán keresztül bármely BKV-járaton.

Vagyis elsőúsorban az egymáshoz közel lakó, azonos időben, azonos irányba/helyre közlekedő emberek használhatják. Visszafele is együtt kell utazniuk, tehát pontosan meg kell szervezniük az utazást ahhoz, hogy kihasználhassák a jegyet. Itt azonban könnyen elbukhat a dolog. 

Forrás: [origo] 

Az új jegy azonban nem a mindennapi munkába járásra van kitalálva: négy embernél húsz munkanappal számolva 62 ezer forint lesz a havi költség, tehát fejenként 15,5 ezer forintba kerül a közlekedés, öt embernél pedig 12,4 ezerbe. A bérlet ezzel szemben pedig csak 9800 forintba kerül jelenleg - tehát, ha nem drágul, akkor érdemesebb azt megvenni, már csak azért is, mert utóbbival hétvégén is lehet közlekedni. Ellentétben az autópótló jeggyel. 

Ezt a Budapesti Közlekedési Központ is elismeri, a szervezet Facebook-oldalán ez áll: "Mint ahogy autózni is jóval olcsóbb csoportban, mint egyedül, ez a napijegy-típusú jegynél a tömegközlekedésre is átültethető. Aki ezáltal rendszeresen tömegközlekedésre csábítható, úgyis bérletet vesz, ott pedig a kedvezmény még mindig nagyobb egy hónapra vetítve, mint ezzel a jeggyel lesz".

Mindezekből adódik, hogy az új jegy eseti használatra való, mondjuk azoknak a város szélén lakó szomszédoknak, akik egy helyre járnak kocsmázni a városba. Ebben az esetben a taxi versenytársa lesz a jegy. De ez csak egy példa a sok közül. 

9 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek