Bár sokan úgy tudják, a jegy vagy bérlet nélküli utazásért kapott csekk aznap helyettesíti a bérletet. Hát, nem. Nagyon sokba kerülhet a feledékenység. 

Igencsak szigorúan bánik a BKK a feledékeny bérleteseivel. Előfordul bárkivel, hogy otthon felejti a bérletét. Ha elkapják az ellenőrök, akkor lehetősége van bérletbemutatással rendezni az ügyet az Akácfa utcában, esetenként 2000 forintért, de - havi bérletnél - évente maximum két alkalommal. A Buksza egyik olvasójával is ez történt: otthon hagyta a bérletét, az utazás során jöttek az ellenőrök, átadta a szükséges papírokat, majd megkapta a csekket. Abban a hitben volt, hogy a csekkel aznap utazhat korlátlanul, de biztos, ami biztos, rákérdezett, valóban így van-e.

Fotó: Origo

Az ellenőr erre azt mondta: "Nem, ez csak a mostani utazás végéig jó, utána a szabályok szerint jegyet kell venni, esetleg bérletet. A kollégák azonban sokszor elfogadják és az Akácfa utcáig el lehet vele menni." Az illető később, az egyik metróállomáson a bejáratnál mutatta a csekket, erre az ellenőr mondta, hogy ez kevés, nem utazhat. Az utas pedig azt felelte, az Akácfa utcába tart. Az ellenőr átengedte, de jelezte, az utas ne lepődjön meg, ha megbüntetik. 

 

A Buksza azt kérdezte a BKK-tól, hogy pontosan mi a szabály ezekben az esetekben. A társaság közölte: "A BKK. járatait – éppúgy, mint bármely más közlekedési társaságét – kizárólag érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet igénybe venni. Amennyiben valaki otthon felejtette bérletét, akkor jegyet kell vásárolnia, ha igénybe szeretné venni a tömegközlekedési szolgáltatásokat; jegy hiányában annyiszor pótdíjazzák, ahányszor jegy és bérlet nélkül utazik."

Fotó:Origo

Mindössze annyi az engedmény, hogy az utas a pótdíjazást követően kapott helyszíni pótdíj elismervényével vagy a befizetési csekkel még befejezheti az utazást. A befizetési csekk (vagy a pótdíjról szóló elismervény) viszont egy későbbi időpontban és másik járaton már nem érvényes. Vagyis egy-egy új utazásnál újra és újra megbüntethetik az illetőt, hiába vette meg egyébként az egész hónapra szóló bérletet. A BKK válaszából az is kiderül, a jegyellenőrök nem fogadhatják el egész napos utazásra a csekket. "Az az ellenőr, aki azt elfogadja, szabálytalanságot követ el" - közölte a társaság.

A Buksza méltánytalannak, túlzottnak tartja a szigort. Egyrészt a meglévő bérlet esetén napi többszöri büntetés lehetőségét. Másfelől azt, hogy az érintettek mindössze kétszer mutathatják be az egyébként egész hónapra szóló bérletüket, ennél több alkalom esetén pedig nem 2 ezer, hanem minden egyes újabb esetnél minimum 16 ezer forint lehet a büntetés. Azokra a kérdésre, hogy mi az oka ennek a szigornak, tervez-e ezen a téren változtatást a cég, a Buksza nem kapott választ a BKK-tól. 

(Megjegyzés: A cikkben a szereplők és a pontos időpontok és állomások azért nincsenek pontosabban megjelölve, mert a BKK válasza alapján az ellenőrök szabálytalanságot követtek el, és nem szeretnénk, hogy bárkinek is szankcióval kelljen szembesülnie.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Vasárnaptól változtat a Lidl

Így adózik a cigi

Így néz ki az új 20 eurós

Munkanélküiség, ahogy még nem látta

Komplett falu kiadó