Az EU-n kívülről - mondjuk Ukrajnából vagy Szerbiából - behozott drágább termékek után fizetni kell. 

Bár az uniós országokból behozott termékek adó- és vámmentesek, az EU-n kívülről behozott holmik csak a megadott értékhatárig adómentesek.

Nincsenek új szabályok, de érdemes átismételni, mégis mik azok. A limitek forintban számolt értéke pedig változhat, mivel azt euróban adja meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Határátkelő Záhonynál, nem mindegy, mit hozunk be - Fotó: Magócsi Márton

A NAV 2015-re vonatkozó tájékoztatója szerint a légi utasok 430 euró (133 ezer forint), a nem légi utasok 300 euró (93 ezer forint), a 15 évnél fiatalabbak pedig 150 euró (47 ezer forint) értékben adómentesen hozhatnak magukkal termékeket, ha azt a személyi poggyászban hozzák. 

A vám- és adómentesség további csak akkor él, ha a termék alkalmi jellegű, kizárólag az utas vagy annak családtagjai fogják használni vagy elajándékozni, valamint a terméke jellege és mennyisége nem lehet olyan, ami kereskedelmi célú behozatalra utal. Spéci szabályok vonatkoznak az szeszes (alkoholos) italokra és a dohánytermékekre, amelyeket kizárólag 17 évnél idősebbek hozhatnak be az országba. 

Adó- és vámmentesen lehet behozni:

- 16 liter sört

- 4 liter szőlőbor

- 1 liter 22 százalékosnál (térfogatszázalék) nagyobb alkoholtartalmú italt 

- 2 liter 22 százalékosnál (térfogatszázalék) kisebb alkoholtartalmú italt (például pezsgő)

- repülőn érkezők 200 szál cigarettával vagy  100 szál szivarkával vagy 50 szál szivarral vagy 250 gramm vágott dohánnyal jöhetnek haza

- a nem repülővel érkezők (pl. vonat, autó, gyalog) 40 szál cigarettát vagy 20 szál szivarkát vagy 10 szál szivart vagy 50 gramm vágott dohányt hozhatnak be