Bár sokan úgy tudják, a jegy vagy bérlet nélküli utazásért kapott csekk aznap helyettesíti a bérletet. Hát, nem. Nagyon sokba kerülhet a feledékenység.

Igencsak szigorúan bánik a BKK a feledékeny bérleteseivel. Előfordul bárkivel, hogy otthon felejti a bérletét. Ha elkapják az ellenőrök, akkor lehetősége van bérletbemutatással rendezni az ügyet az Akácfa utcában, esetenként 2000 forintért, de - havi bérletnél - évente maximum két alkalommal. A Buksza egyik olvasójával is ez történt: otthon hagyta a bérletét, az utazás során jöttek az ellenőrök, átadta a szükséges papírokat, majd megkapta a csekket. Abban a hitben volt, hogy a csekkel aznap utazhat korlátlanul, de biztos, ami biztos, rákérdezett, valóban így van-e.

Fotó: Origo

Az ellenőr erre azt mondta: "Nem, ez csak a mostani utazás végéig jó, utána a szabályok szerint jegyet kell venni, esetleg bérletet. A kollégák azonban sokszor elfogadják és az Akácfa utcáig el lehet vele menni." Az illető később, az egyik metróállomáson a bejáratnál mutatta a csekket, erre az ellenőr mondta, hogy ez kevés, nem utazhat. Az utas pedig azt felelte, az Akácfa utcába tart. Az ellenőr átengedte, de jelezte, az utas ne lepődjön meg, ha megbüntetik.