Azt a bankjegyet, amelyről lekopik az ezüstös biztonsági csík, hamisnak nézik, nem fogadják el és kellemetlen perceket okoz. Vigyük a bankba!

A napokban visszakaptunk valahol egy kétezres bankjegyet, amelyen - mint később kiderült - egyáltalán nem látszott az ezüstözött biztonsági csík, helyén egy fehér csík volt. A bankó többi része azonban olyan volt érzésre, mint a többi.A Blaha Lujza téri Sparban akartunk vele fizetni, de a pénztáros nem fogadta el, mondván ezzel nem lehet, mert hamis vagy hamisgyanús.

Majd megpróbáltunk vele több, XI. kerületi kisboltban, trafikban vásárolni, előre jelezve az eladónak, hogy milyen bankjegyünk van, meg tudná-e nézni, hogy valódi-e, mert ezzel szeretnénk fizetni, de visszautasították. Bár sehol sem mondták, hogy hamisnak tartják, de ezek kellemetlen percek voltak az érezhető bizalmatlanság miatt. Ez persze érthető, senki nem akar bukni kétezer forintot.

A vásárlási próbák után a körtéri OTP-fiók nyújtotta a megoldást. Ott az ügyintéző hölgy megnézte az UV-lámpákkal, megtapogatta, majd azt mondta: "Semmi baja, csak nincs ott a csík. Az kopik le a legkönnyebben, feltehetően kimosták vagy ilyesmi. Adok maguknak másikat".

Ha valaki találkozik nem a megszokott paraméterekkel, kinézettel rendelkező bankjeggyel, akkor első körben a bankba vigyük, ahol gyorsan ítéletet mondanak a bankjegyről.

Nem nézik csalónak

Persze előfordulhat, hogy valakihez hamis vagy hamisgyanús bankjegy kerül, erről a Buksza szerzője még 2010-ben beszélgetett az MNB szakértőivel. (Bár az a cikk évekkel ezelőtt készült, ezek a szabályok nem változtak.)  Akkor Pataki Tibor, az MNB Készpénzszakértői Központjának vezetője azt mondta: "Nem életszerű, hogy mindenki egyesével ellenőrizze a bankjegyeket, ennek ellenére jó, ha mindenki tisztában van a legfontosabb bankjegybiztonsági elemekkel".

Hozzátette: ha kétségeink vannak, akkor el kell vinni egy bankba a gyanús pénzt, attól pedig nem kell tartani, hogy emiatt csalónak, hamisítónak néznek minket. Fontos, hogy a hamis bankjeggyel találkozó vásárlónak nem kell tartania a megtorlástól, ha nem ő volt a hamisító. Amennyiben valaki mégis hamis bankjegyet kap valahol vissza, akkor az ő kárát nem téríti meg senki, kénytelen lenyelni a veszteséget. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezek Budapst legdrágább kéglijei

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Véget vetnek a hőpapíros garanciatrükknek

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Mennyit kér a gázszerelő? 

Miért pénzkidobás a lúgos víz?