Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ez a világ legjobb bankjegye

Trinidad és Tobago 50 dolláros bankjegyét választották meg a világ legjobbjának.

Az 1961-ben alapított Nemzetközi Bankjegy Társaság (International Bank Note Society) verseny írt ki a 2014-ben kibocsátott bankjegyeknek.

A győztes a Trinidad és Tobago 50 dollárosa lett. A bankjegy a Trinidad és Tobago-i jegybank a világ legnagyobb múltú és legnagyobb bankjegygyártója, a De La Rue közös munkájából született. Íme elölről a világbajnok:

Forrás: theibns.org

A hátoldala pedig így néz ki:

0 Tovább

Új pénzt kap Európa - íme az új 20 eurós

Kedden bemutatták a jelenlegi húszeurós utódját. A Bukszának nagyon tetszik.

Folytatódik az euróbankjegyek 2013-ban megkezdett cseréje. Az Europé-sorozatból az 5 euróst 2013-ban, a 10 euróst tavaly vezették be, a 20 euróst pedig kedden mutatták be.

Az új 20 eurós - Forrás: Európai Központi Bank

Az új, a korábbinál biztonságosabb, azaz nehezebben hamisítható bankjegy november 25-én kerül forgalomba. Újdonság a bankjegyen kialakított hologramos "ablak", amelyben Europé arcképe látható a pénz mindkét oldalán.

Az új bankó másik oldala - Fotó Európai Központi Bank

Mario Draghi, az EKB elnöke az új 20 eurós bankjegyről azt mondta: "Az arcképes ablak igazi bankjegy-technológiai innováció. Az euróorendszer erőfeszítéseinek eredményeként az eurobankjegyek továbbra is nehezen hamisíthatók. Mindez pedig erősíteni fogja az euróövezet 338 millió lakosának a bankjegyekbe vetett bizalmát."

0 Tovább

Szörnyhatározóból bújtak elő a magyar eurótervek

A sajtóban gyorsan végigsöpörtek Bernát Barbara grafikus magyar euróbankjegyekről készült tervei. A kommentelőktől kapott hideget, meleget a diplomamunkának készült fiktív bankjegycsokor. Bernát Barbara munkái adnák az alapot. A bankjegytervek egyik különlegessége, hogy nem híres embereket, épületeket, hanem növényeket, állatokat vonultatnak fel. A grafikus a Bukszának - e-mailen adott - interjújában elmondta, hogy miért állatokat tett a tervekre, honnan jött az ötlet, és arra is választ kaptunk, hogy kártyával vagy készpénzzel fizet-e szívesebben, illetve tetszik-e neki az új tízezres.


 

"Az állatok szerethetővé teszik a bankjegyeket" - Fotó: Kelemen Richárd Miért pont bankjegyekkel készítetted a  diplomamunkádat?

 A mesterszakos végzős munkámnak  mindenképp  valami komolyabb projektet  szerettem volna  választani. Alapképzős  diplomám a Szörnyhatározó  című könyv volt,  amit magam írtam, tördeltem, és    illusztráltam, szintén rézkarcokkal. Ez  megvolt, utána  más jellegű kihívást  kerestem, adódott az  értékpapírok  tervezése, ami akkor még ismeretlen  terület volt számomra. A két munkát az  illusztráció  technikája és stílusa köti  össze, azonban a  papírpénzek egészen  más tervezői hozzáállást  igényel Azon túl, hogy szakít a  hagyományokkal a  bankjegysorozatod, miért állatokat és  növényeket választottál? És miért pont  azokat?

 Szerettem volna a tradicionális komoly  portréknál  egy kicsit lazábban kezelni a  pénz grafikáját. Az  állatvilág  kimeríthetetlen, általános téma és  alkalmas rá, hogy szerethetővé tegye a  bankjegyeket. Gyakran rajzolok állatokat, így nem volt igazán kérdéses, hogy mi fog a címletekre kerülni. A növényekkel pedig tájépítész szakon kerültem közelebbi viszonyba, több munkámban is szerepet kaptak. A bankjegytervekre került fajokat egyrészt személyes preferencia alapján választottam ki, a peléhez például mindenképp ragaszkodtam. Emellett van benne logika: előre eltervezett sorrend szerint történt, a növekvő címletek értékéhez megfelelő állatokat társítottam.

Mennyi idő alatt készült el a teljes sorozat, az első ceruzavonástól a végső tervig?

A munka 2014 februárjában kezdődött kutatással.  Majd jött a sorozatterv elkészítése, ez kulcsfontosságú fázis volt. Meghatároztam az állatok pozícióját, a feliratok és a címérték elhelyezkedését, ez kellett ahhoz, hogy egységesek legyenek az alkotások. Ezeket a terveket felnagyítottam, és előkészítettem a rézkarcoláshoz. Egy grafika elkészítése vázlatokkal együtt egy hétig tartott, így épphogy készen lettem mindennel a júniusi a diplomavédésig. Meg kell hagyni, hajtós volt: fél év nagyon kevés idő egy ilyen összetett feladathoz.

Tervezési fázis - Fotó: Bernát Barbara


 

Kaptál már jegyet a munkádra?

Igen, jelest. De az osztályzatnál sokkal fontosabb teljesítménynek tartom, hogy végig tudtam csinálni, amit célul tűztem ki magamnak. A megszerzett tapasztalatok sokkal többet érnek egy osztályzatnál.

A Szörnyhatározó, az bankjegyek alapja - Fotó: Bernát Barbara

Vagyis? Még laikus szemlélő számára is elég profinak tűnnek a bankjegyek. Azért az nem kézenfelvő, hogy egy grafikus képben legyen a bankjegytervezéssel…

Az egész folyamat nagyon sok újdonságot jelentett, például megismerkedtem Czeglédi Gábor rézmetszővel, aki rengeteget mesélt a bankjegyek készítésének folyamatáról. Ennek főszerepe volt abban, hogy rendszerben lássam a dolgokat, és el tudjak vonatkoztatni a kötöttségektől és szabályoktól. A tervezésben is nagyon nagy örömömet leltem, de a legszebb pillanat az volt, mikor elkészült az első tökéletesen illesztett nyomatom.

Eurósorozat - Fotó: Kelemen RichárdA Behance oldala egy tökéletes fórum arra, hogy ismertebb legyél. Mióta fent van a munka, azóta volt megkeresésed cégektől vagy bárhonnan, hogy rajzolj/tervezz/készíts nekik valamit? Például valamelyik ország nemzeti bankjától, akár a magyartól? (A Behance egy nemzetközi közösségi oldal, amelyen elsősorban kreatív emberek, művészek - például fotósoknak, grafikusoknak - teszik közzé munkájukat.) 

Igen, többen megkerestek már, volt aki logótervezéssel, illusztrációval, vagy meghívó tervezésével. Más is volt, de erről egyelőre nem beszélhetek.

Akkor csak annyit: külföldről is jött megbízás? Esetleg bankjegyekre is?

Külföldiek is, konkrét bankjegyekre még nem.

Melyik a kedvenc magyar bankjegyed? Mármint melyik tetszik a legjobban?

Horváth Endre százezer pengősét nagyon szeretem, bár úgy tudom ő kevésbé sorolta a legjobbjai közé, mert a gyorsan inflálódó pengők már nem metszet-mélynyomtatással készültek.

Ez a kedvenc magyar bankjegye - Forrás: Wikipedia


 

Hogy tetszik neked az új magyar tízezres?

Nekem tetszik! Talán kicsit kevesebb díszítés is elegendő volna, de szerintem szép élénk a színe, és szeretem hogy friss. Jó a változatosság.

Sokat használod - abban az értelemben, hogy az életben inkább készpénzzel vagy kártyával fizetsz?

Attól függ éppen melyikből van,de ha már választani kell, készpénzzel jobban szeretek, sokkal kifejezőbb. Így ritkábban válok meg nagy címletektől, mint bankkártyás fizetéskor.

Miket rajzolnál, terveznél a mostani forintbankjegyekre, ha csak rajtad múlna?

Növényeket és állatokat! Megvalósítanám az elvetett vázlatokat. A mostani koncepcióm forinttal is működhetne, persze ez esetben más fajokat választanék, az euróra szándékosan kerültek olyan állatok, amik egész európára jellemzők.

A peléhez ragaszkodtál az eurók esetében, a forintnál is szerepet kapna? Melyik állat vagy növény lenne rajta biztosan egy forintsorozaton?

Nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy vadállatokat rajzolnék a forintbankjegyekre is, nem háziállatokat.

1 Tovább

Kitágul az eurózóna

Csütörtöktől Litvánia is tagja lesz a valutaövezetnek. Magyarország jó darabig nem kér belőle.

Csütörtöktől bővül az eurózóna: Litvánia belépése után összesen 19 ország használja majd hivatalos pénzként az eurót. (Az eurózóna tagjai mellett több ország van, ahol - külön megállapodás alapján - szintén az euró a mindennapos fizetőeszköz, ilyen például Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán, míg Montenegró és Koszovó hivatalos megállapodás nélkül vette át az eurót.)


Litvánia mostani csatlakozása előtt, idén nyáron határozták meg az átváltási árfolyamot: 3,45 litas ér 1 eurót. A litasszal 2015. január 16-ától már nem lehet fizetni, de a meglévő érméket, bankjegyeket határozatlan idei visszaváltják. (1 litas mostani árfolyamon 91 forintot ér.) 

11-ből 19 lett

Az eurót egyébként 1999-ben vezették be számlapénzként 11 országban (Belgium, Németország, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Hollandia, Írország, Finnország, Luxeumburg), majd Görögország 2001-ben vezette be szintén számlapénzként.

Forrás: Európai Központi Bank
 Euróérmék Európa-szerte - a képre kattintva nagyobb méretben is megjelenik a kép

2002-ben pedig megjelentek az euróérmék és -bankjegyek ebben a 12 országban. Később további államok csalatkoztak: 2007-ben Szlovénia, 2008-ban Málta és Ciprus, 2009-ben Szlovákia, majd jöttek a balti államok 2011-ben Észtország, 2014-ben pedig Lettország lépett be az eurózónába, most pedig Litvánián a sor. 

Messze van a magyar euró

Magyarország egyelőre nem kíváncsi az euróra függetlenül attól, hogy teljesíti-e a feltételeket. Orbán Viktor miniszterelnök többször is jelezte, rövid távon - néhány éven belül - nem számol az euróval. 2011 elején például azt mondta, 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró, tavaly novemberben pedig azt, nem években, hanem évtizedben, évtizedekben kell gondolkodni a magyar euróról.

A forint euróra való cseréjével azért sem lehet számolni, mert a Magyar Nemzeti Bank idén szeptemberben az új tízezres bevezetésével kezdte meg a nagyszabású bankjegycserét, amelynek keretében 2018-ig a meglévő bankjegyeket biztonságosabbak váltják fel. Ez pedig arra utal, hogy 2018-ig semmiképp nem lesz magyar euró, és várhatóan még pár évig utána sem. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Lemondhatunk a műanyag forintokról

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

A 3 billió forintos bankjegycsere

Jön az új tízeurós

Új érmékkel bővült az eurócsalád

Új pénzt köszönt Európa

0 Tovább

Pénz, amely becsaphatja a gazdáját

Magyarországon a műanyag pénznek nincs jövője. Ez nem is feltétlenül baj.

"Az a legnagyobb probléma, hogy sokszor összeragadnak a műanyag pénzek" - mondta a Buksza egyik olvasójának rokona, aki Kanadában él. "Fokozottan kell figyelni arra, hogy ne verjem át magam. Azaz ne fizessek többet egy-egy alkalommal" - fogalmazta meg a műanyag pénzek legnagyobb problémáját.

Fotó: Somogyi Nóra

Szerinte ebből a szempontból jobbak voltak a régi, papíralapú bankjegyek, de a többi dolog rendben van. "Ugyanúgy be lehet őket gyűrni a zsebünkbe, össze lehet hajtogatni őket és a többi" - mondta.

0 Tovább

Lecserélik a 20 euróst

Ahogy Magyarországon, az eurózónában is zajlik a bankjegycsere. A soron következő bankjegy a 20 eurós. 

Jövőre, február 24-én mutatják be az új 20 euróst, amely az Európé névre keresztelt új eurósorozat legújabb tagja lesz - közölte az Európai Központi Bank. Az új húszeurós a 2013-ban bevezetett öteuróshoz, és az idén piacra került tízeuróshoz hasonlóan biztonságosabb lesz, azaz nehezebben lehet majd hamisítani.  

Forrás: Európai Központi Bank

„Az EKB és az euróövezet nemzeti központi bankjai örömmel várják az újbóli szoros együttműködést a bankjegykezelő berendezések gyártóival, forgalmazóival, üzemeltetőivel és tulajdonosaival. Hiszen végül is ők azok, akik az új bankjegy forgalomba bocsátása előtt előkészítik gépeiket és berendezéseiket az új pénz elfogadására” - nyilatkozta Yves Mersch, az EKB igazgatóságának tagja.

Forrás: Európai Központi Bank

A tízeurós bevezetésénél az EKB közölte, hogy az új bankjegysorozat tervezésében látássérültek is részt vettek, így ők is könnyebben használhatják majd az új pénzeket. Számukra kedvező, hogy az Európé-sorozat címletei minél nagyobb összegűek, annál nagyobb méretű a bankjegy, így a látássérültek könnyen tudják majd csoportosítani a pénzüket, de az a megoldás mindenki számára megkönnyíti az új euróbankók kezelését.

További segítség elsősorban a látássérülteknek, hogy az Európé-sorozat bankjegyeinek szélén vonalkasor található. A címletérték nagy, vastagon szedett, dombornyomott számmal van feltüntetve, amely könnyen kitapintható a bankjegy előoldalán. Az első sorozat meghatározó színei az Európé-sorozaton sem változnak, viszont élénkebbek, ami még könnyebbé teszi a címletek megkülönböztetését.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Jön az új tízeurós

Új érmékkel bővült az eurócsalád

Új pénzt köszönt Európa


4 Tovább

Napokon belül indul a 3 billió forintos bankjegycsere

Decemberben jönnek az új tízezresek, ezzel megkezdődik a mostani sorozat cseréje. Összesen 3,3 ezer milliárd forint értékű bankjegyet kell leváltani 2018-ig.

A magyar jegybank szeptemberben jelentette be, hogy leváltja a mostani bankjegysorozatot, újratervezett, a korábbinál biztonságosabb - nehezebben hamisítható - bankjegyeket vezet be.

Forrás: MNB

A cserére azért van szükség, mert bár csekély számban, egyre profibb hamisítványok jelentek meg, amelyek megtéveszthetik például a pénztárosokat.

0 Tovább

Lemondhatunk a műanyag forintról

Műanyagból készült bankjegyek tartósabbak, de könnyen összetapadnak. A jövő a papír-műanyag kombóé lehet, csak nem Magyarországon.

Az elmúlt másfél évtizedben világszerte több jegybank tért át a papíralapú bankjegyekről a műanyagból készült bankókra, de arányuk azért még mindig elenyésző. Ausztráliában már több mint egy évtizede használják a műanyag bankjegyeket, Kanadában is ilyenekkel lehet fizetni, ahogy Romániában is, a Bank of England (az angol jegybank) pedig úgy döntött, hogy 2016-tól műanyagra cseréli az 5 és a 10 fontost.

A műanyag 5 fontos - Forrás: Bank of England

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn megjelent cikkében ír a műanyag és a papíralapú bankjegyek közötti különbségekről. A jegybanki dolgozat szerint a műanyag bankjegyek elterjedésének gátja, hogy a papíralapú bankjegyekétől jelentősen eltérő nyomdai technológiával készülnek.

0 Tovább

Benézték az új ötezrest - fantáziabankó miatt tesz lépéseket az MNB

Egy amerikai online lap szerint a Pénzjegynyomdából ellopták az új 5 ezer forintos mintáját. Ez nem igaz, egy fantázianyomatot hittek az új forintbankónak - közölte a Bukszával a magyar jegybank. 

Egy bankjegyekkel foglalkozó - egyébként hitelesnek tűnő - amerikai online portál , a Banknotenews.com ismertetett két képet, amelyen a lap szerint az új 5 ezer forintos elő- és hátlapja látható. A lap azt írta, hogy az aláírás és dátum nélküli bankjegymintát a Pénzjegynyomdából lopták el.

Forrás: Banknotenews.com

A Buksza megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot, valóban az új ötezres szerepel-e az amerikai portálon. Az érzékeny ügyre lényegében azonnal reagált jegybank, amely Bukszával közölte: a magyar jegybank az új forintbankjegy-sorozatról szóló tájékoztatóiban nyilvánvalóvá tette, hogy eddig csak  a szeptember elején bemutatott tízezres és a jövőre érkező 20 ezres megjelenését rögzítették. A többi címlet (ezres, kétezres és az ötezres) grafikai terve sincs meg, és a kibocsátásuk időpontja sincs meghatározva. A bankjegycsere menetrendjét készpénzállomány és a selejtes bankjegyek számának alakulása alapján alakítja ki a jegybank.

Fantázianyomat, nem igazi bankó - Forrás: Banknotenews.com

"Mindezekből egyértelműen következik, hogy a képen (illetve a hivatkozott honlapon) látható 5000 forintos nem a megújuló forintbankjegy-sorozat tagja, hanem egy, a korábbi években tesztelés céljából készült, értéket nem képviselő fantázianyomat" - tisztázta a kérdést az MNB. A jegybank jelezte, tájékoztatni fogja a Banknotenews.com portált arról, hogy az általa közölt 5000 forintos bankjegyképek és az arról szóló információk nem helytállók, s alkalmasak a Pénzjegynyomda Zrt. és az MNB jó hírnevének megsértésére.  

Szigorú előírások

A jegybank hangsúlyozta azt, hogy a Pénzjegynyomda és a Magyar Nemzeti Bank pénzkezelési gyakorlata szigorú szabályok alapján történik, mely előírások az értékkezelési folyamatokban nem teszik lehetővé a visszaélést. 

A jegybanki készpénzgyárában tett korábbi látogatás, valamint a témában készült cikkei alapján a Buksza szerint állítható, hogy a magyarországi, azon belül is a jegybanki készpénzgyártás, -kezelés meglehetősen szigorú szabályok szerint működik. (A Buksza a jegybanktól kapott válaszra reagálva szerda reggel arról is érdeklődött a jegybanknál, hogyan kerülhetett az amerikai portálhoz a fantázianyomat. Amint mégérkezik a válasz, azzal bővítjük a cikket.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Átírhatják a személyi igazolványról szóló szabályt

Lehet menni a cukorért

Durva különbségek meglepetésekkel

Fogamzásgátlókat vontak ki a forgalomból

Álarcos mérgek bujkálhatnak az ételeinkben

Ennyi nyugdíjas képtelen gyakran húst enni


0 Tovább

Átverés az ingyenes repjegyakció

Az Instagramon terjedő Wizzair-akció - amely szerint 15 ezer ingyenes jegy vár gazdára - egyszerű átverés.

A légitársaság nevét viselő instagramos hamis profil 15 ezer ingyenjegyet kínál fel azoknak, akik követni kezdik és ezt egy screenshottal bizonyítják - írta szombaton az Index. A légitársaság erre reagálva a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy több hamis profil is használja a Wizz Air nevet. Azokhoz a cégnek nincs köze.

Az álprofilok a következők: 

 Wizzairromaniaooficial

Wizzairromaniaoficial

Wizzair_europe

Wizzair_uk (ezen jelent meg az "akció")

Wizzairhungary

wizzairofficial

wizzair_romania. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Új pénzt köszönt Európa

Kedden jelennek meg az új tízeurósok, amelyek biztonságosabbak, mint a korábbiak.

A Buksza több cikkben számolt be az új tízeurós érkezéséről, amely szeptember 23-án kedden került piacra az eurózónában.

A legfontosabb újdonságok az új tízeuróson:

- a bal és jobb szélén vonalkasor domborodik

Forrás: Európai Központi Bank

- a biztonsági szálon az euró jele - "€" - látható; a vízjelen pedig Európé arcképe és egy ablak látható


Forrás: Európai Központi Bank

- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám (a tízes) változtatja a színét: smaragdzöldről mélykékre

0 Tovább

Megmondjuk, mikor jön az új húszezres

A szeptemberben hivatalos pénzzé váló új tízezrest 2018-ig fokozatosan követik a többiek, a 20 ezer forintos várhatóan 2015 végén jelenik meg. Új címletre pedig nem kell számítani.

Egy bankjegysorozat műszaki szempontból természetes módon avul, ez a fejlesztések ellenére fokozatosan érezteti hatását, ami látszik a hamisítványok minőségében is - áll a Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányában, amelyben szeptember 1-jén bemutatott új tízezressel elindított - 2018-ig tartó - bankjegycsere indokairól írnak a jegybanki szakértők. (A Buksza szerint azért a tízezressel kezdték, mert ez a legnépszerűbb bankjegy Magyarországon, legalábbis ez logikus magyarázatnak fest.) 

Voltak megtévesztő hamisítványok, de jól állunk

Az MNB szerint a forinthamisítás - a körülbelül két évvel ezelőtt felszámolt nyomdai hamisító műhelytől eltekintve – a színes sokszorosító eszközökre - fénymásolókra, printerekre - épül. Ugyanakkor figyelemre méltó az a tendencia, hogy az alkalmi hamisítók egyszerű hamisítványai mellett – csekély számban –, de folyamatosan jelennek meg a forgalomban a felkészültebb hamisító műhelyekben előállított, kifinomult imitációs módszerekkel készített másolatok is. Ezek pedig a kereskedelemben dolgozó pénztárosok számára már gyakran megtévesztőnek bizonyulnak.


Az új, biztonságosabb tízezres - Forrás: MNB

Bár a forintbankjegyek hamisítási aránya kedvezőnek mondható, a jegybank szakértői rámutatnak, hogy egy lépéssel mindig a bűnözők előtt kell járni. Ezért van szükség egy-egy sorozat felfrissítésére, cseréjére, amelynek eredményeként biztonságosabb bankjegyek kerülnek forgalomba.

Jövő év végén jöhet az új húszezres

Az új sorozat első tagja a két hete bemutatott tízezres, amely bár szeptembertől hivatalos fizetőeszköznek számít, csak decembertől kerül nagyobb számban piacra, tömeges elterjedése pedig jövőre várható. A jegybanki tanulmányból szerint az új tízezrest a húszezres követi majd, várhatóan 2015 végén.

Jövőre jöhet az utódja - Forrás: MNB 

A többi címlet (ötszázas, ezres, kétezres, ötezres) bevezetésének időpontjáról nincs szó a jegybanki dolgozatban, amelyből az viszont kiderül, hogy új címlet bevezetését nem tervezi az MNB sem rövid, sem pedig középtávon. A jegybanki tanulmányt, amely foglalkozik az 1 és 2 forintosok kivezetésével, a 200 forintos bankjegy cseréjével, a nagy címletek rejtett gazdaságra gyakorolt hatásával is, itt olvashatja el.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Milyen autóval járnak a magyar főnökök?

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Így néz ki az új tízezres

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

Jönnek a tízeurósok

Milliárdokon ülünk, de nem foglalkozunk vele

0 Tovább

Olyan, mint az igazi - munkában a pénzfirkáló

A végeredményről nehéz megmondani, hogy nem valódi. Marcello Barenghi olasz művész rengeteg dolgot lerajzol, például a Rubik-kockát vagy éppen bankjegyeket. Pompás videó az 500 eurósról.

0 Tovább

Megelőzik az új tízezrest - jönnek az új tízeurósok

Magyarország a tízezrest, az eurózóna a 10 euróst cseréli le. Előbbiek decembertől, utóbbiak már három hét múlva debütálnak a piacon. 

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn jelentette be, hogy lecseréli biztonságosabb, újratervezett bankókra cseréli a meglévő bankjegyeket. A cserét a legnépszerűbb bankjeggyel, a tízezressel kezdik, az új tízezres keddtől hivatalos fizetőeszköz, de a forgalomban csak decembertől jelenik meg.

A régi és az új tízeruós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Nem csak az MNB hajt végre cserét, az Európai Központi Bank is: az öteuróssal kezdte, majd idén - ahogy azt a Buksza már korábban megírta - most szeptember 23-án dobják piacra az új tízeruóst. 


A régi és az új tízeruós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Ezen a linken az új tízeruós biztonsági elemei láthatóak, itt pedig a régi és az új bankjegyet egymásra téve lehet összevetni a kettőt, az alábbi videóból pedig kiderül, hogyan készülnek a tízeurósok. (A videó hosszú, több mint 15 perces, az izgalmasabb rész a harmadik (3.00-nál) percnél kezdődik, amikor például azt is megmutatják, hogyan kenik össze a festékkel a nyomtatóhengert.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Így néz ki az új tízezres

Lecserélik a legnépszerűbb magyar bankót

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket

0 Tovább

Így néz ki az új tízezres

Megjött az új tízezres, amely a legnépszerűbb címlet Magyarországon. 

A jegybank a várakozásoknak megfelelően hétfőn bemutatta az új tízezrest, amely biztonságosabb, mint a mostani, új címlet és új portré azonban nem lesz. A tízezres keddtől hivatalos fizetőeszköz, de csak decembertől megy a piacra. A legnépszerűbb bankjegyekről, összértékükről, darabszámokról itt olvashat részletesen

Az új bankjegy pedig íg néz ki:

Forrás: MNB

Arról, hogy korábban milyen forintbankjegyek voltak forgalomban itt olvashat részletesen. Arról pedig ebben a cikkben olvashat, hogy a lakosságnál még mindig milliárdos értékben vannak olyan bankjegyek, amelyeket ugyan már kivontak a forgalomból, de még visszaválthatóak. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Lesz-e teljes forintcsere?

Lecserélik a 10 euróst

Teljes forintcsere jöhet

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket


0 Tovább

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

Új bankó érkezik - ezért a Buksza infografikás áttekintést készített a készpénzpiacról, amelyből kiderül az is, hogy melyik a legelterjedtebb bankó.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentette, új bankjegysorozatot bocsát ki, elsőként az tízezres újratervezett, továbbfejlesztett változata jelenik meg, a többiek pedig 2018 érkeznek. Az új tízezres már keddtől (szeptember 2-ától) hivatalos fizetőeszköz, de csak decembertől jelenik meg a piacon, és széles körben jövőre fog elterjedni. A jegybanki bejelentés szerint nem lesz új címlet, és új portré sem kerül a bankjegyekre, de biztonságosabbak lesznek.

A lépés nem meglepő, a Buksza - az Indexre hivatkozva - a hétvégén megírta, hogy hétfőn új bankjegysorozat kibocsátást jelenti be a jegybank. (A részletekről a "Tényleg lesz teljes forintcsere" című cikkben olvashat.)

Lecserélik - Fotó: MNB

A Buksza a jegybanki bejelentés miatt áttekintette a teljes magyar készpénzpiacot. A forgalomban lévő bankjegyek összértéke március végén megközelítette a 3300 milliárd forintot, ami 20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A mennyiséget nézve pedig 13 százalékos volt a növekedés, így március végén 339,3 millió bankjegy volt forgalomban.

A pontos adatok az alábbi infografikán láthatóak, kiderül belőlük például, hogy a legelterjedtebb bankjegy a tízezres. (Az egeret az adott oszlopra, körcikkre húzva jelennek meg további információk. A 2014. március végi helyzetet tükröző adatok nem tartalmazzák az MNB által kiadott emlékérmék- és elmékbankjegyek adatait, igaz, ezek névértékükig törvényes fizetőeszköznek számítanak.)

0 Tovább

Tényleg lesz teljes forintcsere?

A korábbi híreknek megfelelően valamit tervez a jegybank: lehet, hogy csak egy új bankjegy debütál, de az is elképzelhető, hogy az összes forintbankjegyet lecserélik. Hétfőn kiderül.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken meghívót küldött a sajtónak, amelyben a "Milyen lesz a magyar készpénz?" című rendezvényre invitálja az újságírókat - írta pénteken az Index. Ennél több nem derül ki a meghívóból, és a sajtótájékoztató témájáról a lap külön kérdésére sem nem árult el többet a jegybank. A hírportál úgy tudja, a jegybank arra készül, hogy lecserélje az összes most forgalomban lévő bankjegyeket.

A lépés egyébként nem lenne meglepő. A Buksza - meg nem erősített hírek alapján - egy hónappal ezelőtt megírta, hogy teljes forintcserére készülhet a jegybank.

Forrás: Giphy.com

3 Tovább

Továbbra is milliárdokon ülnek a magyarok, de továbbra sem tudnak róla

Az esetleges pénzjegycsere miatt indított cikksorozat utolsó részében arról lesz szó, hogy rengeteg lejárt, de még visszaváltható bankjegy van a lakosságnál.

A Buksza az utóbbi napokban az esetleges pénzjegycserén lovagolt. A pénzcsere miatt érdemes még kitérni a már bevont, de még visszaváltható bankjegyekre. Ezek ugyanis milliárdos tételben vannak a lakosságnál, évek óta. (Az esetleges teljes bankjegy- és érmecseréről itt, a bankjegykiadásokról pedig itt olvashat részletesen.)

Még 14 millió darab van belőle szanaszét - Fotó: Wikipedia

A Buksza érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank most közölte, hogy elsősorban két fő címletből nem érkezett vissza komolyabb mennyiség, a 200 forintos bankjegyből és az úgynevezett hologramfólia - ezüst színű csík - nélküli 1000 forintosból.

0 Tovább

Teljes forintcsere jön? - Felsorakoznak a nyugdíjas bankók

A Hvg szerint a jegybank azt tervezi, hogy lecseréli a mostani érméket, bankjegyeket.

Teljes pénzcserét fontolgat a Magyar Nemzeti Bank, azaz búcsút intene a mostani forintérméknek és forintbankjegyeknek - ezt írta csütörtökön a Hvg, a lapnak az információt több, meg nem nevezett kereskedelmi banki forrás is megerősítette.

A hetilap megkeresésére a jegybank pedig azt válaszolta, "a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelése" céljából a Magyar Nemzeti Bank szakértői folyamatosan elemzik ezt a lehetőséget.

Búcsúzik a legnagyobb?

A HVG szerint, ha valóban lesz pénzcsere, az egyben arra is utal, hogy a kormány évekig nem kíváncsi az euróra, mivel a legutóbbi átfogó pénzcsere hét évig tartott.

0 Tovább

Lecserélik a 10 euróst

Az új öteurós egy éve jött, az új tízeurós célegyenesben, felkészül a húszeurós. Miben lesz más az új bankó, a Buksza felsorolja. 

Egy évvel ezelőtt, 2013 májusában került forgalomba az új öteurós, az Europé-sorozat első tagja. A következő címlet a tízeurós, amelyet januárban mutatott be az Európai Központi Bank (EKB). Két hét múlva pedig kezdődik a kampány, amelynek keretében Európa-szerte szórólapokon figyelmeztetnek arra, hogy szeptember 23-án bevezetik az új bankót. 

A új tízeurós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Az új eurobankjegyeken az első sorozaton megszokott, korokat és stílusokat bemutató motívumok lesznek, és maradnak az uralkodó színek is. Az új biztonsági elemek miatt azonban több változtatásra került sor, de a tízeurósok az EKB szerint könnyen megkülönböztethetőek lesznek a régiektől. 


Az új tízeruós hátulról - Forrás: Európai Központi Bank

Az új motívumok az Európai Unió 2002 óta végrehajtott, többlépcsős bővítésére is utalnak: Európa térképén immár Málta és Ciprus is felfedezhető, az „euro” szó a latin és a görög mellett cirill betűs változatban is olvasható, az EKB nevének rövidítése pedig öt helyett kilenc nyelven szerepel.

Újdonságok a szeptemberben megjelenő tízeuróson:

- az új bankjegy bal és jobb szélén vonalkasor domborodik

- az új bankjegyen Európé arcképe látható

- a biztonsági szálon az euró jele - "€" - látható

- az arcképes vízjelen Európé arcképe és egy ablak látható

- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám
fényeffektust produkál, a szám (10) színe is megváltozik, smaragdzöldről mélykékre

Az új bankjegysorozat tervezésében látássérültek is részt vettek, így ők is könnyebben használhatják majd az új pénzeket. Számukra kedvező, hogy az Európé-sorozat címletei minél nagyobb összegűek, annál nagyobb méretű a bankjegy, így a látássérültek könnyen tudják majd csoportosítani a pénzüket, de az a megoldás mindenki számára megkönnyíti az új euróbankók kezelését. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Iszol te eleget?

Használjon virtuális postai értesítőt!

Válj el másképp!

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasokna

Veszélyben az Ötöslottó trónja


0 Tovább

Tízezres probléma a 4-es metrón

Az automata a tízezrest nem fogadja el, a jegyellenőrők pedig nem tudnak belőle visszaadni. A forgalmi iroda tud a problémáról. Bezárult a kör. 

Szerda reggel osztotta meg a kudarcba fulladt utazását egy olvasó. A Bikás Park megállóból indult volna. Nem volt jegye, ezért venni akart az egyetlen automatánál, ahol egyébként 15 perces sor állt. (Összehasonlításul: a 4-es metró menetideje a két végállomás között 14 perc) Többszori próbálkozásra sem fogadta el a bankjegyet az automata. 

Innen indult volna, a kudarcba fulladt utazás - Fotó: Csernátony Csaba/Buksza

Olvasónk ezt követően a mozgólépcsőnél álló jegyellenőrökhöz fordult, akiktől elméletileg lehet jegyet vásárolni. A tízezres azonban túl nagy összeg. Nincs váltópénzünk, ezért nem tudunk visszaadni. Az utas a forgalmi irodába ment, rendezni az ügyet. Ott - egyébként nagyon kedvesen - közölték vele, tudnak arról, hogy rendszeresen sokan állnak az automatánál, ahogy arról is, hogy nem fogadja el mindig a bankjegyeket. Olvasónk írásbeli panaszt tett, ha megérkezik a válasz, közölni fogjuk.

Egy szó mint száz, akinek nincs bérlete, vigyen magával aprót, különben kétséges a célba jutás.  

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Használjon virtuális postai értesítőt?

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

0 Tovább

Nagyon sokat buknak a magyar lottójátékosok

Meg a sorsjegyesek - szimplán a figyelmetlenségük miatt. Évente ugyanis több mint 1 milliárd forint a fel nem vett nyeremények összege. Ebből újra nyeremény vagy az államé lesz.

Egyelőre nem tudni, hogy a néhány hete 3 milliárd forintos Ötöslottó-nyereményt felvette-e a nyertes. A Szerencsejáték Zrt. a Buksza kérdésére azt felelte: az Ötöslottó-nagynyereménnyel kapcsolatban a nyertes védelme érdekében egyelőre nem tudnak információt adni.

A legutóbbi csúcsnyeremény sorsáról tehát nincs információ, a Buksza szerzőit azonban régóta foglalkoztatja az is, mekkora összeget hagynak veszni a feledékeny játékosok.

0 Tovább

Óvakodj a fehér csíkos kétezrestől!

Azt a bankjegyet, amelyről lekopik az ezüstös biztonsági csík, hamisnak nézik, nem fogadják el és kellemetlen perceket okoz. Vigyük a bankba!

A napokban visszakaptunk valahol egy kétezres bankjegyet, amelyen - mint később kiderült - egyáltalán nem látszott az ezüstözött biztonsági csík, helyén egy fehér csík volt. A bankó többi része azonban olyan volt érzésre, mint a többi.A Blaha Lujza téri Sparban akartunk vele fizetni, de a pénztáros nem fogadta el, mondván ezzel nem lehet, mert hamis vagy hamisgyanús.

Majd megpróbáltunk vele több, XI. kerületi kisboltban, trafikban vásárolni, előre jelezve az eladónak, hogy milyen bankjegyünk van, meg tudná-e nézni, hogy valódi-e, mert ezzel szeretnénk fizetni, de visszautasították. Bár sehol sem mondták, hogy hamisnak tartják, de ezek kellemetlen percek voltak az érezhető bizalmatlanság miatt. Ez persze érthető, senki nem akar bukni kétezer forintot.

A vásárlási próbák után a körtéri OTP-fiók nyújtotta a megoldást. Ott az ügyintéző hölgy megnézte az UV-lámpákkal, megtapogatta, majd azt mondta: "Semmi baja, csak nincs ott a csík. Az kopik le a legkönnyebben, feltehetően kimosták vagy ilyesmi. Adok maguknak másikat".

Ha valaki találkozik nem a megszokott paraméterekkel, kinézettel rendelkező bankjeggyel, akkor első körben a bankba vigyük, ahol gyorsan ítéletet mondanak a bankjegyről.

Nem nézik csalónak

Persze előfordulhat, hogy valakihez hamis vagy hamisgyanús bankjegy kerül, erről a Buksza szerzője még 2010-ben beszélgetett az MNB szakértőivel. (Bár az a cikk évekkel ezelőtt készült, ezek a szabályok nem változtak.)  Akkor Pataki Tibor, az MNB Készpénzszakértői Központjának vezetője azt mondta: "Nem életszerű, hogy mindenki egyesével ellenőrizze a bankjegyeket, ennek ellenére jó, ha mindenki tisztában van a legfontosabb bankjegybiztonsági elemekkel".

Hozzátette: ha kétségeink vannak, akkor el kell vinni egy bankba a gyanús pénzt, attól pedig nem kell tartani, hogy emiatt csalónak, hamisítónak néznek minket. Fontos, hogy a hamis bankjeggyel találkozó vásárlónak nem kell tartania a megtorlástól, ha nem ő volt a hamisító. Amennyiben valaki mégis hamis bankjegyet kap valahol vissza, akkor az ő kárát nem téríti meg senki, kénytelen lenyelni a veszteséget. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezek Budapst legdrágább kéglijei

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Véget vetnek a hőpapíros garanciatrükknek

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Mennyit kér a gázszerelő? 

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

 

2 Tovább

Egyre többért kaparunk, de nem mehetünk biztosra

A kaparós sorsjegy nagy üzlet, évről évre egyre többet játszunk - idén már 40 milliárd felett jár a sorsjegybevétel. Pedig azt nem lehet tudni, hogy az adott sorsjegysorozat főnyereményei még megvannnak-e. A Szerencsejáték Zrt. a kaparóssorsjegyeknél 100 forintra vetítve 62-67 forintot fizet, ez meghaladja a törvényben előírta, 60 forintos minimumot. 

"Ezer éve a Black Jacket veszem. A többi nem érdekel, már hozzászoktam" - mondta egy harminc év körüli nő egy Rákóczi úti lottózóban. Amikor a Buksza arról kérdezte, miért ragaszkodik hozzá, közölte, "titok". Arra pedig, hogy a nyerési esély érdekli-e, határozott nemmel felelt. Hozzátette: "bár nagy összeget nem nyertem, kicsiket igen. Maradok ennél".

"Méhecskés volt a kedvencem, de már nincs. Most is azt választom, amelyik a legcukibb" - mondta a Buksza kérdésére egy kétgyermekes családanya egy másik, újbudai lottózóban. Arra a felvetésre, hogy a nyerési esély és a várható nyeremény szerepet játszik-e a választásában, szintén egyértelmű nem volt a válasz. "Azt választom, amelyik cuki" - erősítette meg a korábbi álláspontját. 

100-ra 62

A Buksza azt követően érdeklődött a játékosoktól,hogy az egyik új sorsjegy, a darabonként 500 forintos Édenkert valamivel rosszabb - 1:3,69-hez - nyerési esélyt kínál, mint mondjuk az egyik legnépszerűbb Black Jack, amely 200 forintba kerül, a nyerési esélye pedig 1:3,22-höz. A Buksza ezután megvizsgálta a sorsjegyeket, hogy pontosan mennyi is a várható nyeremény. A várható nyeremények között minimális a differencia: a drágább, 1000 forintos sorsjegyek esetében a 100 forintra vetített várható nyeremény magasabb, 67 forint. Így például a legnépszerűbb, Buksza sorsjegynél is ennyi; az olcsóbb, 200 forintos sorsjegyeknél ugyanez az érték 62 forint. Ez pedig meghaladja a kötelezően előírt mértéket, a vonatkozó rendelet szerint 100 forintra legkevesebb 60 forintot kell fizetnie a Szerencsejáték Zrt.-nek. 

A Buksza azon is spekulált, hogy melyik sorsjegyet érdemes a leginkább megvenni a főnyeremény szempontjából. Erre a kérdésre azonban nincs egyértelmű válasz. Azt ugyanis nem lehet tudni, hogy melyik sorsjegynél még éppen hány darab főnyeremény érhető el.  

A főnyeremények kívüli világ

A Buksza megkérdezte a Szerencsejáték Zrt.-t, miért nem teszi közzé, hogy az egyes sorsjegyek közül melyiknél hány főnyereményt vittek el eddig. A cég közölte, erre semmi nem kötelezi, ezzel együtt törekednek arra, hogy tájékoztassák a játokosokat.

"Azokon az értékesítőhelyeinken, ahol nagyobb nyereményt értek el valamelyik játékunkban, oklevél formájában számot adunk a helyszínen megnyert főnyereményről" - áll a társaság Bukszának küldött válaszában. Az Szrt. egyéb módon azért nem ismerteti a megnyert főnyereményeket, mivel kutatásai szerint ez csökkentené a játékkedvet, pedig a jackpoton kívül egy-egy sorsjegysorozatban mind összértéket, mind darabszámot tekintve is jelentős a nyeremények száma. A Buksza esetében a második legnagyobb nyeremény 5 millió forint, amelyből 3 darab is megnyerhető, és még mindezen felül is több mint háromnegyed millió nyeremény érhető el összesen 1,61 milliárd forint értékben. 

Egyre többet hoznak a kaparósok

A számok a Szerencsejáték Zrt.-t igazolják. 2008-ban 16,5 milliárd forintért vásároltunk kaparóst, erre az Szrt. több mint 10 milliárd forint nyereményt fizetett ki összesen. 2010-ben 17,8 milliárd volt a kaparós sorsjegyekből származó bevétel, amelyből közel 11 milliárdot fizetett ki nyereményként a cég. Tavaly 35 milliárd forintért keltek el sorsjegyek, a szerencsések pedig összesen 22,3 milliárdon osztozhattak. Az idén pedig már több mint 40 milliárdot ment el erre, a kifizetett nyeremények összege pedig 25,6 milliárdnál jár. 

A Buksza érdeklődött arról is, hogy a cég tervez-e változtatni a mostani gyakorlaton, azaz a jövőben elárulja-e, melyik sorsjegynél fogytak el a jackpotok, a társaság erre nemmel felelt, ami a számok fényében nem meglepő.

Több Buksza-poszt korábbról: 

Ki mennyit veszített, nyert az adólépésekkel?

Százmilliókat vettek el beteg gyerekektől

Mennyiért autózhatunk a Mazda CX-5-össel?

2 Tovább

Megújult a világ legnépszerűbb bankjegye - íme az új 100 dolláros

Kedden jelenik meg a világ legnépszerűbb bankjegyének tartott 100 dolláros új, színes verziója, amelyet nehezebb lesz hamisítani. A 100 dollárosról tudni kell, hogy valamennyi változattal lehet fizetni, függetlenül attól, mikor adták ki.


Így néz ki elölről (forrás: http://www.newmoney.gov),


és így hátulról (forrás: http://www.newmoney.gov).

0 Tovább
«
12

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek