Az esetleges pénzjegycsere miatt indított cikksorozat utolsó részében arról lesz szó, hogy rengeteg lejárt, de még visszaváltható bankjegy van a lakosságnál. 

A Buksza az utóbbi napokban az esetleges pénzjegycserén lovagolt. A pénzcsere miatt érdemes még kitérni a már bevont, de még visszaváltható bankjegyekre. Ezek ugyanis milliárdos tételben vannak a lakosságnál, évek óta. (Az esetleges teljes bankjegy- és érmecseréről itt, a bankjegykiadásokról pedig itt olvashat részletesen.)

Még 14 millió darab van belőle szanaszét - Fotó: Wikipedia 

A Buksza érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank most közölte, hogy elsősorban két fő címletből nem érkezett vissza komolyabb mennyiség, a 200 forintos bankjegyből és az úgynevezett hologramfólia - ezüst színű csík - nélküli 1000 forintosból. 

A bevonás kihirdetésének napján forgalomban levő mennyiséghez képest mintegy ötöde még a lakosságnál vagy egyéb helyeken van, ez a 200 forintos esetében 14 millió darab, az 1000-nél pedig 3 millió darab bankjegyet jelent. Összegszerűen pedig 2,8 milliárd, illetve 3 milliárd forintról van szó.

Korábbi milliárdok 

Ez egyben azt is jelenti, hogy három év alatt mindössze alig több mint 1 milliárd forint értékben vittek vissza bevont 200-ast és hologramcsík nélküli 1000-est a jegybankba. 2010-ben ugyanis a Buksza szerzője még az Origón azt írta, hogy a már 2007-ben visszavont hologramcsík nélküli 1000-esekből és a 200-asokból akkor 7,14 milliárd forint összeg volt a lakosságnál.


3 millió darab van még belőle belőle kint - Fotó: Wikipedia

A 200-as bankóval 2009. november 15-ig, a hologramcsík nélküli 1000-essel pedig 2007 augusztus 31-ig lehetett fizetni a boltokban. Előbbit 2029 november 16-ig, utóbbi pedig 2027 szeptember 1-jéig váltják vissza, tehát van még idő, bár felesleges addig őrizgetni.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján elmondható, hogy a bevont bankjegyek nem érdekli az embereket, az értük járó pénz nem igazán izgatja őket. Ez egyfelől a 200-asok és hologramcsík nélküli 1000-esek példája mellett abból is látszik, hogy a mostanit megelőző bankjegysorozatba tartozó lila "Ady" 500-ast, a zöld "Bartók" 1000-est és a barna "Széchenyi" 5000-est 15 évvel ezelőtt bevonták, eredetileg 2009. december 31-ig lehetett volna őket visszaváltani, de mivel nagyon sok maradt kint a lakosságnál, ezért 10 évvel 2019. december végéig kitolták a határidőt.

Hogyan válthatóak vissza?

Az érvényes szabályok szerint a jegybank által kibocsátott bankjegyeket és érméket a bevonásukig mindenki köteles névértéken elfogadni. A bevonás után a bankjegyeket 20 évig névértékükön érvényes bankjegyre cserélni.

2019 végéig cserélik - Fotó: Wikipedia

A bevonás napja után az adot bankjegy vagy érme már nem számít törvényes fizetőeszköznek, azaz nem kell elfogadniuk például a boltoknak, de a jegybank lakossági pénztárában  (cím: Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.)  az átváltási határnapig törvényes pénzre cserélhetőek. Az átváltási határnap után viszont már a jegybank sem ad értük pénzt.

2019 végéig cserélik - Fotó:Wikipedia

A bevont, de még átváltható bankjegyeket értéklevélben erre is el lehet küldeni a jegybanknak, a cím: Magyar Nemzeti Bank, 1850 Budapest. Ha az értéklevélben elküldött bankjegyet a jegybank elfogadja, akkor annak ellenértékét postai úton vagy átutalással fizeti ki.

2019 végéig cserélik - Fotó: Wikipedia

A 2012-ben életbe lépett jegybanktörvény szerint egyébként a forgalomból bevont bankjegyeket a bevonás határnapjától számított 3 évig a hitelintézeteknek és a postahivataloknak is át kell váltaniuk, de egyes hitelintézetek és postahivatalok ezt követően is becserélhetik, azokat, illetve a különböző szolgáltatásokért cserébe - fizetőeszközként - is elfogadhatják.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Teljes forintcsere jön?

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?