Új bankó érkezik - ezért a Buksza infografikás áttekintést készített a készpénzpiacról, amelyből kiderül az is, hogy melyik a legelterjedtebb bankó. 

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentette, új bankjegysorozatot bocsát ki, elsőként az tízezres újratervezett, továbbfejlesztett változata jelenik meg, a többiek pedig 2018 érkeznek. Az új tízezres már keddtől (szeptember 2-ától) hivatalos fizetőeszköz, de csak decembertől jelenik meg a piacon, és széles körben jövőre fog elterjedni. A jegybanki bejelentés szerint nem lesz új címlet, és új portré sem kerül a bankjegyekre, de biztonságosabbak lesznek. 

A lépés nem meglepő, a Buksza - az Indexre hivatkozva - a hétvégén megírta, hogy hétfőn új bankjegysorozat kibocsátást jelenti be a jegybank. (A részletekről a "Tényleg lesz teljes forintcsere" című cikkben olvashat.) 

Lecserélik - Fotó: MNB

A Buksza a jegybanki bejelentés miatt áttekintette a teljes magyar készpénzpiacot. A forgalomban lévő bankjegyek összértéke március végén megközelítette a 3300 milliárd forintot, ami 20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A mennyiséget nézve pedig 13 százalékos volt a növekedés, így március végén 339,3 millió bankjegy volt forgalomban.

A pontos adatok az alábbi infografikán láthatóak, kiderül belőlük például, hogy a legelterjedtebb bankjegy a tízezres. (Az egeret az adott oszlopra, körcikkre húzva jelennek meg további információk. A 2014. március végi helyzetet tükröző adatok nem tartalmazzák az MNB által kiadott emlékérmék- és elmékbankjegyek adatait, igaz, ezek névértékükig törvényes fizetőeszköznek számítanak.)

Arról, hogy korábban milyen forintbankjegyek voltak forgalomban itt olvashat részletesen. Arról pedig ebben a cikkben olvashat, hogy a lakosságnál még mindig milliárdos értékben vannak olyan bankjegyek, amelyeket ugyan már kivontak a forgalomból, de még visszaválthatóak. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Lesz-e teljes forintcsere?

Lecserélik a 10 euróst

Teljes forintcsere jöhet

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket