A korábbi híreknek megfelelően valamit tervez a jegybank: lehet, hogy csak egy új bankjegy debütál, de az is elképzelhető, hogy az összes forintbankjegyet lecserélik. Hétfőn kiderül. 

A Magyar Nemzeti Bank pénteken meghívót küldött a sajtónak, amelyben a "Milyen lesz a magyar készpénz?" című rendezvényre invitálja az újságírókat - írta pénteken az Index. Ennél több nem derül ki a meghívóból, és a sajtótájékoztató témájáról a lap külön kérdésére sem nem árult el többet a jegybank. A hírportál úgy tudja, a jegybank arra készül, hogy lecserélje az összes most forgalomban lévő bankjegyeket. 

A lépés egyébként nem lenne meglepő. A Buksza - meg nem erősített hírek alapján - egy hónappal ezelőtt megírta, hogy teljes forintcserére készülhet a jegybank.

Forrás: Giphy.com

A Buksza akkor (júliusban) megkérdezte a jegybankot, hogy valóban lesz-e bankjegycsere, erre reagálva az MNB közölte: "A Magyar Nemzeti Bank – a világ többi jegybankjához hasonlóan – folyamatosan törekszik a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelésére. E forgalmi szempontoknak való jobb megfelelőség érdekében végzett vizsgálatok az általános szakértői tevékenysége részét képezik, ami a lakosság számára a természetéből fakadóan nem érzékelhető. Amennyiben e szakértői elemzések a készpénzforgalmat érintő változtatásokat látnának szükségesnek, arról a jegybank az összes körülményt mérlegelve – általa eddig követett gyakorlat szerint – kellő időben, és megfelelő előkészítettség mellett hoz döntést és nyújt tájékoztatást."

Könnyen lehet, hogy búcsúzunk tőlük - Fotó: MNB

Az Index mostani értesülése szerint tehát az MNB elérkezettnek látja az időt arra, hogy lecserélje a bankjegyeket - de konkrétumokat csak hétfőn fogunk tudni.

Az érmék cserélődnek

Nem szabad elfelejteni, hogy a jegybank egyébként 2012-től már belekezdett egy forintcserébe, mégpedig az érméknél, ám a változás nem igazán látványos: fokozatosan vonják ki ugyanis a "Magyar Köztársaság" felirattal rendelkező érméket, helyükre pedig a "Magyarország" felirattal rendelkező érmék lépnek, de amúgy a kinézetük nem változik. 

Arról, hogy korábban milyen forintbankjegyek voltak forgalomban itt olvashat részletesen. Arról pedig ebben a cikkben olvashat, hogy a lakosságnál még mindig milliárdos értékben vannak olyan bankjegyek, amelyeket ugyan már kivontak a forgalomból, de még visszaválthatóak. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Lecserélik a 10 euróst

Teljes forintcsere jöhet

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket