Az új öteurós egy éve jött, az új tízeurós célegyenesben, felkészül a húszeurós. Miben lesz más az új bankó, a Buksza felsorolja. 

Egy évvel ezelőtt, 2013 májusában került forgalomba az új öteurós, az Europé-sorozat első tagja. A következő címlet a tízeurós, amelyet januárban mutatott be az Európai Központi Bank (EKB). Két hét múlva pedig kezdődik a kampány, amelynek keretében Európa-szerte szórólapokon figyelmeztetnek arra, hogy szeptember 23-án bevezetik az új bankót. 

A új tízeurós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Az új eurobankjegyeken az első sorozaton megszokott, korokat és stílusokat bemutató motívumok lesznek, és maradnak az uralkodó színek is. Az új biztonsági elemek miatt azonban több változtatásra került sor, de a tízeurósok az EKB szerint könnyen megkülönböztethetőek lesznek a régiektől. 


Az új tízeruós hátulról - Forrás: Európai Központi Bank

Az új motívumok az Európai Unió 2002 óta végrehajtott, többlépcsős bővítésére is utalnak: Európa térképén immár Málta és Ciprus is felfedezhető, az „euro” szó a latin és a görög mellett cirill betűs változatban is olvasható, az EKB nevének rövidítése pedig öt helyett kilenc nyelven szerepel.

Újdonságok a szeptemberben megjelenő tízeuróson:

- az új bankjegy bal és jobb szélén vonalkasor domborodik

- az új bankjegyen Európé arcképe látható

- a biztonsági szálon az euró jele - "€" - látható

- az arcképes vízjelen Európé arcképe és egy ablak látható

- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám
fényeffektust produkál, a szám (10) színe is megváltozik, smaragdzöldről mélykékre

Az új bankjegysorozat tervezésében látássérültek is részt vettek, így ők is könnyebben használhatják majd az új pénzeket. Számukra kedvező, hogy az Európé-sorozat címletei minél nagyobb összegűek, annál nagyobb méretű a bankjegy, így a látássérültek könnyen tudják majd csoportosítani a pénzüket, de az a megoldás mindenki számára megkönnyíti az új euróbankók kezelését. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Iszol te eleget?

Használjon virtuális postai értesítőt!

Válj el másképp!

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasokna

Veszélyben az Ötöslottó trónja