Decemberben jönnek az új tízezresek, ezzel megkezdődik a mostani sorozat cseréje. Összesen 3,3 ezer milliárd forint értékű bankjegyet kell leváltani 2018-ig. 

A magyar jegybank szeptemberben jelentette be, hogy leváltja a mostani bankjegysorozatot, újratervezett, a korábbinál biztonságosabb - nehezebben hamisítható - bankjegyeket vezet be.

Forrás: MNB

A cserére azért van szükség, mert bár csekély számban, egyre profibb hamisítványok jelentek meg, amelyek megtéveszthetik például a pénztárosokat. 

Az új sorozat első tagja a tízezres, amely szeptember óta hivatalos fizetőeszköz, de a forgalomban csak decembertől jelenik meg. A tízezres egyébként a legnépszerűbb bankjegy Magyarországon az összes bankjegy 32 százaléka adja a június végi adatok szerint.  

Forrás: Pénzjegynyomda Zrt.

A jegybank az új tízezres bevezetése után közölte azt is, hogy jövőre érkezik az új húszezres, amely a tízezres mögött a második helyen áll az elterjedtséget nézve: az összes bankjegy 28 százaléka húszezres.

Természetesen értékben már a húszezres vezet, összértékük meghaladja a 2000 milliárd forintot, míg a tízezreseknél 1118 milliárd forintra rúg az összérték. A többi bankjegy cseréje a húszezres után indul, a jegybank azt tervezi, hogy 2018-ig lecseréli a teljes sorozatot.

A csere során összesen 3,36 ezer milliárd forint, azaz 3,36 billió forint értékű bankjegyet kell lecserélni. (Az infografikán láthatóak a különböző bankjegyek adatai, az egeret az oszlopokra ugranak elő a kérdéses adatok.)  

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Hány forintos játszma a boltzár? 

Jön a boltok háborúja

Így kerülhető ki a boltzár

Adósságrendezés a dohányboltokban

Mekkora fizetésemelést szán nekünk a kormány?

Híres épületet választott az Aldi

500-640 forintos dugódíj jöhet Budapesten