Meg a sorsjegyesek - szimplán a figyelmetlenségük miatt. Évente ugyanis több mint 1 milliárd forint a fel nem vett nyeremények összege. Ebből újra nyeremény vagy az államé lesz. 

Egyelőre nem tudni, hogy a néhány hete 3 milliárd forintos Ötöslottó-nyereményt felvette-e a nyertes. A Szerencsejáték Zrt. a Buksza kérdésére azt felelte: az Ötöslottó-nagynyereménnyel kapcsolatban a nyertes védelme érdekében egyelőre nem tudnak információt adni.

A legutóbbi csúcsnyeremény sorsáról tehát nincs információ, a Buksza szerzőit azonban régóta foglalkoztatja az is, mekkora összeget hagynak veszni a feledékeny játékosok.

Az SzZrt. válaszából kiderült, hogy minden évben több mint 1 milliárd forintot hagynak a társaság kasszájában a nyertesek.

A legtöbb bevételt termelő slágerjáték, az Ötöslottó esetében tavaly félmilliárd forint volt a fel nem vett nyereményekből adódó összeg. 2008 óta pedig az Ötöslottót, a Hatoslottót, a Kenót és a sorsjegyeket figyelembe véve összesen 6,6 milliárd forintot tett ki – derül ki a Szerencsejáték Zrt. Bukszának elküldött válaszából. A társaság ezt a pénzt adta vissza a játékosok részére az adott játékokra szervezett különsorsolásokon.

Az Ötöslottó, a Hatoslottó, a Skandináv lottó és a Kenó esetében a sorsolás napjától számított 90 napig vehetőek fel a nyeremények. 90 nap után a cégnek 180 napja van arra, hogy a kasszában maradó nyereményeket szétossza az adott játéktípus játékosai között: ebből az összegből fedezik például a különsorsolások nyereményeit. Ha fél éven belül a megmaradt összeget nem fordítja nyereményekre a társaság, akkor azt játékadóként az állami költségvetésbe kell befizetnie. 

A sorsjegyeknél kicsit más a felállás, a nyereményeket az értékesítés lezárása után 30 napig lehet felvenni. Az viszont nem mindegy, hogy az egyik sorsjegy - például a Black Jack – egyik sorozatának az eladása zárul le, vagy az adott sorsjegy forgalmazását végleg befejezi az Szrt. Ha csak egy sorozatot zárnak le, akkor a bent maradt nyeremények összegét fél éven belül különsorsoláson használják fel újabb nyereményekre. Ha azonban megszűnik a sorsjegy, akkor a fel nem vett nyeremények adó formájában szintén az állami költségvetésbe kerülnek.

Bár szép summát hagynak a feledékeny játékosok a SzZrt.-nél, ez az összeg eltörpül a kifizetett nyeremények mellett. Tavaly a cég összesen nettó 136 milliárd forintot fizetett a nyerteseknek, ezen belül a sorsjegyesek több mint 30 milliárdot kaptak.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

40 kilós fogyás csoda nélkül

700 lóerő 500 millióért - a legdrágább használt autók

Havi 100 ezerrel nőtt a politikusok fizetése

Egyetlen állás fizet jobban a politikánál