Legyőzték az Ötöslottót, legalábbis egyelőre. Mégpedig a sorsjegyek, pedig náluk azt sem lehet tudni, megvan-e még a főnyeremény. 

A jelek szerint a jétékosokat nem érdekli, hogy egy adott sorsjegysorozat jackpotjait (főnyereményeit) már elvitték-e esetleg, kaparnak, egyre többet. 


Forrás: Giphy.com

A Buksza korábban már írt arról, hogy a magyar játékosok odavannak a kaparós sorsjegyekért, a múlt évben azonban még az Ötöslottóból több bevétele volt a szerencsejáték-szervező állami mamutcégnek, mint a sorsjegyekből. Idén, legalábbis a féléves adatok szerint azonban fordult a kocka.


A Szerencsejáték Zrt. a Buksza kérésére elküldte az elmúlt öt év első féléveire vonatkozó statisztikáit, amelyekből tisztán látszik a sorsjegyek karrierje. 2009 első felében 21 milliárd forintot költöttünk Ötöslottóra, míg sorsjegyekre csak 8 milliárdot. Az idei első félévben az Ötöslottó-bevétel meghaladta a 28 milliárd forintot, míg a sorsjegyek már 29,6 milliárd forintot termeltek. 

A Szerencsejáték Zrt. szerint a sorsjegyek és az Ötöslottó bevételeinek összevetésénél fontos figyelembe venni egyrészt azt, hogy csak a féléves adatok alapján vezetnek sorsjegyek, így az év egészében az Ötöslottó még be is hozhatja a hátrányt. Másfelől pedig azt, hogy a cég szerint nem igazán összehasonlítható egy termékcsoport  (a 12 sorsjegy) és egy önálló termék (Ötöslottó) bevétele.

Ha a lottójátékokat összesítve nézzük, akkor egyébként ők vezetnek. Az Ötöslottó 28 milliárdja mellett 12 milliárdért hatosoztunk az első félévben, a Skandináv Lottó bevételei lottó pedig 9 milliárdot hozott össze. (A Kenó a maga 2,66 milliárdos értékével marginális tényező. A legtöbb bevételt pedig a Tippmix termelte, de az alapvetően másféle szerencsejáték, ezért nem szerepel ebben az összevetésben.)

Nem tuti

A sorsjegyek karrierje azért érdekes, mivel nem mehetünk biztosra a főnyeremény tekintetében. Az Ötöslottónál ismert, hogy mennyi a jackpot és az adott számok bejelölésével a biztosan miénk lesz a pénz (ha több ötös van, akkor persze megosztva), ezzel szemben a sorsjegyeknél azt nem lehet tudni, hogy megvan-e még egyáltalán a főnyeremény. A Szerencsejáték Zrt. ugyanis azt nem árulja el, hogy egy adott sorsjegysorozat esetében már elvitték-e a főnyereményeket. (Erről és a különböző sorsjegyek nyerési esélyeiről részletesen ebben a Buksza-cikkben olvashat, az Ötöslottó trónjáról szóló cikket pedig itt találja.)

A Buksza tavaly novemberben kérdezte meg a Szerencsejáték Zrt.-től, miért nem teszi közzé, hogy az egyes sorsjegyek közül melyiknél hány főnyereményt vittek el eddig. A cég közölte, erre semmi nem kötelezi, ezzel együtt törekednek arra, hogy tájékoztassák a játokosokat. "Azokon az értékesítőhelyeinken, ahol nagyobb nyereményt értek el valamelyik játékunkban, oklevél formájában számot adunk a helyszínen megnyert főnyereményről" - derül ki a társaság akkori válaszából.

Az Szrt. - a Bukszának adott válaszában akkor azt is közölte - egyéb módon azért nem ismerteti a megnyert főnyereményeket, mivel kutatásai szerint ez csökkentené a játékkedvet, pedig a jackpoton kívül egy-egy sorsjegysorozatban mind összértéket, mind darabszámot tekintve is jelentős a nyeremények száma. A Buksza érdeklődött arról is, hogy a cég tervez-e változtatni a mostani gyakorlaton, azaz a jövőben elárulja-e, melyik sorsjegynél fogytak el a jackpotok, a társaság erre nemmel felelt, ami a sorsjegyekből származó bevétel alapján végülis érthető. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?