Az ötös lottó történetének 3000-ik húzása lesz augusztus utolsó hetében. Ebből az alkalomból kissé "megfaggattuk" az eddigi 2998 húzás adatait. Kiderül, mire kellene 800 ezer évet várni, melyik a leglustább és a leggykoaribb szám, valamint az is, mi nem fordult elő eddig soha. Számmágia a jubileum fényében.

Nem voltam túl jó matekból, de - kis segítséggel - megértettem, hogy nincs jó szám, vagy ha tetszik mindegyik jó, mindegyik egyformán jó. Minden héten mind a 90 szám ugyanolyan eséllyel kerül a kihúzott öt szám közé.


Forrás: Origo

Persze ha tippelni akarunk bárkihez, bármihez fordulhatunk segítségért, persze felmerl egy csomó kérdés: Azok közül válasszak, amelyek már eddig is gyakrabban szerepeltek a kihúzottak között? Vagy éppen ellenkezőleg inkább az eddigi húzásokat tekintve lemaradottak közül, hiszen a lemaradásuk nem maradhat így az idők végtelenségéig? Sokféle módon választhatjuk meg a végső tippünket.

Tények, számok

Nézzük a statisztikát, amely a Szerencsejáték Zrt. honlapján is látható: a leggyakrabban, eddig összesen 194 alkalommal kerültek a nyerő ötösbe a 29 és a 75. Csak eggyel kevesebbszer húzták ki az emberek egyik leggyakoribb szerencseszámát, a 3-ast. Őket követi a 77 és 66.

A leglustább a 88, 134 alkalommal húzták ki. Nem sokkal többször került a kihúzottak közé a 63, 87, 5 és az 58.

 A játék kezdetén a legtovább, 81 hétig a 31-re kellett várni, hogy a nyerő számok közé kerüljön. A játék eddigi történetében mégsem a 31, hanem a 16 "aludt" a legtovább. Két egymás utáni kihúzására szinte napra pontosan 3 évet kellett várni 1961. 33-ik hete és 1964. 32-ik hete között.

 Mi a jó szisztéma?

Persze ilyen sincs. Itt is igaz, hogy minden számötös egyforma valószínűséggel lehet az éppen adott húzás eredménye. Ugyanakkora az esélye annak, hogy a legközelebbi húzás nyerő számötöse az {1,2,3,4,5} számok lesznek, mint a {6, 52, 57, 68, 86} számötösnek, annak ellenére, hogy az utóbbi az elmúlt hét nyertes számai. Ez az esély már nagyon kicsi, mivel a lehetősségek száma majdnem 44 millió. Nem véletlen - ha szabad ilyet mondani egy szerencsejátéknál - az eddigi közel háromezer húzásból még nem volt két hét, amelyiken ugyanaz az öt szám lett volna a nyerő. (Ahhoz, hogy ez biztosan előforduljon, lehet hogy még több mint 800 ezer évnek kell eltelnie.)

Persze sok játékosnak van tuti tippje. Emlékezhetünk Nyilas Misi történetére. Pósalaky úr az előző éjszaka megálmodott számokat tette meg, és ebben követőkre talált. (Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig.)

Mások a családtagok születési dátumából eredeztetik tippjeiket, megint mások szerencsekerékkel forgatják ki a nyerő számokat és még lehetne folytatni. A lehetőségek, már az öt szám választásának módjára vonatkozó lehetőségek száma korlátlan.

Két spéci dolog

A rengeteg számból számtalan statisztikát lehet készíteni, a Buksza most két érdekességet emel ki.

- Az eddigi húzások között nem volt olyan, hogy öt egymást követő szám lett volna az eredmény. De kétszer is majdnem. 1972. 48-ik hetén majdnem a 27, 28, 29, 30, 31 lett, a 28 helyett a 71-et húzták ki. 1993. 3-ik hetében pedig majdnem az 53, 54, 55, 56, 57 került ki a gömbből, az 56 helyett a 3-as lett a nyerő.

- A prímszámok azok, amelyeknek nincs valódi osztója, vagy másképp fogalmazva: csak 1-gyel és önmagukkal oszthatók. A 90 szám között 24 ilyen van. Az eddigi húzások között két olyan is volt, amikor mind az öt kihúzott szám prím volt. 2010-ben a 39-ik héten: a 13, 19, 31, 53, 73 prímeket húzták ki, 2013-ban a 8-ik héten pedig a 2, 3, 47, 61, 67 volt a nyerő.

(A lottójátékról szóló Buksza-cikkekben az ötös lottó neve kétféleképpen van írva, ennek magyarázata, hogy a Szerencsjáték Zrt. a terméket, játékot Ötöslottó tulajdonnéven futtatja, míg, ha nem a tulajdonnévről van szó, akkor ötös lottó a helyes írásmód.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Vesztésre áll a magyar millliárdosgyár

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Nagyon sokat buknak a magyar lottójátékosok

Milliárdokért kaparunk, de...

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan