Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mindenki irigyelheti a holland fiatalokat

A finn, osztrák, német és holland fiatalok körében a legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, Spanolországban és Görögországban viszont kiábrándító a helyzet. Magyarország a középmezőnyben. A holland fiataloknak mindössze 4 százaléka nem csinál semmit. Az EU infografikája az egyik legégetőbb problémáról. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Schwarzenegger utódja sokkal többet kapott

A Mr. Olimpia idei nyertese 275 ezer dollárt, 66,5 millió forintot kapott. Az első versenyen 1965-ben pedig még csak ezer dollár járt a győztesnek, és a verseny egyik legismertebb bajnoka, Arnold Schwarzenegger is csak 32,5 ezer dollárt tehetett zsebre a hét győzelméért.    

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban tartották a Mr. Olimpia döntőjét, amelyet az Egyesült Államokban a testépítők Super Bowljaként emlegetnek. A mostani Mr. Olimpia jubileumi volt, ugyanis ötvenedik alkalommal rendezték meg.

Az idei versenyen - az elmúlt évekhez hasonlóan - a két esélyes, Kai Greene és a címvédő Phil Heath küzdelmét hozta. Phil Heath nyert végül, így sorrendben a negyedik győzelmét könyvelhette el 2010 óta.

275 ezer dollár - 66,5 millió forint a győztesnek

Phil Heath idei győzelméért 275 ezer dollárt, azaz 66,5 millió forintnak megfelelő összeget kapott. Ez jelentős növekedés tavalyhoz képest, akkor ugyanis 250 ezer dollárt vihetett haza. Kai Greene, aki az utóbbi években rendre második lett Heath mögött 130 ezer dollárral, 31,5 millió forinttal lett gazdagabb. A harmadik helyezett Shawn Rhoden pedig 90 ezer dolláros, 21,8 millió forintos pénzdíjat vehetett fel.


Phil Heath, az idei győztes, negyedik bajnoki címe -

Forrás: Bodybuilding.com/Livestream.com

Bár vannak jóval nagyobb díjjal kecsegtető sportesemények, a Mr. Olimpia a kezdetekhez képest ma már sokkal jobban fizet, mint a verseny indulásakor. Az első Mr. Olimpián, 1965-ben ugyanis mindössze 1000 dollárt kapott az első helyezett Larry Scott.


Arnold Schwarzenegger évtizedekkel ezelőtt - Fotó: Northfoto/Origo 

Az amerikai inflációt figyelembe véve az 1965-ben elnyert 1000 dollár ma 7550 dollárt (1,82 millió forintot) érne. Fordítva pedig a következő a helyzet: a mostani 275 ezer dollár fődíjnak megfelelő értékű nyeremény 1965-ben 36,5 ezer dollár lett volna.

A verseny egyik legismertebb bajnoka Arnold Schwarzenegger, aki hétszer nyert. A testépítés után színészként világsztárrá váló, majd kaliforniai kormányzóként a politikában is szerepet vállaló Schwarzenegger 1970-1974 között minden évben 1000 dollárt kapott a bajnoki címért. 1975-ben viszont már 2500 dollárt tehetett zsebre az első helyért, ami mai értéken 11 ezer dollárt jelentene az inflációval korrigálva. Hetedik győzelmét pedig 1980-ban aratta, akkor már 25 ezer dollárral lett gazdagabb, ez pedig ma 72 ezer dollárnak felelne meg.

Schwarzenegger tehát összesen 32,5 ezer dollárra tett szert a hét győzelmével, miközben az elmúlt években és az idén is az első helyet megszerző Phil Heath pedig összesen 975 ezer dollárt kapott a négy győzelemért. (2010-ben 200 ezer, 2011-ben és 2012-ben 250-250 ezer dollár, az idén pedig 275 ezer dollár járt az első helyért.) 

Örül a magyar versenyző 

Bár a Mr. Olimpia volt a versenyhétvége főműsorszáma, számos más kategóriában is versenyeztek a sportolók, ezek egyikén pedig magyar szereplő is indult: Toldi Zsuzsanna a Figure Olimpia kategóriában versenyzett.

Bár nem jutott be az első tízbe, 16. lett, az eredményével nagyon elégedett, a Facebook-oldalán ezt írta a verseny után: "Tökéletesen elégedett vagyok, hogy eljutottam ide! Ez volt az álmom"

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

1 Tovább

Egészséges étel? Fizesd a dupláját!

Az egészséges étel jóval drágább, mint sima - ezt egy újabb kutatás is bizonyítja.

Az egészséges étkezés egyelőre Magyarországon keveseket érdekel, a GfK tavaly novemberben megjelent kutatása szerint 10-ből egy ember fogyaszt egészséges ételeket. Az egészséges táplálkozás térnyerésének egyik gátja, hogy drágább, mint a hagyományos. Ezt több, igaz külföldi kutatás igazolja.

A Journal of Epidemiology and Community Health című folyóirat következő számában megjelenő, brit kutatók által elvégzett felmérés szerint az egészséges étrend jóval drágább.

Fotó: Origo

A kutatók 35 ezer brit nő bevonásával vizsgálták, hogy mennyibe kerülnek a különböző étrendek. A különböző étrendeket a brit Egészségügyi Minisztérium által kiadott ajánlása alapján sorolták be - idézi a kutatástaz Élelmiszer-biztonsági Szemelvények friss száma.

0 Tovább

Lemarad a fizetésemelés

Az elmúlt tíz évben a tanárokkal szűkmarkúan bántak: átlagos fizetésük 11-35 százalékkal nőtt, miközben az országos átlag 76 százalékkal emelkedett. Most újabb béremelést kapnak. Infografikán a tanári fizetés 10 éve.

A tanárok karrierjét menedzselő - úgynevezett új pedagógus előmeneteli - rendszer tavalyi bevezetése óta harmadik alkalommal emelkedik a tanárok fizetése: a magasabb fizetés szeptemberre jár, azaz október elején kapják meg az emelt összeget.

Fotó: Origo

Az új szabályok szerint a pedagógusok fizetését (illetményalapját) a végzettségtől függően a minimálbér alapján számolják: a középfokú végzettségre a minimálbér 118,9 százaléka jár, a furán hangzó, alap felsőfokú (bachelor) végzettségnél 1,63, mesterfokozatnál pedig 1,79 a szorzószám. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett "Pedagógus I." kategóriába tartozó, alap felsőfokú végzettséggel rendelkező tanárok 166-315 ezer forintot kaphatnak, a mesterfokozatúaknak pedig 182,3-346,4 ezer forint jár. (Az Eduline.hu oktatási szakportál összegyűjtötte, hogy kategóriánként és végzettségenként a tanárok pontosan mekkora bruttó fizetésre számíthatnak októberben.)

0 Tovább

Összecsapnak a budai lakás-négyzetméterárak a pestiekkel

A pesti és budai téglaépítésű lakások meccselnek a Buksza friss összeállításában. Nem meglepő módon a budai ingatlanok drágábbak, mégpedig durván 100 ezer forinttal a lakáshirdetések alapján. Hogy ez sok vagy kevés, az egy másik kérdés.

A legdrágább és legolcsóbb lakásokat felsoroló, majd a Budapest magjának élénkülését bemutató cikk után újabb lakásiaci körképpel jelentkezik a Buksza. Ezúttal Buda és Pest csap össze, mégpedig az ingatlan.com és az Otthontérkép.hu hirdetési árai alapján. 

Forrás: Origo/Quadcopter.hu

Buda mindig is drágább volt, de a Bukszát az érdekelte, hogy pontosan mennyivel. Erre egészen persze pontos válasz nincs, mivel csak a hirdetési árak - nem pedig a valós eladási árak - alapján születtek az átlagértékek, és torzítja a képet, hogy egy-egy lakásról szóló hirdetés többször is felkerülhet a hirdetési rendszerekbe, a duplikációkat pedig lényegében lehetetlen kiszűrni. A nagyságrendek azonban mindeképpen jól láthatóak. (Annak érdekében, hogy a több 100 milliós, akár milliárdos budai villák ne torzítsák az átlagokat, ezért csak a 40-70 és 70-100 négyzetméteres lakások szerepelnek az összevetésben.)

Forrás: Origo

A végeredmény azt mutatja, hogy a téglaépítésű lakások esetében a budai oldalon lévő lakások négyzetméterára durván 100 ezer forinttal haladja meg a pesti átlagot.

„Elsőre nekem nem tűnik soknak a 100 ezres különbség, noha igaz, hogy - ha csak elnagyoltan a Pest vs. Buda különbséget nézzük, akkor - a valós tranzakciókban ennél valamivel kisebb az eltérés" - kommentálta az eredményt a Bukszának Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank Zrt. vezető elemzője. Szerinte nehéz megjósolni, hogy a pesti vagy a budai oldalon lesz-e látványosab a drágulás a jövőben. Ezt leginkább mikroszinten érdemes vizsgálni: parkok, utcák, lakótömbök vagy panelházak felújítása, közlekedésfejlesztés - például az 1-es villamos budai oldali meghosszabbítása -, akár egy-egy kerületen belül növelheti az árkülönbségeket, s hatásuk csak a szűk környékre mutatható ki."

Kisebb vagy nagyobb, drágább vagy olcsóbb

Visszatérve az árakra. Budán átlagosan 400 ezer forintért hirdetnek egy lakásnégyzetmétert, miközben ugyanez Pesten 300 ezernél alacsonyabb összegért is elérhető.


Az összesített budapesti átlag alapján a 40-100 négyzetméteres téglaépítésű lakások hirdetett négyzetméterára meghaladja a 333 ezer forintot. Ebből az is következik, hogy budapesti átlagnál a budai ár több mint 20 százalékkal magasabb, a pesti pedig közel 28 százalékkal alacsonyabb. (A meghirdetett lakások négyzetméterára méret szerinti bontásban a fenti infografikán látható. A hirdetési árakat Buksza az ingatlan.com és az otthonterkep.hu árainak átlagából számolta.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Vesztésre áll a magyar millliárdosgyár

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?

Veszélyben az Ötöslottó trónja? 


0 Tovább

A statisztikában bízhatnak a nokiások

Novemberben bezárhat a komáromi Nokia-gyár. Ha valóban ez lesz, akkor a megyében 2 ezer ember válhat állástalanná, ez pedig lerontaná az amúgy kedvező megyei statisztikát. Az érintettek azonban abban bízhatnak, hogy a térség az országos átlagnál sokkal jobb munkanélküliségi mutatóval rendelkezik. 

November végéig bezárják a komáromi Nokia-gyárat – írta csütörtökön a Népszabadság. A Nokia nem erősítette meg az információt, amely szerint a leépítéseket szeptembertől kezdik meg, három lépcsőben.


Fotó: Mudra László/Origo (A kép korábban, a 2012 elején bejelentett leépítéskor készült)

A gyár 15 éve kezdett termelni, a döntéssel több mint 1600 munkahely szűnik meg, de összesen több mint kétezren veszíthetik el az állásukat, ugyanis 300 inaktív dolgozó és ugyanennyi beszállító alvállalkozó munkahelye is megszűnik.

Jobb a helyzet 

Ha az egyelőre meg nem erősített elbocsátásra sor kerül, az mindenképpen jelentősnek számít, Komárom-Esztergom megyében ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 219 075 munkavállalási korú embert és 10 259 állástalant tartott nyilván. Az esetleges nokiás lépéssel várhatóan növekedni fog az utóbbi szám, kérdés csak az, hogy mennyivel. A statisztikák szerint az érintettek bízhatnak abban, hogy a megyében kedvező a munkaerőpiaci helyzet.Az említett komáromi adatokból ugyanis 4,68 százalékos munkanélküliségi mutató adódik, ami sokkal jobb a 7,4 százalékos országos átlagnál. 


Egyébként a KSH eddigi adatai szerint is jobbak az országosnál a megye számai. Komárom-Esztergomban az első negyedévben 4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, szemben a 8,3 százalékos országos átlaggal.

A 4 százalékos rátával Komárom-Esztergom megye a harmadik az országos listán: csak 2,6 százalékos eredményt elérő Győr-Moson-Sopron és 3,6 százalékos munkanélküliségi rátával rendelkező Vas megye előzi meg. Még Budapest is gyengébb adattal rendelkezik, mivel a fővárosban 6,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának? 

 

0 Tovább

Melyik a világ legeredményesebb mozifilmje? - Bénáznak a legdrágábbak

A Buksza a bevételek és a gyártási költségvetés alapján rangsorolta a világ legdrágább filmjeit. Ebben az összevetésben a legköltségesebb film messze nem a legjobb.

A Business Insider amerikai gazdasági lap a méregdrága filmek közé tartozó Tranformers-sorozat negyedik részének nyári bemutatója apropóján a napokban összeszedte a filmtörténelem harminc legnagyobb költségvetéssel készült filmjét.

Mivel a lista élmezőnye alig változott az Origo 2012-ben készített összállításához képest, ezért a Buksza az óriási büdzsével készült filmeket eredményességük (hatékonyságuk) alapján rangsorolta, létrehozva egy sikerindexet, amely az filmek bevételének és gyártási költségének hányadosaként jött ki. A sikerindex azt mutatja meg, hogy az adott film a költségvetésének hányszorosát (hány százalékát) hozta vissza. Így teljesen más lett az eredeti sorrend.

A világ legeredményesebb filmje az Avatar - Fotó: Origo

Bár a Karib-tenger kalózai-franchise 2009 -ben készült harmadik része (A Karib-tenger kalózai: A világ végén) számít a világ legdrágább filmjének a maga - inflációval együtt számolt - 341,8 milliárd dolláros (76,8 milliárd forint) költségvetésével, ám a büdzsének csak alig több mint a háromszorosát (sikereindex: 322 százalék) termelte ki. Ezzel pedig csak a középmezőnyben kapott helyet az eredményességi listán.

0 Tovább

Lehetetlen megúszni annyiból!

A háztartási gép vásárlásánál a gép árára számoljunk rá legalább 10-20 ezer forintot, és kutassunk fel több szerelőt és versenyeztessük őket. Arra pedig, hogy a beszerelés díját feltüntessék az gép ára mellett, még várni kell.

A Buksza pár napja kesergett azon, hogy macerás lehet egy új tűzhely vagy más, komolyabb szerelést igénylő háztartási gép vásárlása az új készülék beszerelése, a régi leszerelése és elszállítása miatt. A vonatkozó pontos jogszabályokról a Buksza megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amely most válaszolt a kérdésekre.

0 Tovább

Vigyázz, ha kell másik tűzhely!

Egy szimpla tűzhely közel 60 ezer forintba kerül, a beszerelése - amiről nem szóltak - további 12,6 ezer forint lett volna. Ráadásul a régit is el kell szállítani, de előtte le is kell szerelni, ami nem megy mindenkinek. Tűzhelyvásárlás kedvező végeredménnyel.

A nagyobb háztartási gépek beszerzése jelentős kiadás, és sokszor macerás lehet (kiszállítás) de, ha tönkremegy a meglévő, akkor nincs más megoldás.

A Buksza szerzője egy elektromos tűzhelyet vásárolt az egyik, világmárkákat forgalmazó cégtől. A vásárlás során nem várt problémák merültek fel, de végül jól sült el. (A cég azt kérte, ne nevesítsük, pedig a problémát példaszerűen oldották meg.)

Leszerelés

Tehát. Adva van egy cég, amely a legjobb áron kínálta a kinézett tűzhelyet. A vásárlás flottul ment, boltba be, kifizettük a terméket, jelezték, hogy 3 ezer forint a kiszállítás,és a régi gépet elviszik, ha leszerelt állapotban van.

A leszerelés kudarcba fulladt: egy elefántormány-vastagságú kábellel volt a falban lévő hálózati kábelekre kötve a gép, veszélyesnek tűnt megpiszkálni. A szállítók sem nyúltak hozzá, ugyanezért.

0 Tovább

Érdekes autókat árulnak

Jelenleg több érdekes járműre lehet bejelentkezni az adóhatóság árverési oldalán. Van például egy nyithatatlan autó, papírok nélkül félmilliótól.

A legdrágább a 2006-os, kétliteres dízelmotorral szerelt - 140 lóerős - Hyundai Tucson, amelynek minimális ára 2 millió forint, a NAV pedig 4 millió forintra taksálja az értékét. A internetes hirdetések a hasonló paraméterekkel rendelkező Tucsonokat 2,2-2,6 millióra tartják.

Forrás: NAV

0 Tovább

Bekeményítenek a Népszínház utcában, saját rendfenntartója lesz

A Józsefvárosi Önkormányzat rendet teremt a Népszínház utcában. A terv szerint külön rendőrt kap az utca, és a szemétszedésre is lesz külön brigád - de csak októberig.

"A Népszínház utcában -a Blaha Lujza tértő| a Teleki térig- és közvetlen környezetében lakóktól több panasz, bejelentés érkezett arról, hogy a késő délutáni, illetve esti időszakban egyre gyakoribb a deviáns viselkedésű személyek megjelenése közterületeken, akik miatt az utcában és közvetlen környezetében lakók pihenése nem biztosított" - derül ki a Józsefvárosi Önkormányzat friss előterjesztéséből, amely a Népszínház utca és a környéken történő rendteremtést célozza.

Népszínház utca eleje - Buksza, Csernátony Csaba

Az önkormányzat indoklásában utal a hajléktalanokra: további gondként említi ugyanis, hogy az "elsősorban hajlék nélküli személyek nagy mennyiségű kommunális szemetet dobálnak el, melyet tovább súlyosbíta az, hogy a Népszínház utcába
betorkolló utcák (Auróra' Fecske, Tolnai, Víg, és Német utcák) egyes szakaszait illemhelynek használják".

0 Tovább

Hol jó a víz? - lista a természetes strandokról

A magyarországi természetes vizű strandok többsége kiváló vízminőségű. Mindössze három strandon problémás a víz - derül ki az első, uniós szigornak megfelelően készült listából.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet pénteken közzétette az szabadvízi (természetes) fürdőhelyek értékelését.

Forrás: Origo

Az eredmény szerint a magyarországi fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott. Mindössze három olyan strand szerepel a listában, ahol a víz minősége kifogásolt: a Tisza mellett Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon is.

0 Tovább

Rengeteg pénzt kerestek

Egy hónap alatt 7 milliárd dollárral gyarapodott a leggazdagabbak vagyona. Egyedül az Oracle-tulaj bukott.

Bár a nemzetközi piacok többsége május 1-jén zárva volt, az amerikai porondon volt kereskedés. A záráskor feljegyzett árfolyamok alapján a Bloomberg gazdaglistáját vezető tíz milliárdos vagyona a március végéhez képest közel 7 milliárd dollárral 550,4 milliárd dollárra gyarapodott.

Ő Bill Gates, a leggazdagabb (Forrás: AFP/Don Emmert, Origo)

Forintban mérve 121 ezer milliárdról 123 ezer milliárdra nőtt az összvagyonuk, vagyis áprilisban munkanaponként átlagosan 66 milliárd forintot szedtek össze.

0 Tovább

Szabaduljon meg a döglött számláktól!

A nem használt bankszámlákon kis lépésekben, de fokozatosan növekedhet az adósság. Ezt azonban el lehet tüntetni, akár ingyenesen.

Sokaknak lehet korábbról maradt, jelenleg nem használt bankszámlája, például az egyetemi évekből, korábbi munkahelyről, amelyeket lustaságból nem szüntetett meg a számlatulajdonos.

Forrás: Origo

Ezeken a számlákon nem történnek tranzakciók, vagyis döglöttek (inaktívak), ugyanakkor a számlavezetési díjat szépen ráterheli a bank, így hónapok, évek alatt több ezer forintos tartozás gyűlhet össze.

A bankok ezt persze figyelik, és sokszor levélben jelzik, hogy mennyi a tartozás, és jelzik, hogy tessék befizetni a kérdéses összeget. Ebben az esetben viszont ajánlott egy kört futni a fizetés előtt.

0 Tovább

Kezd elegünk lenni a pénzpocsékolásból

A készpénzhez való ragaszkodás 100 milliárdos felesleges pénzkidobást jelent. Úgy fest, hogy változott a helyzet: egyre többek hagynak fel a pocsékolással.

Az elmúlt években többször is napirenden volt, többek között a Buksza is írt arról, hogy a a készpénzhasználat éves szinten 100 milliárd forintos társadalmi költséget jelent.

Ebben főszerepet játszik például, hogy a banki átutalás, a csoportos beszedési megbízás és a készpénz-átutalási megbízás közül - a jegybank 2011-ben publikált tanulmánya szerint - utóbbi volt a leggyakoribb fizetési mód. A tranzakciók négyötöde (82-83 százaléka) történt csekkel.

Forrás: Origo

A sárga csekkekhez való ragaszkodásban szerepet játszik, hogy az emberek szeretik eldönteni, hogy mikor egyenlítik ki az adott számlát, vagyis kiválasztják, melyik számlát fizetik ki előbb, melyiket később. Bár ezt éppenséggel - nem ismétlődő - átutalásnál esetén is megtehetik, de sokaknak fizikai, kézzel fogható igazolás kell a befizetésről, és ezért csekkeznek rendszeresen.

0 Tovább

Itt tartanak a gazdagok

Összesítve 10 miliárd dollárt bukott az első negyedévben a világ tíz leggazdagabb embere. A listát továbbra is Bill Gates vezeti, Warren Buffett befektető pedig visszavette a harmadik helyet. 
A világ tíz leggazdagabb embere rossz negyedévet zárt az összesített adatok szerint. Vagyonuk nagjából 20 milliárd dollárral csökkent, így a hétfői tőzsdezárás után 544 milliárd dollárral rendelkeztek, ami 121 ezer milliárd forintnak, azaz 121 billió forintnak felel meg. 

Forrás: Bloomberg
Január elejéhez képest négyen értek el növekedést. Köztük a listavezető Microsoft-alapító, Bill Gates vagyona 2 százalékkal gyarapodott, így megközelíti a 80 milliárd dollárt.
Rajta kívül pluszt ért el Warren Buffett befektetési bankár, aki 5 százalékos emelkedés után 64 milliárd dollárral zárt. Pluszban fejezte be a negyedévet Larry Ellison, az Oracle tulajdosa, valamint Sheldon Adelson kaszinómágnás is, előbbi vagyona 5 százalékkal 45,7, utóbbié 2,4 százalékkal 38 milliárd dollárra nőtt. 
Velük szemben veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a telekommunikációban utazó mexikói milliárdos Carlos Slim, valamint a Zara ruhaboltláncról ismert Amancio Ortega mellett a Walmart-birodalom egyik tulajdonosa, Christy Walton, valamint az Ikeáról ismert Ingvar Kamprad is. A Koch Industries ipari konglomerátum tulajdonosai, a Koch fivérek stagnálást értek el, fejenként 50 milliárd dollárjuk volt hétfőn, ami lényegében megegyezik a januári értékkel.  
Mivel Warren Buffett növekedést, Ortega viszont csökkenést ért el, így a befektetési bankár visszavette a harmadik helyet, amit január végén elveszített
Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

Jön a Szép-kártyás határidő, figyelni kell rá!

A 2012-ben a Szép-kártyákra érkezett pénzt május végéig el kell költeni. Ellenkező esetben a pénz a munkáltatóhoz kerül. Milliárdos tételről van szó.

Bár május végéig még van idő, érdemes megnézni, hogy a Szép-kártyákon van-e 2012-ben feltöltött összeg, mert azt addig el kell költeni. A vonatkozó rendelet szerint a kártyára érkezett összeget az az utalás évét követő második naptári év május végéig fel kell használni.

A határidő lejárta után fel nem használt összeget a Szép-kártyát kiadó banknak vissza kell fizetnie annak a munkaadónak, amely feltöltötte pénzt. Jelentős összegről van szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a múlt év végén több mint 5 milliárd forint tavalyelőtt feltöltött pénz volt a kártyákon. Azt, hogy mennyi 2012-ben feltöltött pénz van a kártyán, az egyenleg lekérdezésével lehet megtudni.

1 Tovább

Ennyiért esznek az Állatkert lakói - Az olcsó elefántkajától a méregdrága kígyószérumig

Az elefántok sokat esznek, de olcsó takarmányból, míg a tarvarjak és oroszlánfókák etetése igen drága műfaj. A Fővárosi Állatkert lakói naponta 600 ezer forintért esznek, de számos egyéb tétel növeli a tartási kiadásokat. Előfordult például, hogy egy mérgeskígyó-marás kórházi kezeléséhez az Állatkerttől kértek 1 millió forintos életmentő szérumot.  
Közel 150 év után a Fővárosi Állatkert végre nem rosszul, hanem jól jár. A kormány a napokban jelentette be, hogy múzeumi negyedet hoz létre a Városligetben és a fejlesztéssel párhuzamosan megkezdődhet a Fővárosi Állatkert bővítése is. Így a mostaninál több látogatóval számolhat az Állatkert, amelynek főszereplőiről kevés szó esik, főként arról, mennyibe is kerül a fenntartásuk.
Forrás: Origo

A Buksza arra volt kíváncsi, melyik állat tartása a legköltségesebb, és melyiké a legolcsóbb. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője azonban azt mondta, hogy erre nincs egzakt válasz, mivel nem mérik külön-külön az egyes állatfajokra vagy állatokra eső kiadást. 
"Nagyon nehéz különválasztani, hogy mi az, ami az állatok tartásával kapcsolatban merül fel, és mi az, ami kevésbé. Az állatok etetése nyilván szorosan kapcsolódik ide, de a villanyszámla, a vízdíj, vagy akár a gázolajra költött pénz is összefügg a dologgal. Mondjuk egy olyan egyszerű művelet, mint az elefánt etetése, számos műveleten alapul, s ezekhez mindegyikéhez tartozik kiadás" - mondta a Bukszának Hanga Zoltán. 
A Fővárosi Állatkert 2012-ben 1,9 milliárd forintból gazdálkodott, a fenntartó Fővárosi Önkormányzat 489 millióval szállt be, vagyis a kiadások negyedét adta. A többit az Állatkertnek kellett megteremtenie. Az úgynevezett szakmai anyagok beszerzése 274 millió forintra rúgott, ebből durván 220 millió forint volt konkrétan takarmány.
 Forrás: Origo
Ez pedig azt jelenti, hogy naponta átlagosan csak az állatok etetése 603 ezer forintba került. Mivel a Fővárosi Állatkertben 1050 faj él, fajonként napi átlagban 6 ezer forint a kiadás. (Ehhez jönnek a félmilliárd forintot meghaladó bérköltségek, valamint a gáz 100,  az áram 84, a távhő- és melegvíz-szolgáltatás 8, valamint a csatornaszolgáltatás 37,5 millió forintos díja.) 
Visszatérve az állatokhoz, az elefántok sokat esznek, de olcsó takarmányokból. "Ugyanakkor meglehetősen költséges például a tarvarjak etetése, nekik ugyanis sok egér kell, amelyek nagyon drága takarmánynak számítanak. Az oroszlánfókák tengeri halat, heringet, makrélát, valamint tintahalat fogyasztanak, ezek beszerzése sem olcsó mulatság. Szintén drága a tengervízben élő állatfajok fenntartása. A tengervíz önmagában költséges dolog, arról nem beszélve, hogy az akvarisztikai gépészet is sok energiát fogyaszt, és nagyon nagy a karbantartási igénye, ráadásul a tengervíz egyébként gépészetileg sok problémát okozó, korrozív anyag" - fogalmazott Hanga Zoltán.  

Többször elvettek belőle

Az Állatkert területét pont 150 évvel ezelőtt, 1864-ben jelölték ki, majd két évvel később nyitotta meg kapuit. Akkor 18 hektáros területen működött, később fokozatosan elvettek belőle, az 1950-es években már csak 10,7 hektáron terült el. 


Helyszínrajz 1913-ból - Forrás: Zoobudapest.com

A megalapítás óta most először fordul elő, hogy nem szűkül, hanem bővül a terület, összesen 6,5 hektárral.  

 
Az állattartási költségeket megfejelik például a szérumok. A jogszabályok szerint például mérgeskígyót csak az tarthat, akinek van széruma, utóbbi pedig drágább, mint a kigyó maga. Nem beszélve arról, hogy idővel lejár a szavatossága, és akkor újat kell venni.
"Ezért van az, hogy sokan feketén tartanak mérgeskígyót, mert a kígyót még meg tudják venni, de a szérumot már nem. Az Állatkertben ez persze nem engedhető meg. Zacher doktoréknak sokszor mi adunk kölcsön szérumot életmentés céljából; persze ajándékba nem tudjuk osztogatni, egy marás kezelésekor megesik, hogy egymillió forint értékű szérumot kell felhasználni" - fogalmazott Hanga és hozzátette: az Állatkertben eddig nem volt ilyesmire példa, de a szérumról akkor is gondoskodni kell. (A szóvivő Zacher Gábor, ismert toxikológusra utalt, aki Honvédórház Sürgősségi Betegellátási Cetrumának vezetője.) 


Forrás: Origo  
A legolcsóbban tartható állatok általánosságban azok, amelyeknek nem kell sok, vagy drága takarmány, nem igényelnek fűtést vagy hűtést, valamint könnyen kezelhetők és nem veszélyesek. Ilyenek például az állatsimogatóban lakó kecskék vagy az alpakák. Bár logikus lenne, hogy  rovarok is az alacsony költségű állatok közé tartozzanak, ám ez nincs így.
"Ugyan a nagy kolóniában tartott rovaroknál a sokaság miatt az egy egyedre jutó költség alacsony, de a rovarok gondozása pepecs munka, roppant időigényes. Ráadásul a legtöbbre nemcsak fűteni kell, hanem meghatározott hőmérsékletű és páratartalmú közeget igényelnek, méghozzá üzembiztosan" - fogalmazott Hanga, hozzátéve: a madarak sem esznek sokat, ám velük is sokat kell foglalkozni. Legtöbbjüknek ráadásul változatos és osztályon felüli minőségű takarmányt kell adni, a forró égövi madarak pedig a fűtésszámlát is növelik.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

A 4-es metróhoz jön? Perkáljon! - Fizető parkolást hoz a 4-es metró

A "helyiek érdekeinek védelmében" Őrmezőn fizetni kell a parkolásért a 4-es metró indulása miatt. Később Kelenföldön is.

"A 4-es metró indulásával együtt megnövekedő forgalom miatt, de a helyiek érdekeinek védelmében, hamarosan Őrmezőn is fizetni kell a parkolásért. A város egyéb részeiből, illetve az agglomerációból érkezők nem élhetnek a helyiek jogaival, így nekik parkolócédulát kell majd váltaniuk" - derül ki az újbudai önkormányzat szerdán megjelent hírleveléből.


A kelenföldi állomás, az ide tartóktól féltik a parkolókat - Forrás/fotó: Origo, Mudra László

4 Tovább

Másodikra gagyit adna az Ikea

De nem végül nem ad. A viszonylag olcsó ikeás tükrökhöz adott eredeti ragasztó működik, a pótalkatrész a munkatárs szerint alkalmatlan a feladatra. Barkácsboltban kell venni tükröhöz ragasztót, vagy venni egy újabb szettet. 1690 forintért.

Az Ikea "Lots" néven futó csomagjában 4 darab, egyenként 30x30 centis tükör van, ezeket bárhova fel lehet tenni a falra a termékhez adott kétoldalú ragasztónégyzetekkel. A ragasztó tartós, de költözéskor, lakásfelújításkor, vagy szimpla átrendezéskor a tükrök kaphatnak új helyet. Ehhez pótragasztóra van szükség, de nem ikeásra.

0 Tovább

Méregdrágán adja az eurót a Ryanair, de van megoldás

A forint ugyan gyengébb, mint néhány héttel, hónappal ezelőtt, de a Ryanair 330 forintos eurója túlzásnak fest. 

Az egyik családtag - Tiger - Dublinba utazik márciusban. Foglalt jegyet a Ryanair egyik járatára, a jegyfoglalás során csak az euróban feltüntetett árfolyamok szerepeltek a képernyőn, a forintban számolt árak nem. 

Forrás: Origo.hu

A meglepetés a kártyás fizetés után jött a sikeres vásárlásról szóló e-mailben érkezett, ebben ugyanis szerepelt az árfolyam. Abból az következik, hogy a Ryanair jelentős forintgyengülére számít: 330 forintnál magasabb euróárfolyamon kalkulálta a jegyárat a társaság, szemben a mostani 309-310 forintos árfolyammal. 

Forrás: Buksza

A társaság végülis annyiért adja az eurót, amennyiért akarja, é még a drága euróval is lehet, hogy a legjobb árat kínálja egy-egy útra. Azért mégiscsak jobb lenne, ha az alkalmazandó árfolyamot előre közölné a vásárlóval. 

Van megoldás

A már-már irreálisnak mondható árfolyam alkalmazása régóta gyakorlat a cégnél. Az Origo tavaly nyáron írt erről.  

Azóta ugyan változott a foglalási oldal, de a lényeg, hogy a foglalás legvégén van egy „További információ” gomb, és arra kattintva ki kell venni a pipát a négyzetből, hogy ne az általuk kínált brutális, hanem a banki árfolyamon vedd az eurót. A megoldásukat azzal magyarázzák, hogy az utas így biztosíthatja magát az árfolyam-ingadozásal szemben. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezek Budapst legdrágább kéglijei

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Véget vetnek a hőpapíros garanciatrükknek

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Mennyit kér a gázszerelő? 

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

0 Tovább

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Felesleges kacatnak tűnik, de a háztartásban sok helyen hadra fogható a szilikagél, és lényegében ingyen jutunk hozzá.

Számos termék dobozában van szilikagél, valójában szilikagranulátummal töltött kis zacskó, amely rendkívül jó nedvszívó képessége miatt meggátolja, hogy a pára, víz kárt tegyen a portékában. Sokan a kicsomagolás után a kukába dobják a kis csomagot, pedig jó szolgálatot tehet a háztartásban.

0 Tovább

Kőbe vésik a garanciát - hadüzenet a hőpapíros trükknek

A boltok csak úgy tüntethetik fel a jótállás határidejét, hogy annak lejártáig látható maradjon. Hőpapír kilőve. 

Egy, a kormány honlapján megjelent jogszabálytervezet módosítaná a jótállási szabályokat. Az előterjesztés egyik lényegesebb eleme, hogy a jövőben a boltok nemcsak papíron, hanem más formában is átadhatják a vásárlóknak a jótállási jegyet. Fontosabb azonban az a szabály, hogy a jótállási jegyen lévő információknak olvashatónak kell maradniuk legalább addig, amíg  határidő lejár. 

Forrás: Origo

Ez azért fontos pont, mert a kormány szerint egyre több bolt a jótállási jegyet a vásárlásról szóló, hőpapírra nyomtatott számlán tünteti fel. Márpedig a hőpapírt speciállis körülmények között ell tartani ahhoz, hogy később is olvasható maradjon a rajta lévő szöveg. A vásárlók azonban ritkán tartják hőpapírkompatibilis helyeken a garanciajegyeket, ha pedig nem látható a jótállásra szóló kitétel, akkor lőttek a garanciának, hiába mutogatjuk az eladónak a jegyet. 

A rendelettervezet emellett konkrétan nevesít egy csomó terméket, amelyekre kötelező jótállást vállalnia a boltoknak. A listán szerepel többek között a 10 ezer forintnál drágább pelenkázósztal, gyümölcsaszalógép, fitneszgépek, vagy azook a nemes és félnemes szőrmésbőrből készült szőrmeruházati termékek - lénygeében a bundák -, amelyek 50 ezer forintnál többe kerülnek. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Éremmatek Szocsiban

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Magyarország vs. Bill Gates

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

1 Tovább

Elkaszálták a bérletes trükköt - Titkolózás és vasszigor a BKK-nál

A lebukás után vásárolt bérlet bemutatása már nem megoldás. A BKK percre pontosan méri a vásárlás időpontját, erről viszont nem szól az utasnak. Így a 2 ezer helyett a 16 ezer lehet a büntetés. Adódhat olyan helyzet, amelyben a vasszigor a szülőknek is felesleges kiadást okozhat.

Egy olvasó jelezte a Bukszának, megbüntették az egyik budapesti tömegközlekedési járaton. Ezt követően - még aznap - megvásárolta a bérletet, amit bemutatott az Akácfa utcában, ám ott nem fogadták el a bérletet, mondván, a vásárlás időpontja későbbi, mint az utazás. Megbüntették: ki kellett fizetnie a 16 ezer forintos büntetést, a 2 ezer forintos bérletbemutatási költség helyett.


Pénz és idő - Forrás: Sxc.hu

Az a BKK szabályzatában eddig is benne volt (van), hogy csak a lebukás előtt megvett bérlettel lehet élni az büntetéshez képest jóval olcsóbb bérletbemutatás lehetőségével, de a gyakorlatban azért volt megoldás. Az ellenőrrel való találkozás után az utas elment vett bérletet, majd bemutatta az Akácfában és le volt tudva az ügy. Ezzel persze kijátszották a szabályokat, de az tény, hogy sokan éltek ezzel a megoldással.

12 Tovább

Érem - télen

Bár a szocsi olimpia érmei jóval nehezebbek, mint a londoni társaik, mégis kevésbé értékesek. Éremmatek árakkal, grammokkal, órabérrekkel. Plusz egy videó az éremgyártásról, valamint képgaléria az eddigi téli olimpiák érmeiről.

A pénteken kezdődő téli olimpián megnyerhető aranyérmek a legnagyobbak közé tartoznak az olimpiák történtében: egy érem 531 gramm súlyú, 10 centi átmérőjű, és 10 milliméter vastag. (A torinói például ugyan nagyobb átmérőjű, de könnyebb volt.)


Forrás:www.olympic.org

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata szerint nem kell színaranyból készülnie az érmeknek, lég, ha 6 grammot tartalmaznak, több mint 90 százaléka pedig ezüst. A szocsi olimpia aranyérmei egyenként több mint 550 dollár értéket képviselnek, ez azonban elmarad a londoni aranyérmek 700 dollár körüli értékétől, annak ellenére, hogy előbbiek több mint 100 grammal nehezebbek - írja a Chemistry.about.com és s Forbes amerikai online kiadása.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek